Biologija za psorijazu: Što treba razmotriti

Psorijaza je česta kronična imunološka bolest koja uzrokuje da stanice kože brzo rastu. Brz rast može dovesti do oštećene, svrbežne, suhe i crvene kožne mrlje. Više od 7,5 milijuna ljudi u Sjedinjenim Državama ima psorijazu.

Postoji nekoliko mogućnosti liječenja za psorijazu, uključujući lokalne tretmane, lijekove na recept i fototerapiju. Ako imate umjerenu ili tešku psorijazu, a vaša trenutačna terapija ne radi, možda je vrijeme za razmišljanje o biologu.

Nastavite čitati kako biste saznali više o novijoj skupini lijekova.

Zašto biološki bi bili dobar izbor za liječenje psorijaze?

Biologije su ciljni lijekovi koji djeluju blokirajući određene upalne citokine. Za razliku od drugih lijekova koji su izvedeni iz biljaka ili kemikalija, biološki se proizvodi od šećera, proteina ili nukleinskih kiselina. Oni također mogu biti načinjeni od ljudskih, životinjskih ili mikroorganizama i tkiva.

Biologija se smatra sigurnom i djelotvornom.

Kako biologika radi?

Biologija se rabi za liječenje psorijaze blokiranjem određenih upalnih citokina proizvedenih specifičnim putevima koji uzrokuju psorijazu. Biologija cilja citokine proizvedene dvama glavnim putevima: Th1 i Th17.

Th1 mehanizam

Neki biologi usmjeravaju citokine koje proizvode T pomoćne stanice (T stanice), koje su uključene u psorijazu. T1 stanice, tip T stanica, povećavaju upalne citokine koji uzrokuju psorijazu, uključujući interferon-gama (IFN-y), faktor nekroze tumora (TNF-a) i interleukin-12 (IL-12).

Th17 mehanizam

Neki biologi usmjeravaju citokine koje proizvode Th17 stanice, što također može uzrokovati psorijazu. Ove stanice stimuliraju izlučivanje IL-17 citokina. Biologija može zaustaviti ove upalne stanice i smanjiti početak psorijatičnog artritisa.

Koji biolozi trenutno su dostupni?

Trenutno postoji osam biologika za psorijazu:

 • secukinumab (Cosentyx)
 • etanercept (Enbrel)
 • adalimumab (Humira)
 • infliximab (Remicade)
 • brodalumab (Siliq)
 • ustekinumab (Stelara)
 • ixekizumab (Taltz)
 • guselkumab (Tremfya)

Za više detalja i ažuriranja o tim biologijama pogledajte Nacionalnu zakladu za psorijazu.

Ove biologije usmjerene su na različite citokine i upalne posrednike, stoga razgovarajte sa svojim liječnikom o tome koji je biološki najbolji za vas. U tijeku je istraživanje za razvoj drugih bioloških sredstava za psorijazu.

Može li biologija kombinirati s drugim tretmanima?

Upotreba jednog lijeka ili jedne terapijske metode možda neće biti učinkovita za svakoga s psorijazom. Ako pojedini lijekovi ne rade za vas, ili se učinak smanjuje, možda je vrijeme da razmotrite kombinaciju biologije s tradicionalnim tretmanima.

Postoje tri glavne prednosti korištenja kombiniranog pristupa:

 • To može smanjiti mogućnost postizanja toksičnih razina s jednim lijekom.
 • Pojedinačni lijek će biti propisan pri nižoj dozi.
 • Kombinirani pristup može biti uspješniji od jedne doze.

Istraživanja iz 2014. godine pokazala su da su oni koji uzimaju biološku, ili biološku, zajedno s drugim oblikom liječenja, općenito zadovoljniji od onih koji uzimaju samo topikalne terapije ili acitrecin (Soriatane) sami.

Ako se osjećate kao da trenutačna terapija psorijaze ne radi, razgovarajte sa svojim liječnikom o biologiji. Upotreba biološke ili kombinacije biologije s tradicionalnim lijekovima može biti odgovor za vas.