Korisna svojstva limenki na leđima i njihova moguća šteta za tijelo. Banke na leđima: zdravstvene koristi: liječenje i prevencija

Unatoč brojnim kontraindikacijama, liječenje bankama na leđima postalo je rašireno zbog učinkovitosti i jeftinosti ovog postupka.

Ova se tehnika temelji na jednostavnim zakonima fizike i koristi se već duže vrijeme: korisna svojstva limenki na leđima povoljno djeluju na ljudski organizam, jačajući imunološki sustav i potiču rad unutarnjih organa.

Banke na poleđini: kako koristiti, vrste

Banke se postavljaju na leđa kako bi ublažili upalne procese, uklonili sindrome boli i povećali imunitet.

Primjenjuju se medicinske limenke montirane na stražnjoj strani dvije vrste: stakla i s cilindrom od polimernog materijala.

Princip rada je isti: unutar limenke se stvara vakuum, zbog kojeg se usisava u tijelo. Zbog pritiska koji banka stvara, ubrzava se cirkulacija krvi i kretanje limfe. Jačina učinka je toliko velika da se procesi aktiviraju ne samo u koži, već iu tkivima koja su smještena mnogo dublje.

Unatoč istim svojstvima, upotreba varira. Ugradnja staklenih staklenki zahtijeva točnost, jasnoću izvršenja i prethodnu pripremu. Limenke napravljene od polimernih materijala nešto su inferiornije od staklenih u smislu sile udara, međutim, mnogo je jednostavnije za korištenje.

Banke na poleđini: značajke postupka

U medicini se banke koriste isključivo u područjima s gustim mišićnim slojem, među kojima je leđa vrlo popularna.

Za liječenje staklenim staklenkama trebat će vam alkoholna tinktura (votka, kolonjska voda ili drugo zapaljivo sredstvo), šibice, vrhnje ili vazelin, mali spremnik, pokrivač i limenke izravno.

Razmotrite postupak korak po korak:

1. Pacijent leži na trbuhu tako da onaj koji stavlja limenke izlazi na desnu stranu. Uz njega je položena topla deka.

2. Za podmazivanje leđa na pincetu se namota sloj pamučne vune ili štap odgovarajuće veličine. Imajte na umu da namotavanje pamuka počinje od ruba štapa i pomiče se u njegovo središte. Vata se počinje slobodno namotavati, ali napredujući od ruba, postepeno se zgušnjava. Važno je da čvrsto pamuk pamuk ne ispadne.

3. Leđa su razmazana tankim slojem kreme.

4. Dvije žlice alkoholne infuzije sipaju se u pripremljeni spremnik, u koji se spušta pamučni tampon. Kad je pamuk natopljen, lagano ga je stisnuti uz zid spremnika.

5. Na sigurnoj udaljenosti zapaljeni je alkoholizirani štap s pamukom, dvaput protresan iznad poda kako goruća smjesa ne bi dospjela na pacijentovu kožu.

Pazite da kosa pacijenta ne pati, bolje je dodatno ih prekriti prije postupka.

6. S palicom za paljenje kisik izgara iz limenki i stvara negativan pritisak u njima tako da se same limenke ne zagrijavaju. Da biste to učinili, limenka se uzima s lijevom rukom naopako, drži je pod kutom od 45 ° (ni u kojem slučaju u vodoravnom položaju). Pali koji gori, polako se ubacuje prema unutra, nakon čega se naglo povlači u stranu, a limenku lijevom rukom postavlja na leđa. Učinak postupka ovisi o brzini postavljanja limenki.

7. Kad se isporuče sve limenke, štap se nježno ugasi.

8. Pacijent je pokriven toplim pokrivačem petnaestak minuta. Ako se banke isporuče ispravno, same neće propasti.

9. Za uklanjanje limenki s leđa, limenka se uzima u desnu ruku, a lijeva se pritisne na kožu. Kada zrak uđe u limenku, može se lako ukloniti.

10. Leđa se trljaju pamukom.

11. Banke se nakon postupka očiste suhom krpom.

Imajte na umu da je pri postavljanju staklenih posuda neprihvatljivo korištenje benzina, kerozina i drugih zapaljivih smjesa kao zapaljive smjese.

Značajke uporabe limenki od polimernih materijala nije toliko komplicirano: ne zahtijevaju vatru i prethodnu obuku.

1. Masažno ulje se nanosi na leđa.

2. Polimerna limenka se stisne u šaku tako da se zrak potpuno ispusti i stavi na leđa pacijenta.

3. Nakon završetka postupka uklanjanja polimerne limenke, ona se komprimira u šaku, nakon čega se lako uklanja.

4. Leđa se obrišu pamučnim brisom ili ubrusom.

5. Pacijent leži pod toplim pokrivačem pola sata, tako da limenke na leđima donose velike koristi tijelu.

Kante na leđima: koje su prednosti za tijelo?

Ljekoviti pozitivni učinak limenke povezan je s načelom njihovog rada. Sisajući tijelo, banka pojačava protok krvi u područje koje pokriva, zbog toga se stanice tijela ažuriraju, potiče se cirkulacija krvi i metabolizam se normalizira.

Ublažavanje boli

Banke na leđima ublažavaju kroničnu bol u donjem dijelu leđa i vratnoj kralježnici. Ako nakon nekoliko sesija bol ne ode do kraja, u svakom slučaju postat će manje izražena.

