Koristi, štete i kalorije cikorije: savjeti i korijen. Tajne misterioznog proizvoda, radiča - korisne ili štetne?

Cikorije se nazivaju zamjenskim kava, pa čak čaja.

Njegova čarobna svojstva poznata su od davnina, a aromu i okus kuša više generacija gurmana.

Vrste biljaka. Sastav cikorija, korisna svojstva i kalorije

Kao biljka, cikorija pripada obitelji astera. Njezino lišće dodaje se salatama i povrću borsch.

A kao napitak koristi se u običnoj i dijetalnoj kuhinji. Neki proizvođači uključuju korijen cikorije prilikom pečenja zrna kave. Takav dodatak daje proizvodu od kave pikantan baršunast okus.

Prvo se sreo s cikorijom na Mediteranu. Odatle su ga na trgovačkim brodovima odveli u Euroaziju, Afriku, Ameriku. Sve dok nisu otkrili prekrasan cvijet na vlastitim kontinentima. Uostalom, cikorija, čija su korisna svojstva odavno dokazana, ima izvrstan sastav i posebne tvari u sebi. U sovjetskom razdoblju piće se pojavilo u Rusiji.

Ako razmotrimo opću klasifikaciju cikorija, tada se možete upoznati s podacima, koji to govore cikorija je dvije vrste: salata i običan, Oba se bere u divljini, a uzgaja se i na posebnim zemljištima.

Ali većinu ljudi zanimaju vrlo različite vrste cikorija. Naime, one koje se mogu konzumirati kao piće. Razmotrimo ih bliže:

Tečni koncentrat, Takav proizvod može se dobiti samo isparavanjem tvari iz korijena biljke. Smatra se primarnom i najprirodnijom verzijom cikorija. Na pakiranju s proizvodom piše "prirodni ekstrakt cikorije";

Topive sirovine, Prvo se još ispari, a zatim osuši do praškastog stanja. Kad se u proizvodnji praha koriste visokotehnološke i nježne metode, sačuvaju se sva njegova korisna svojstva;

Prženi i mljeveni proizvod, Ovom proizvodnjom vrši se prženje i mljevenje korijena cikorije. Ovo je verzija najniže kvalitete proizvoda. Ali sadrži i korisne sastojke, samo u nižoj koncentraciji.

obično, kalorijski sadržaj Cikorije se izračunava kalorijskim sadržajem na 100 grama proizvoda. Za topljivi napitak karakterističan je omjer 11 kcal na 100 grama. Ekstrakt ima veću energetsku vrijednost.

Sastav biljke je izuzetno zanimljiv, kako sa znanstvenog tako i sa svakodnevnog stajališta. Obrađeni korijen je gotovo bez masti. Protein u svom sastavu iznosi oko 0,1 grama. Ugljikohidrat 2,8 grama. Dakle, cikorija, čije su zdravstvene koristi očite, postaje ne samo koristan, već i dijetetski proizvod.

njegov sastav vitamina također primjetan. Radič sadrži vitaminske skupine. B, C i E. Što ga, a priori, uzdiže u rang toničnih pića. Pektini i minerali na njegovom osobnom stolu čine cikoriju vrlo ljekovitom. A jedinstveni inulin omogućava dijabetičarima širom svijeta da u bilo kojem trenutku uživaju u izvrsnom piću.

Višestruki proizvod. Prednosti cikorija za bilo koji organizam

U umjerenim dozama cikorija je korisna gotovo svima. Koristi se za hranu za bebe u vrtićima, a pacijenti u bolnicama također im daju piće. Ali postoje bolesti kod kojih su jedinstvena svojstva radiča posebno vrijedna:

- vaskularna bolest;

- blagi živčani poremećaji;

- krvne bolesti;

- neravnoteža crijeva;

- metaboličke bolesti (uključujući dijabetes melitus);

- bolesti bubrega i slezine.

Cikorije je u stanju ukloniti toksine i toksine iz tijela. I također se boriti protiv patogene mikroflore. Istovremeno, ima šarmantan miris i ne-trivijalni okus. Korisna svojstva cikorija nadopunjuju se njezinim aromatičnim svojstvima.

Štetna cikorija. Liječi se oprezno

Postoje takva posebna stanja tijela i bolesti u kojima nije preporučljivo koristiti cikoriju. To su sljedeći aspekti:

- kolelitijaza. Cikorije potiče proizvodnju žuči, pogoršavajući opće dobro takvih bolesnika;

- alergična na asteraceae. Uostalom, proizvod pripada ovoj obitelji;

- hemoroidi i varikozne vene. Ovo su problemi zbog kojih se plovila ne smiju preopteretiti;

- pogoršani gastritis. Cikorije se ne pije u tim razdobljima, jer može pojačati neke nepoželjne procese u upalnom želucu;

- ozbiljni živčani poremećaji. Kao tonik, cikorija može nepotrebno uzbuditi psihu s odstupanjima od norme.

Ipak on ne preporučuje se djeci mlađoj od tri godine, i one djece koja su pretila. Radič, čija šteta uzrokuje jednostavne medicinske kontraindikacije, rijetko uzrokuje pravu alergiju, a koristan je čak i trudnicama. Općenito, cikorija je potpuno bezopasno piće.

