Jesu li gljive korisne ili nesrazmjerno štetne? Važne informacije o gljivama, njihovoj štetnosti, dobrobiti i kalorijama

Gljive su već jako dugo postale dio prehrambene prehrane ljudi.

Je li ovaj proizvod jednako zdrav i ukusan?

Ovo je pitanje posebno važno u naše vrijeme, kada interes za upotrebu divljih darova prirode posvuda raste.

Sastav gljiva, kalorija i njihova uloga u životu ljudi

Gljive su raširene i koriste se ne samo kao hrana. Zbog korisnih svojstava često se koriste u medicinskom i gospodarskom sektoru. Što je toliko vrijedno kod njih?

Svježe gljive sadrže do 92% vode i oko 5% dušičnih spojeva, koji su 70% zastupljeni kao bjelančevine.

proteini

Postotak bjelančevina u sušenim gljivama mnogo je veći, pa ih često nazivamo „šumskim mesom“. Najhranjiviji dio je kapa zbog visokog sadržaja proteina u njoj.

Međutim, vrijedi zapamtiti da je gljive teško probaviti zbog prisutnosti vlakana u njihovom sastavu, a to je teško probaviti u ljudskom tijelu. Da bi se olakšao rad probavnog sustava, „šumsko meso“ se reže na male komade i dobro žvače tijekom obroka. U prizemnom obliku, oni apsorbuje tijelo 70% a ako se suhe gljive zgnječe u prah, tada će ovaj pokazatelj dostići rekordnih 88%.

Pored vlakana, koja se sastoji od celuloze i lignina, himin je dio gljiva, koji se nalazi u stanicama rakova, raznih insekata, pauka itd. i daje veću stabilnost njihovog zaštitnog sloja.

masti

Gljiva sadrži vrlo malo masti i tijelo je s teškoćama apsorbira u tijelo. Kada ih pripremate, možete koristiti životinjske masti, poput kiselog vrhnja ili maslaca.

ugljikohidrati

U mladim gljivama može se naći polisaharid ugljikohidrata, koji se na kraju razgrađuje u manitol i glukozu, pa se stoga ne nalazi u starim gljivama. Manitol i glukoza doprinose stvaranju sluzi na kapama gljiva po vlažnom vremenu.

Kalorični sadržaj

Gljive imaju nizak sadržaj kalorija, što je vrlo vrijedno. Na mnogo načina, ovaj faktor ovisi o načinu pripreme, koji zaslužuje posebnu pozornost. Ispod su najpoznatije vrste gljiva i njihov kalorijski sadržaj u 100 grama. proizvod s različitim metodama pripreme.

Kalorijske kisele gljive:

• Bijela - 24 Kcal

• Gljive kamenice - 23 Kcal

• Mlijeko - 26 Kcal

• Maslata - 18 Kcal

• Agarici meda - 18 Kcal

Kalorične svježe gljive:

• Bijela - 30 Kcal

• Gljive kamenica - 38 Kcal

• Mlijeko - 16 Kcal

• Lisičarke - 20 Kcal

• Maslata - 9 Kcal

• Agarici meda - 17 Kcal

• Smeđi kombinezon - 31 Kcal

• Aspen gljive - 22 Kcal

• Ryzhiki -17 Kcal

• Morels - 27 Kcal

• Russula - 15 Kcal

• tartuf - 51 Kcal

• Chernushki - 9 Kcal

• Šampinjoni - 27 Kcal

• Shiitake - 34 Kcal

Kalorične sušene gljive:

• Bijela - 282 Kcal

• Lisičarke - 261 Kcal

• Bolesti - 231 Kcal

• Aspen gljive - 315 Kcal

• Shiitake - 331 Kcal

Koja su korisna svojstva gljiva

Pored spomenutih proteina, masti i ugljikohidrata, u sastavu gljiva nalaze se vitamini skupine B, u manjoj količini vitamin C, PP i provitamin A (karoten). Pored toga, u gljivama se nalaze minerali poput fosfora, kalcija, kalija, željeza, potreban za održavanje zdravlja tijela, kao i jod, magnezij, cink i bakar koji aktivno sudjeluju u metabolizmu.

Kalij i natrij moraju biti u ravnotežnom stanju u ljudskom tijelu. Ako je natrij dovoljan suvremenom čovjeku u višku u obliku kuhinjske soli, tada Manjak kalija može nepovoljno utjecati na zdravlje, Magnezij blagotvorno utječe na apsorpciju kalcija, a njegov nedostatak može izazvati takve komplikacije kao što je vaskularni spazam.

U medicini gljive se koriste za stvaranje različitih antibiotika, uključujući penicilin, kao i za liječenje zaraznih bolesti. U istočnoj medicini Kombucha se koristi kao anestetik i protuupalni lijek. U narodnoj medicini upotrebljava se leteći agar (od bolesti živčanog sustava), gnoja buba (od alkoholizma) i gljive chaga (od tumora). Druga ljekovita gljiva je bobica (cep), koja ima svojstvo tonika i protiv raka. Gljive možete koristiti tijekom cijele godine, ako ih znate pravilno sakupljati i skladištiti.

Treba napomenuti da kapice gljiva imaju čudesnu predispoziciju za jačanje imunološkog sustava. Redovita upotreba gljiva je dobra prevencija kardiovaskularnih i karcinoma.

