Mačke protiv pasa: tko je pametniji?

Ljubiteljima životinja dugi niz godina nije dosadilo raspravljati o jednom pitanju: tko je pametniji - psi ili mačke. Javno mišljenje sklon je simpatičnim predstavnicima obitelji mačaka. Doista, znanstvenici su odavno otkrili da je broj neurona u moždanoj kore mačaka dvostruko veći od pasa.

Pas ne odvrati da ugasi žeđ iz toaleta, ona poslušno gleda u oči vlasnika i izvršava sve njegove naredbe. Mačke su prilično neovisne životinje - ponosne i ponosne. Čini se da je sve očito, međutim, još je rano za donošenje konačnih zaključaka. Nedavna istraživanja otkrila su tajnu genija pasa.

Kao i druge životinje koje su sposobne razumjeti glasovne naredbe (čimpanze, papagaji, dupini), psi reagiraju na stotine naredbi i pridružuju se određenim predmetima. Ali razlika između pasa i drugih životinja je način na koji pamte ove riječi.

Istraživač Julian Kaminsky iz Velike Britanije proveo je zanimljiv eksperiment 2004. godine, čiji je glavni sudionik bio Rico. Pas je bio dobro upućen u stotine stvari. Rico je pokazao nepoznati predmet i još sedam stvari, čije ime je pas već znao. Znanstvenici su tražili od životinje da donese igračku, nazivajući je nepoznatom riječi. Pas nije znao ovu riječ, ali je odmah shvatio koja igračka znači.

Nakon niza sličnih eksperimenata, istraživači su došli do sljedećeg zaključka: psi, za razliku od drugih životinja, imaju jedinstvenu sposobnost svojstvenu ljudima. Vlasnici mačaka morat će drugačije gledati na rasprostranjeni stereotip da njihovi ljubimci imaju bolje pamćenje od pasa. Nije baš tako. Znanstvenici iz Kanade prije nekoliko godina proveli su eksperiment: sakrili su poslastice u jednoj kutiji od četiri ispred pasa i mačaka. Mačke su gotovo odmah zaboravile odakle je hrana, a psi su je dobro zapamtili čak i nakon četiri minute.

Uz sposobnost navigacije situacija je dijametralno suprotna. Znanstvenici sa Sveučilišta u Ontariju su 2010. objavili rezultate odgovarajućeg eksperimenta. Tijekom ispitivanja psi su dobili zadatak da pronađu hranu u labirintu. Sličan eksperiment proveden je s štakorima. Rezultati su jasno pokazali da su štakori nadmašili pse u apsolutno svim pogledima.

U mogućnosti da dobiju hranu iza ograde, čak su i vukovi bili bolji od svojih kolega. Međutim, znanstvenici iz Mađarske primijetili su vrlo važnu nijansu: ako je pas promatrao osobu koja rješava ovaj problem, ona je odmah sve shvatila i uspješno obavila sličan zadatak. Pokazalo se da tajna psećeg genija leži u vještoj interakciji s ljudima.

Kategorično se tvrdi da su psi superiorniji mačkama u umu nije sasvim ispravno. Priroda je osigurala sve i svako živo biće stvoreno je da bude najbolje u najrazličitijim stvarima. Možda se mačji um očituje upravo u samodostatnosti i rijetkim brzinama.

Pogledajte video: Borba mačke protiv dva psa (Listopad 2019).