Može li bebe jesti jagode?

Između svoje lijepe boje, slatkog okusa i nevjerojatnih nutricionističkih sadržaja, jagode su omiljeno voće za mnoge. Sigurni ste da bi ih vaša beba voljela, ali prije no što uvesti bobice u njihovu prehranu, postoji nekoliko stvari koje treba znati.

Bobice, uključujući jagode, mogu biti veliki izvor vitamina i minerala. No, budući da svako dijete može razviti alergije, a ono što odlučite za hranjenje bebe može imati utjecaja na šanse za razvoj bebe, važno je uvesti novu hranu s malo opreza.

Kada uvesti čvrste hrane

U dobi od 4 do 6 mjeseci američka akademija alergijske astme i imunologije (AAAAI) navodi da mnoge bebe počinju razvijati vještine potrebne za jesti čvrstu hranu. Te vještine uključuju dobru kontrolu glave i vrata, te sposobnost sjedenja s podrškom u visokoj stolici.

Ako je vaša beba pokazala zanimanje za vašu hranu i ima te vještine, možete uvesti prvu hranu poput rižinog žita ili nekog drugog zrna žitarica. Kad beba postane stručnjak za konzumiranje žitarica, spremni su za hranu poput čistoga voća i povrća.

Možete kušati pojedinačnu hranu poput čistog mrkve, squasha i slatkog krumpira, voća kao što su kruške, jabuke i banane, kao i zeleno povrće. Važno je uvesti jednu novu hranu istovremeno, a zatim pričekati tri do pet dana prije nego što unesete novu hranu. Na taj način imate vremena za promatranje reakcija na određenu hranu.

Prema AAAAI, čak i visoko alergena hrana može biti uvedena na dijete dijete nakon što su počeli jesti krutine. Visoko alergijska hrana uključuje:

 • mljekara
 • jaja
 • riba
 • kikiriki

U prošlosti, preporuka je bila izbjegavati ove namirnice kako bi se smanjile šanse za razvoj alergija. Ali prema AAAAI-u, njihovo odgađanje može povećati rizik vašeg djeteta.

Bobice, uključujući jagode, ne smatraju se visoko alergijskom hranom. Ali možete primijetiti da mogu uzrokovati osip oko usta vašeg djeteta. Kisela hrana poput bobičastog voća, agruma, povrća i rajčica može izazvati iritaciju oko usta, ali se ova reakcija ne smije smatrati alergijom. Umjesto toga, to je reakcija na kiseline u tim namirnicama.

Ipak, ako vaša beba pati od ekcema ili ima neku drugu alergiju, posavjetujte se s pedijatrom prije uvođenja bobica.

Znakovi alergije na hranu

Kada beba ima alergiju na hranu, njihovo tijelo reagira na bjelančevine u hrani koju su jeli. Reakcije mogu biti od blage do vrlo teške. Ako vaše dijete ima znakove alergije na hranu, možda ćete primijetiti sljedeće simptome:

 • osip ili svrbež osip kože
 • oteklina
 • wheezing ili teško disanje
 • povraćanje
 • proljev
 • blijeda koža
 • gubitak svijesti

U teškim slučajevima, istodobno se utječe na više dijelova tijela. To je poznato kao anafilaksija i smatra se opasnim za život. Ako vaše dijete ima problema s disanjem nakon jela nove hrane, odmah nazovite 911.

Predstavljamo jagode

Postoje i druga razmatranja prilikom uvođenja jagode u bebu po prvi put. Konvencionalno uzgojene jagode nalaze se na popisu "prljavih desetaka" Radne skupine za zaštitu okoliša zbog visokih koncentracija pesticida. Možda biste radije kupili organske plodine kako biste to izbjegli.

Tu je i potencijal za gušenje. Cijele jagode, pa čak i one izrezane u velike komade, mogu biti opasnost za gušenje za bebe, pa čak i za malu djecu. Umjesto izrezivanja komadića, pokušajte pripremati pire od jagode kod kuće. Operite osam do 10 jagoda i uklonite stabljike. Stavite u mješalicu ili procesor hrane visoke snage i pomiješajte dok ne postane glatka.

Jagoda, borovnica i peciva od jabuka

Kada je beba spremna za drugu fazu hrane, a vi ste uveli jagode, borovnice i jabuke jednu po jednu bez ikakvih negativnih nuspojava, isprobajte ovaj jednostavan recept od samo ogrebotina.

Sastojci:

 • 1/4 šalice svježih borovnica
 • 1 šalica sjeckane jagode
 • 1 jabuka, oguljena, sjeckana i kockana
Rješenja za zdravstveno partnerstvo

Dobiti odgovore od doktora u minutama, bilo kad

Imate li medicinska pitanja? Povežite se s liječnikom s certifikatom, iskusnim liječnikom online ili telefonom. Pedijatri i drugi stručnjaci dostupni su 24 sata dnevno.

Stavite voće u tavu i kuhajte dvije minute zbog visoke topline. Smanjite toplinu do kraja pet minuta. Ulijte u hranu procesor ili miješalica i proces dok glatka. Zamrzni u kontejnere za posluživanje. Ovaj recept čini četiri porcije od 2 grama.

Ako je kašica previše gusta za bebu, tanak ga s malo vode.

Jagode i pirea od banane

Nakon što je beba pokušala probati banane bez ikakvih problema, probajte ovaj recept od Mash Your Heart Out. Bebe mogu jesti plain ili miješati u rižinu žitarica.

Sastojci:

 • 1 šalice organskih jagoda, prekrivene, s vanjskom kožom ljuštenom za uklanjanje sjemena
 • 1 zrela banana

Stavite sve sastojke u procesor hrane i pomiješajte dok ne postane glatka. Ostatak može biti zamrznut. Ponovno upotrijebite vodu da biste premazali pire ako je previše gusta.

Ako ne uklonite jagode u receptima da biste uklonili sjeme, nemojte se uznemiriti ako primijetite sjeme u pelenama svoje bebe. Neke bebe ne probavljaju sjemenke bobica. Ako ih nađete, to samo znači da su se preselili ravno kroz probavni trakt vaše bebe.

Gledaj video: Jagodici / The Strawberries by Deetronic & Frikom (2016) (Travanj 2020).