Juha od lososa sa vrhnjem je ukusna! Finska riblja juha s vrhnjem - tajne zdravlja i uspjeha od starih Vikinga

Prilično teška klima skandinavskih zemalja igrala je ulogu u kulinarskim tradicijama naroda koji nastanjuju poluotok - potomaka drevnih Vikinga.

Minimalni sastojci i njihov visoki udio kalorija, dajući snagu i energiju za život, isprva ne baš naseljen, u oštroj klimi sjevernoatlantske obale.

Tako se dogodilo da ta ista mjesta i dalje ostaju izvrsno stanište za mrijest lososa u plitkoj vodi pri temperaturama blizu nule.

Plemeniti losos - grabežljivac čija je svakodnevna prehrana, opet, zbog hladne ozbiljnosti atlantskih voda, manja, ali vrlo hranljiva riba, koja losu omogućuje da prilično uspješno prevlada značajne udaljenosti u hladnim vodama i reproducira se u prirodnim uvjetima, nadvladavajući riječne tokove.

Nije iznenađujuće da meso lososa sadrži ukupno 22 minerala, gotovo kompletan set vitalnih vitamina i vrijedan skup aminokiselina, uključujući Omega 3.

Takav izvor vrijednih proteina, dopuštajući izgraditi mišić duga putovanja, zaštita od mnogih bolesti i zagrijavanje na hladnoći, nisu mogli privući pažnju Vikinga.

Kasnije, kad su nomadski osvajači konačno pronašli svoju zemlju i prešli na ustaljeni način života, mliječna hrana pojavila se u njihovom dnevnom jelovniku, s jednako bogatim nizom elemenata za vitalnost. Kombinacija mliječnih proizvoda s ribom svojstvena je uglavnom kuhinji naroda Švedske, Danske, Finske i Republike Karelije.

Chowder - drevno jelo, na što ukazuje i prisutnost ove riječi na sanskrtu, koja broji tri i pol tisućljeća njezina postojanja. U početku je riječ "uho" značila riječ "juha", bez specifične reference na meso, ribu ili povrće. I tek oko sredine prošlog tisućljeća kod slavenskih naroda, koji su zadržali utjecaj sanskrita u svom jeziku, riječ "uho" počela je značiti riblja juha - juha. Otada su počeli razlikovati uho i vrste glavne ribe, a po načinu kuhanja, na primjer: štuka uho, uho od sterleta ili crveno uho, slatko uho.

Usput naziv "losos" postoji i samo na ruskom, Neki narodi sa sjevera nazivaju plemeniti losos samo ribom, kao da jasno daje do znanja da je ovo prava riba, a ne neka. Iako, s obzirom na to da losos "ne miruje", putuje u moru i slatkoj vodi, za razliku od nekih rođaka, u stvari je prava riba. Glavna stvar je pravilno kuhati.

U ruskim tradicijama uho je bilo i još uvijek jelo koje se temelji na koncentriranom ribljom juhu s minimalnim setom sastojaka. Ali, kako kažu, "ne raspravljaju se o ukusima", a još više pri kuhanju. Svako uho ima pravo na postojanje - bilo bi ukusno i tijelo bi imalo koristi.

Dakle, detaljnije o crvenom uhu na finskom, s vrhnjem i ostalim receptima za najbolju juhu od lososa, sa vrhnjem.

Juha od lososa sa vrhnjem - osnovni tehnološki principi

Osnova riblje juhe je finska, s vrhnjem, kao i svaka riblja supa - bogata ribljim zalihama. Iako bi juha trebala biti apsolutno prozirna za klasičnu riblju juhu, pridržavanje tehnologije neće biti suvišno. Juha je na finskom, s vrhnjem - svečanom juhom, a u njoj nisu potrebne razne sitne čestice koje se ne uklapaju u kremastu mekoću ukusa.

Tajne prozirnog i bogatog juha

Osnova riblje juhe je riblji fond. Trebao bi biti bogat do te mjere da se, kada je hladno, može pretvoriti u masu poput želatine. Za postizanje ovog učinka za juhu su potrebne kosti, repovi i riblje glave. Što više, to bolje. Počinju se kuhati u hladnoj vodi, nakon uklanjanja škrge. Za pokrivanje dijelova ribe, s maržom, morate uzeti što više vode. