Što učiniti ako slana juha: spremanje ručka! Kako osigurati da juha nije prekomjerna sol - sve tajne iskusnih kuhara

Kuhanje zahtijeva vrlo pažljivo i temeljito korištenje začina.

Prekomjerna količina njih može beznadno pokvariti okus jela.

Međutim, čak je i najiskusnija domaćica ugasila juhu barem jednom u životu.

Ali ne znaju svi kako ga spasiti od prenapučenosti.

Što učiniti ako je juha slana: sve ovisi o kojoj juhi

Principi soljenja jela ovise o tome što kuhate. Podvlaka je manje opasna od onečišćenja.

Juha je osnova kuhanja, bez koje je nemoguće kuhati juhu, borscht, hodgepodge, tj. visokokvalitetni ukusni ručak. Otkrijmo kako pravilno soliti razne vrste juha i što učiniti ako je juha slana.

Mesni juha - tradicionalno se priprema od svinjetine ili govedine, kao i drugih vrsta mesa. Ispada prekrasna, bogata juha. Također, takva se juha koristi u pripremi mesnog umaka, jelijskog mesa i gravure. Juhu iz mesne juhe posolite 20-25 minuta prije kraja kuhanja. Na taj ćete način osigurati da juha ostane prozirna i zadrži svu vrijednost proizvoda. Ne izlijte cijelu količinu odjednom, već dodajte malo pa možete količinu soli prilagoditi svom ukusu.

Pileća zaliha - Ovo je lagana juha, koju se preporučuje davati čak i maloj djeci i osobama koje su na dijeti ili postoperativnom postupku. Ova juha je idealna za umake, rižote, pa čak i jela od ribe. Preporučuje se soliti je na kraju kako bi se sačuvala sva hranjiva svojstva piletine.

Riblje juha (uho) - priprema se iz sastavnih dijelova ribe (kosti, glave, peraje). Također, riba kuhana u takvom juhu bit će vrlo ukusna i bogata. Gurman će biti prava juha od morskih plodova. Solite ove vrste na samom početku prije dodavanja raznih sastojaka. Ovo je vrsta juhe u kojoj se mali višak soli s okusom neće pokvariti. Razlog je taj što će sastojci u sastavu također uzeti dio soli.

Povrće juha - Ovo je potpuna zamjena mesnih juha za mršava i vegetarijanska jela. Takva se juha priprema samo od povrća i bilja. Mora se soliti na samom početku kako povrće ne bi izgubilo oblik. Ali, na primjer, zeleni borsch od kislica mora se soliti nakon što se kislica spusti u nju. Činjenica je da ova zeljasta biljka emitira puno kiseline, a s dodatkom soli morate biti vrlo oprezni.

Gljiva juha - Priprema se od različitih vrsta gljiva, suhih i svježih. Mora se soliti na samom kraju kako gljive ne bi upijale svu sol.

Iskusne kulinarske hostese nude malo soli na početku jela, a na kraju dodaju željenu kondiciju.

Što učiniti ako slana juha: kako soliti hranu

Sol je glavni sastojak u kuhanju, kao i važan makronutrijent tijela.

Njegove glavne korisne osobine su da sol igra važnu ulogu u metabolizmu. No, u posljednje vrijeme sve češće razgovaraju o opasnosti soli u smislu da ona zadržava vodu u tijelu.

Također je potrebno zapamtiti da se za bolesti krvi, jetre, bubrega i pluća sol preporučuje potpuno isključiti iz tijela.

I tako ćemo razumjeti koje vrste soli postoje za jelo:

1) Stolna (stolna) sol je najčešća sol. Bez njegove upotrebe, jelo će biti ukusno.

2) Sol s dodatkom joda. Preporučuje se osobama koje imaju nedostatak joda u tijelu.

Sjetite se još nekoliko pravila za dodavanje soli u jelo:

1. Meso ili jetra se već slane kad su u stanju polupripreme. Ako su slani sirovi, tada će dati sok i postati tvrdi. A takve dobrote kao što su, na primjer, predjelo i eskalopi, najbolje se slane tek nakon što se na njima formira kora. Imajte na umu da je meso vrlo osjetljivo na sol. A uvijek postoji opasnost od prekomjernog soljenja. Ako kuhate meso na ražnju, tada ga solite na samom kraju.

