Može li bebe jesti jaja?

Pedijatri su savjetovali da ostavljaju jaja iz djetetove prehrane za prvu godinu života. Smatra se da bi njihovo uvođenje kasnije smanjilo vjerojatnost alergije na jajašce.

Ispostavilo se da taj savjet nije sve što je napuklo. Nema dokaza da će rano izlaganje jajašcima utjecati na izgledi da bi vaše dijete moglo razviti alergiju jaja, prema američkoj Akademiji za pedijatriju. U stvari, jaja se mogu preporučiti kao rana hrana, nakon što je beba pokušala s nekoliko drugih.

Ovdje je slom svega što trebate znati o dodavanju jaja na dijete vaše bebe.

Zašto jaja

Hrana bogata hranjivim tvarima, jaja su prepuna proteina i bogata vitaminima A, B, D, E i K. Sadrže esencijalne minerale poput željeza, folata i kolina. A oni su izvrstan izvor dijetetskog karotenoida luteina i zeaksantina, za koji se smatra da smanjuju rizik od bolesti poput bolesti srca i određenih vrsta raka.

Jaja poboljšana omega-3 omogućuju masne kiseline bitne za rast i razvoj mozga. Prema Centru za prehranu i zdravlje genetike, Omega-3 također može pomoći u sprečavanju i liječenju:

 • srčana bolest
 • visoki krvni tlak
 • upala
 • poremećaji mentalnog zdravlja
 • dijabetes
 • probavni poremećaji
 • autoimune bolesti

Kako ih pripremiti

Kad beba bude u stanju čvrsto držati glavu uspravno, sjediti nepodržano i početi pokazivati ​​zanimanje za ono što jedete, vjerojatno su spremni početi s čvrstom hranom.

Dječje žitarice i puree su popularni početnici, a dodavanje jaja bilo jedno je jednostavno. Također možete samo kuhati jaje, skuhati žumanjak, i dodati majčino mlijeko, formulu ili vodu kako bi ga smanjili. Evo nekoliko recepata da biste započeli.

 • žumanjak i avokado pure od Baby FoodE
 • butternut squash i jaje doručak za bebu od majčinskih papučica u čarapu
 • špinat, krumpir i žumanjak jaja iz Little Mashies

Oko 8 do 10 mjeseci možete početi ponuditi hranu za prste. Kajgana ili sjeckana tvrdo kuhana jaja je tako lako napraviti kao što su oni za sitne ruke da se zgrabite. I to je samo početak. Evo nekoliko ideja za recept.

 • kajgano jaje s sirom recept za bebe od Baby-Recipes.com
 • baby omlet od Babyworlda
 • brokule i prstima od mekog mesa iz Moje bijesnog jederača
 • veggie mini muffini za bebu od Hellobeea
 • dvokomponentni kolači od slatkog krumpira od Sretne zdrave majke

Što trebaš znati

To je savršeno sigurno za bebu dnevno konzumirati jaja, prema Cleveland Clinic. Ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica o jaja i djetetovoj prehrani, obratite se svom pedijatru.

Kupujte samo jaja koja su pohranjena u hladnjaku ili u hladnjaku i svakako zavirite unutar kartona kako biste provjerili jesu li čiste i netaknute. Potražite USDA Grade AA ili A jaja i uvijek provjeravajte datum isteka prije kupnje. Prijelaz jaja na najhladniji dio vašeg hladnjaka kuće što je prije moguće.

Oprati ruke, rezne ploče, predmete za pripremu hrane i pribor za kuhanje s toplom, sapunskom vodom prije i poslije rukovanja jajašcima.

Prilikom kuhanja, posebno za bebu, provjerite jesu li žumanjci i bjeloočevi čvrsti prije posluživanja. Kuhinje, fritatas, casseroles i bilo koje drugo jelo koje sadrže jaja treba kuhati na 160 stupnjeva. Poslužite kuhano jaje odmah i nikad ne dopustite da se sjesti za više od dva sata.

Također možete posušiti jaja i jaja za jaja za kasniju upotrebu, ali nemojte ih držati duže od tri do četiri dana (tvrda kuhana jaja mogu trajati do tjedan dana). Ponovno zagrijati tople jaje na 165 stupnjeva prije posluživanja.

Rješenja za zdravstveno partnerstvo

Dobiti odgovore od doktora u minutama, bilo kad

Imate li medicinska pitanja? Povežite se s liječnikom s certifikatom, iskusnim liječnikom online ili telefonom. Pedijatri i drugi stručnjaci dostupni su 24 sata dnevno.

Uzimala kuhana jaja da idem? Pohranite ih u izoliranu posudu s nekim ledom ili nekoliko zamrznutih pakiranja kako bi ih se ohladili dok se ne mogu ponovno zagrijati.

Ako vaša beba ima ili razvija alergiju jaja, razgovarajte sa svojim liječnikom o dodavanju pečenog jaja u plan vašeg djeteta. U istraživanju od 79 djece s poznatim alergijama jaja, 89 posto je moglo tolerirati pečeno jaje, a 53 posto je moglo tolerirati redovita jaja nakon otprilike 38 mjeseci uključivanja pečenog jaja u svoje dijete.

Oduzeti

Jaja su gotovo savršena hrana. Oni sadrže velike količine kvalitetnih proteina i gotovo sve bitne vitamine i minerale potrebne u ljudskoj prehrani.

Suprotno onome što je nekoć bilo vjerovalo, konzumiranje jaja prije 12 mjeseci nije odlučujući čimbenik u razvoju alergije. Zapravo, može čak i spriječiti i eventualno preokrenuti alergiju jaja.

Izuzetno svestran i lagan za pripremu, jaja su savršena za sve faze i prigodu. Samo pazite da odaberete, rukujete i spremite s pažnjom kako biste spriječili bolesti uzrokovane hranom.

Kada je riječ o zdravoj i uravnoteženoj prehrani za bebu, jaja su pozitivan izbor jajašca.

Gledaj video: KASICE za BEBE: Jaje/zumance sa spanacem (Travanj 2020).