Obilje razine cinka i vitamina B pomoći će u izbjegavanju mentalne iscrpljenosti i emocionalnog sloma.

Prisutnost kalcija, fosfora i vitamina D u gljivama čini ih korisnim proizvodom za zube, kosti, nokte, kožu i kosu.

Koje su štetne gljivice za ljudsko tijelo

Budući da gljive mogu akumulirati štetne tvari, treba ih sakupljati dalje od industrijskih poduzeća, autocesta, željeznica itd. Pazite na sakupljanje velikih gljiva, jer što je veća gljiva, to je otrovnije i štetnije tvari u njoj.

Zbog sadržaja celuloze i himina u gljivama, umjesto propisanih 25-30% proteina sadržanih u sušenim gljivama, ljudski želudac apsorbira samo 17-21%. Zbog toga osobe sa slabim probavnim sustavom trebaju biti izuzetno oprezne kada se koristi. Osim loše probavljivosti, gljive imaju tendenciju usporavanja izlučivanja želučanog soka, što je loše za probavu svih proizvoda koji su se konzumirali zajedno s gljivama. Iz tih razloga gljive se smatraju teškom hranom.

Najveća koncentracija hitina nalazi se u nogama gljiva, stoga ih treba, ako je moguće, isključiti iz prehrane, a ako to nije moguće, uklonite gornji sloj prije kuhanja.

Još jedna opasna tvar koja se ne može mimoići - kolin, Kolin je izuzetno otrovni proizvod, čija upotreba može izazvati takve znakove trovanja kao što su proljev, smanjena rad srca, nedostatak daha. Ova komponenta je dio svih gljiva, ali količina je svugdje različita. Kod šampinjona kolin se kreće od 0,007 do 0,009% suhe težine, lisica do 0,007%, mladunčara 0,1-0,2%, i kod gljive - 0,4%, Kolin je proizvod raspada proteina i masti, pa su gljive koje su se uspjele pokvariti ili trunuti, izuzetno opasna hrana.

Pa, posljednja točka su otrovne gljive, koje ne samo da mogu izazvati ozbiljno trovanje, već i uzrokovati smrtonosni ishod. Ako nema povjerenja u sigurnost gljiva, bolje je suzdržati se od njihove upotrebe.

Šteta i koristi gljiva za dijete

Ni u kojem slučaju ne smije djeci davati gljive. Bebin probavni trakt je još uvijek prešibak i ne može preraditi tvari sadržane u gljivama. Ako gljive koristite u djetinjstvu, možete zaraditi poremećaj probavnog sustava. U ovom se slučaju ne mogu koristiti niti u kuhanom ili osušenom, niti u bilo kojem drugom obliku.

Gljive mogu izazvati ozbiljno trovanje, koje neće proći bez posljedica. Čak i nakon pažljive obrade u gljivama mogu biti štetne tvari. Tijelo odrasle osobe sposobno se nositi s njima s malim ili nikakvim posljedicama, a u djetetovom probavnom traktu ti enzimi mogu uzrokovati ozbiljne trovanja.

Puna vrijednost probavni se sustav formira bliže 14. godinistoga je apsolutno kontraindicirano davati gljive maloj djeci.

Šteta i koristi gljiva za trudnice i dojilje

Odmah napominjemo da trudnicama nije zabranjeno jesti gljive, ako se pridržavaju određenih pravila koja mogu umanjiti štetu od ove brze hrane.

• Prvo, ne smijete jesti gljive, čija je jestivost dovedena u pitanje. Toga se pravila trebaju pridržavati sve osobe, ali za trudnice je to posebno važno jer su one odgovorne za zdravlje nerođenog djeteta.

• Prije upotrebe temeljno prokuhajte gljive. Tako ćete se riješiti većine štetnih tvari, a zadržati puno korisnih svojstava.

• Gljive treba rezati što je moguće manje kako bi ih tijelo lakše probavilo.

• Nemojte jesti slane, svježe i marinirane gljive. Najbolja opcija bila bi kuhana ili na pari., ali dopušteno je jesti i pržiti, ako vas ne muči žgaravica.

• Dobar dodatak gljivama bit će rajčica, krastavci, krumpir, mrkva, peršin, repa, kupus, citrusi, zbog visokog sadržaja vitamina C.

Nekoliko riječi o kuhanju, Kuhati gljive treba biti najmanje sat vremena, ali prije toga na laganoj vatri treba kuhati pola sata.

Može utjecati na zasebni predmet. Kombucha, Ovaj je proizvod kontraindiciran osobama oboljelim od gastrointestinalnog trakta i dijabetesom, ali istovremeno može:

- normalizirati krvni tlak;

- poboljšati san;

- pozitivno djeluju na živčani sustav.

To je kada se uzima oralno. Kada se primjenjuje lokalno, Kombucha poboljšava stanje kože i kose, a također sprječava pojavu staračkih mrlja.

Majke koje doje, međutim, mnogi doktori kategorički zabranjuju upotrebu gljiva, jer se djetetovom mlijeku prenose ne samo korisne, već i štetne tvari.

Gljive, kada ih konzumira dojilja, mogu kod djeteta uzrokovati želučane tegobe, pa čak i izazivati ​​alergije.

Pogledajte video: Moko i češke smrčkovice (Listopad 2019).