Pneumonija kod djece

Što je upala pluća?

upala pluća je akutna upalna bolest pluća, koja ima zaraznu prirodu i popraćena je obveznom lezijom alveola, koji su uključeni u izmjenu plinova. Smatra se jednom od najčešćih teških dječjih bolesti.

Pneumonija kod djece - uzroci

Upalni proces u plućima može se razviti zbog izloženosti:

- patogeni mikroorganizmi (stafilokoki, streptokoki, pneumokoki, Escherichia coli);
- virusi (influenca, PC-, adeno-, entero i citomegalovirusi);
- mikoplazme;
- paraziti;
- patogene gljive (candida).

U pravilu, za upalu pluća u novorođenčadi karakterizira bakterijska priroda. Za dob beba nakon dva mjeseca i do pet godina bolest je karakterizirana dominacijom virusa kao patogena. Bolesti bakterijske prirode u ovoj dobnoj skupini su rijetke, ali teže.

Pneumonija kod djece - simptomi

Pneumonija se može posumnjati u djeteta s visokom temperaturom (više od 38 stupnjeva), koja ne umire više od 3 dana, kao i kratkoćom daha (brzo disanje). Za neke vrste upale pluća karakterističan je napad koji podsjeća na simptome obične prehlade i izražava se grloboljom, curenjem iz nosa, kihanjem, suhim kašljem. U ovom slučaju, kratkoća daha i visoka groznica smatraju se glavnim znakovima bolesti.

Drugi jasan simptom upale pluća je kada dijete uvuče kožu u interkostalne prostore (to se događa na dijelu oboljelog pluća). To se može vidjeti skidajući ga s glave i pažljivo promatrajući njegovo disanje i promjene reljefa kože u interkostalnim prostorima.

Ako pronađete bilo koji simptom upale pluća, odmah trebate konzultirati liječnika, jer samo liječenje ove bolesti može biti opasno po život za dijete.

Pneumonija kod djece - metode liječenja

Djeca prve godine života i bolesnici s teškim oblicima upale pluća obično su hospitalizirani. Također, djecu s pneumonijom treba hospitalizirati ako nema vidljivog učinka terapije u roku od 24-36 sati.

Liječenje upale pluća kod djece temelji se na:

- poštivanje kreveta;
- dobra prehrana, primjerena potrebama povezanim s godinama;
- organiziranje kompetentnog režima pijenja (osiguravanje nadoknade gubitka tekućine tijekom akutnog razdoblja);
- upotreba lijekova: antimikrobna sredstva, uključujući antibiotike širokog spektra, nitrofurane i sulfonamide; antihistaminika; vitamini; eubiotics; antitusivni lijekovi: mukolitičari;
- upotreba dekocija ekspektoranskog bilja, uključujući močvarne biljke, slatki slatkiš, slatkiša, majčina dušica itd .;
- simptomatska terapija, uključujući antipiretik, detoksikaciju, srčane lijekove itd .;
- upotreba imunokorektivnih sredstava;
- masaža;
- uporaba ometajuće terapije u obliku senfa, zagrijavajućih kompresa;
- provođenje za uklanjanje respiratornog zatajenja aero- i kisikova terapija;
- fizioterapija: UHF, mikrovalna pećnica, elektroforeza.

Ako je antibiotik odabran ispravno, tada se u stanju djeteta vrlo brzo počinje primjećivati ​​pozitivna dinamika: temperatura se postupno smanjuje, apetit se poboljšava. Odsutnost pozitivnih promjena može biti povezana ili s stvaranjem gnoja u plućima (apsces), ili s potrebom promjene antibiotika.

komentari

Anna 11.3.2016
Jako zabrinut dječji suhi kašalj. Pokušali su lazolvan dva dana, ali on nije donio olakšanje ... U ljekarni su preporučili sirup Joset. Stvarno pomoglo! Dječji kašalj je postao mekši, ispljuvak je počeo odlaziti, bilo je manje hripavca.

Pogledajte video: Izlečite pneumoniju upala pluća za 3 sata (Listopad 2019).