Vegetarijanci su trećina manje vjerojatnost da će umrijeti od srčanog udara

Znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu otkrili su da je rizik od boravka u bolnici i umiranja od kardiovaskularnih bolesti za ljude koji jedu ribu i meso 32% veći nego za vegetarijance. Srčane bolesti vodeći su uzrok smrti u svijetu. Samo u Engleskoj gotovo 65 tisuća ljudi umire svake godine.

"Razlika u rizicima objašnjava se krvnim tlakom i kolesterolom, što jasno ukazuje na važnost prehrane za prevenciju srčanih patologija", kaže dr. Francesca Crowe.

U velikoj studiji bolesti srca i prehrane sudjelovalo je 45 tisuća ljudi, od kojih su 34% bili vegetarijanci. Sudionici eksperimenta odgovarali su na pitanja koja se odnose na zdravlje i stil života. Detaljno je govorio o tjelesnoj aktivnosti i prehrani. 20 tisuća ispitanika darivalo je krv za kolesterol i primijetilo razinu krvnog tlaka. Promatranja su se provodila od 1990. do 2009. godine.

Istraživači su izračunali smanjenje rizika za 32%, uzimajući u obzir sljedeće čimbenike: pušenje, obrazovnu razinu, dob, konzumiranje alkohola, socioekonomsku osnovu i tjelesnu aktivnost.

"Rezultati su pokazali da vegetarijanci imaju treći manji rizik od srčanih bolesti u usporedbi s ne-vegetarijancima", rekao je Tim Kay, direktor odjela za onkologiju na Sveučilištu Oxford.

Pogledajte video: Everything Wrong With Environmentalism In 11 Minutes Or Less!! (Listopad 2019).