2. Kad se kuhaju žitarice ili tjestenine, kao i razna prerađena hrana, sol se dodaje na samom početku kuhanja. Također imajte na umu da slana voda ključa brže.

3. Ako tijekom pripreme juhe koristite gotovu začinjenu hranu koja obično sadrži sol, onda je nakon otprilike 5 minuta okusite. I samo ako vam nedostaje soli, tada solite ovu juhu.

4. Da meso i sol ne postanu suhi, preporučuje se soliti ih neposredno prije kuhanja. To je zbog činjenice da upotreba soli potiče oslobađanje sokova.

5. Tijekom postupka kuhanja preporučuje se jelo isprobati nekoliko puta. Ako to učinite više, tada osjetljivost može postati dosadna.

6. Ne solite grah ili mahunarke na početku. Ovo može udvostručiti vrijeme kuhanja.

Norma: 1 tsp po 1 litri vode.

Što učiniti ako pretjerate s juhom: načini za popravljanje situacije

Ako solite juhu, ne očajavajte. Sljedeći savjeti će riješiti vaš problem za nekoliko minuta.

1. Najčešći način kućanica je dodavanje sirove ili kuhane vode u takvu juhu. Odmah ćemo vas upozoriti da je to ekstremni slučaj. Da, smanjit ćete količinu soli, ali izgubit ćete ukus i bogatstvo.

2. Možete dodati i nemasni gotov juh. Najvjerojatnije, ovo je rijetkost, ali odjednom.

3. Učinkovit način je dodavanje riže. Ovo može biti riža, s dodatkom koje naknadno kuhate juhu. A rižu možete koristiti u vrećici za bilo koju juhu. Da biste to učinili, šaka riže mora se oprati, staviti u gazu i spustiti u lončić. Kad osjetite da se okus juhe promijenio i postala manje slana, možete izvaditi takvu vrećicu.

4. Oguljeni luk također neće samo dati bujonu bistru boju, poseban okus, već će moći i apsorbirati pretjerane količine soli. To traje oko 5 minuta.

5. Odličan analog riže i luka je sirovi krumpir. Ne preporučuje se dodavati samo toj juhi u kojoj se krumpir uopće ne koristi. I tako, krumpir je izvrstan upijač. Izrežite oguljeni krumpir na dva dijela i kuhate ga u slanoj juhi oko 15 minuta, a na kraju uklonite štedljivo povrće.

6. Brašno također može pomoći da se riješite suvišne soli. Da biste to učinili, mora se izliti u vrećicu s gazom i spustiti u kipuću juhu. Nakon nekoliko minuta izvadite vrećicu iz tave. Nedostatak ove metode je što juha može postati zamućena.

7. Ako ste namazali uho ili bilo koju drugu juhu gdje je dodavanje jaja, tada sigurno odnesite cijelo jaje. Nakon što se zgruša, možete ga izvaditi žlicom ili možete ga ostaviti u juhi. Okus će joj samo postati bolji.

8. Često neke domaćice dodaju komad rafiniranog šećera u slanu juhu. Da biste to učinili, stavite je na žlicu i spustite u juhu na 1-2 minute. Ako još uvijek postoji overshot, ponovite postupak.

9. Za neutralizaciju soli prikladni su i limunov sok ili jabučni ocat. Pokušajte dodati 1 žličicu. kiseline u 3 litre vode. Kušajte ga. Ako se situacija nije promijenila, dodajte još malo, ali nemojte zlostavljati.

10. Djelotvoran način je metoda kojom se smeđi kruh utapa u juhu. Međutim, domaćice ga rijetko koriste, jer omekšane mrvice daju takvom jelu ne baš prezentiran izgled.

Tako ste naučili što treba učiniti ako ste skuhali juhu. Nema beznadnih situacija. Spremite jelo - možete!

Pogledajte video: Kuhari : Sanja Doležal - Krem juha od povrća (Studeni 2019).

Loading...