Trudnoća i dojenje. Štetna cikorija

Na početku trudnoće, a tijekom narednih mjeseci, mlade majke moraju radikalno restrukturirati svoje ukusne navike. A ako većina njih odbije kavu, onda im u pomoć dolazi cikorija. Ali on ima i svoje kontraindikacije, kako za trudnice, tako i za dojilje.

Radič malo širi krvne žile, pa ga trudnice ne mogu koristiti s problemima poput varikoznih vena i hemoroida. Tonizira, a kod gastritisa, kao i kod čira na čiru, treba ga napustiti.

Prepreka za njegov unos je banalna alergija na biljke ove obitelji. I ova alergija kod majke može biti odsutna, ali se može manifestirati kod djeteta koje doji. Cikorije, poput većine tvari, lako prelazi u majčino mlijeko.

Djeca. Prednosti cikorija za tijelo

Šteti li cikorija ili koristi djeci? Odgovor ovisi o dobi djeteta i njegovom zdravlju. Radič, očite zdravstvene koristi, može biti štetan.

Najvažnija "dječja" kontraindikacija za cikoriju je alergija, Tada dolaze sve iste bolesti kao i kod odraslih. A također, začudo, dječja pretilost.

Može naštetiti, ali može riješiti i dječje probleme. A ako dijete pati od nadimanja, disbioze ili slabog tonusa, tada majka treba piti cikoriju, prenoseći svoja korisna svojstva kroz dojenje. Naravno, nakon savjetovanja s liječnikom.

Prije nego što navrši tri godine, ovaj proizvod može ući u tijelo djeteta s majčinim mlijekom. Ali izravno davanje proizvoda može biti prepuno komplikacija. Budući da se dječje tijelo aktivno formira.

Ostatak pića od cikorije može uspješno zamijeniti kavu, može se koristiti za dijabetes i trudnoću. Njegova svestrana svojstva djeluju na tijelo. I nije važno je li to dijete ili odrasla osoba.

Dijeta i gubitak težine. Radič: korist ili šteta?

Radič, čija je korist odavno poznata, poboljšava metabolizam. Zbog utjecaja na metabolizam i niskokalorične cikorije, ovaj proizvod doprinosi gubljenju kilograma.

Pomoću njegovih svojstava iz tijela se oslobađa više toksina, osoba koja gubi na težini, uspostavlja se razmjena lipida i ugljikohidrata. Cikorije ima sposobnost snižavanja lošeg kolesterola.

Kalorični sadržaj cikorija vrlo je nizak, pa ga oni koji slijede dijetu mogu popiti čak sat vremena prije spavanja. Takav proizvod smanjuje apetit, doprinosi uspješnoj probavi hrane.

Znanost je dokazala da su pektini sadržani u ovom proizvodu moćni. sagorjevači masti, A tvar "intibin" sprječava izravno prodiranje masti u stanicu.

Takav prirodni sagorjevač masti kompatibilan je s drugim biljkama za mršavljenje. To mogu biti ljekovito bilje ili đumbir koji, usput, također pomaže tijelu da izgubi kilograme.

Savjeti za gubitak kilograma ljudi: "Ako svakodnevno koristite cikoriju, a u isto vrijeme smanjite količinu kalorija pojedenih na dan na 1.500, tada možete gubiti kilogram po kilogramu tjedno."

Piće od cikorije jača tijelo. Sportske aktivnosti učinkovitije su kada se primjenjuju. Spavanje i izgled osobe primjetno se poboljšava. Danas su razvijeni posebni čajevi za mršavljenje, koji se temelje na ovoj tvari.

Prekomjerna upotreba na prazan želudac može dovesti do pogoršanja upalnih procesa. Ne koristite ga u prisutnosti alergija. Inače, medicinske studije potvrđuju pozitivan učinak pića na proces gubitka kilograma u tijelu.

Ovaj je proizvod vrlo sklon pristalicama zdrave prehrane. Njegov ukus i miris izazivaju ugodne asocijacije, a praktične koristi su toliko velike da su kontraindikacije za njegovu uporabu prilično rijetke.

Zanimljive činjenice o cikoriji

Biljka je bila poznata drevnim Grcima. U Europi se širi kao "Pruska kava", ili "zamjena za kavu" u 18. stoljeću. Francuzi su dali značajan doprinos širenju radiča. Oni su je poput Amerikanaca uzgajali na cijelim plantažama.

Na Centralnom institutu za industriju šećera (Moskva) proveli su značajne studije o biljkama. Potječu s početka 20. stoljeća. Tijekom istraživanja otkriven je postotak inulina u korijenu. Iznosio je 18 posto. Što se smatra prilično velikom stopom.

Farmakološko polje također nije uskraćivalo pozornost cikorija. Ekstrakt biljke uspješno se koristi u liječenju tako strašnih bolesti kao što su hepatitis, dijabetes melitus. Naravno, kao dio složene terapije.

Tijekom treninga na žabama, britanski kardiolozi otkrili su da ekstrakt tinkture od cikorije usporava rad srca. Dakle, oni mogu liječiti tahikardiju, aritmije i druge bolesti srca. Takva univerzalnost i svjetska reputacija čine cikoriju biljkom, čije su koristi za tijelo nevjerojatno velike.