Stimulacija unutarnjih organa

Ljudsko tijelo je složen, međusobno povezan sustav, svaki unutarnji organ ima svoju zonu na tijelu, na primjer, bol u regiji ramena signalizira probleme s bubrezima.

Ako znate koje su zone odgovorne za određene organe, postavljanje limenki na odgovarajuća mjesta potiče rad unutarnjih organa.

Liječenje prehlade

Može masaža

Uz prehladu, kupanje pomaže. Da biste to učinili, leđa su podmazana masažnim uljem, ugrađene su dvije suhe limenke, uz pomoć kojih su masažni pokreti pravokutni ili kružni.

Takva masaža traje do deset minuta i provodi se svakodnevno. U liječenju prehlade glavni su smjerovi kretanja limenki do ramena od lopatica i od xiphoid procesa.

Nakon postupka, pacijent leži ispod pokrivača pola sata, bolje je ako je temperatura u sobi + 18 ° C.

Masaža leđa kantama uklanja sputum iz pluća, oslobađajući dišne ​​putove.

Banke na poleđini

Stavljaju banke na leđa hladnoćom prema sljedećoj shemi: od 10 do 14 limenki nalaze se na udaljenosti od 5 centimetara jedna od druge. Pacijent je pokriven pokrivačem i leži 15 minuta.

Banke za prehlade bore se sa stajaćim procesima u plućima i jačaju imunološki sustav. Kašalj se smanjuje, crvenilo u grlu prolazi.

Za osobe koje pate od bronhitisa preventivni se postupci provode u ranu jesen i proljeće kako bi se izbjegla bolest.

Kante na leđima: što šteti zdravlju?

Banke će donijeti štetu ili korist na njihovim leđima, ovisno o ispravnosti postupka i poštivanju općih pravila.

Banke koje se koriste za liječenje upale pluća ili su postavljene na visoku temperaturu pacijenta će nanijeti štetu. Ako ne slijedite pravila liječenja s bankama, rezultat je nepredvidiv.

Šteta liječenja bankama na leđima povezana je s načelom djelovanja: kada se koriste, uključuju se duboko ležeća tkiva i povećava se protok krvi. To uzrokuje da mikroorganizmi koji se nalaze na udaljenom području uđu u opći krvotok i šire infekciju na različite dijelove tijela.

Glavne kontraindikacije za liječenje u banci:

1. Prisutnost tumora u tijelu: benigni ili zloćudni.

2. Pneumonijski bronhitis, traheitis ili akutni laringitis.

3. Kožne bolesti: gljivice, dermatitis, kune, upale kože, ekcemi itd.

4. Steroidni tretman.

5. Rana trudnoća (prije drugog tromjesečja).

6. Poremećaji koagulacije krvi.

7. Krvarenje.

8. Temperatura je iznad 37,5.

9. Hipertenzija.

10. Problemi sa srcem.

11. Alergijske reakcije na komponente: alkohol, vazelin, vrhnje, ulja i druge komponente.

12. Psihički poremećaji i povećana živčana razdražljivost.

13. Teška iscrpljenost tijela.

14. Tuberkuloza i upala pluća.

15. Razdoblje pogoršanja kronične bolesti.

Banke se nikada ne smiju postavljati u srce, bubrege ili kralježnicu.

Banke treba liječiti nakon savjetovanja s liječnikom, kada se postavi ispravna dijagnoza i nema kontraindikacija.

Kante na leđima za djecu: korist ili šteta

Banke se mogu liječiti za djecu stariju od tri godine. Tijelo djece još nije spremno za liječenje bankama, pa je stavljanje limenki na leđa štetno.

Imajte na umu da se djetetu tanke tjelesne građe ili povećanoj živčanoj uzbudljivosti, bez obzira na dob, nije dopušteno liječiti bankama.

Kante na leđima korisne su za djecu koja imaju prehladu i kašalj. Potpuni rezultat postiže se naizmjeničnim limenkama i senfima.

Banke se ne mogu smještati svaki dan, preporučeni interval između procedura je najmanje dva dana. Za to vrijeme, djetetovo tijelo ima vremena za oporavak nakon postupka, a liječenje bankama na leđima donosi zdravstvene koristi.

Bankovno liječenje djece vrlo se razlikuje od ostalih metoda liječenja, pa je važno da se dijete ne boji postupka. Preporučuje se stavljanje limenki u večernjim satima, prije odlaska u krevet, kako bi dijete odmah puzalo pod toplim pokrivačem, u ovom slučaju učinak je maksimalan.

Moderni terapeuti savjetuju da odbiju liječenje bankama, motivirajući to mogućim štetnim posljedicama za tijelo i pojavom novih metoda liječenja.

Istodobno se ova tehnika liječenja prakticira više od desetljeća, a odrasli koji su se u djetinjstvu liječili bankama zdravi su i nitko ne može reći kako će se suvremene metode liječenja manifestirati za deset do dvadeset godina.

U liječenju prehlade limenke se koriste samo ako temperatura ne poraste iznad 37,5.

Ako dijete nema kontraindikacija za uporabu limenke, nema jake temperature i alergijskih reakcija, ova će metoda liječenja nesumnjivo donijeti očekivani rezultat.

Pogledajte video: Beg od leka - priča Rika Simpsona Originalna verzija (Listopad 2019).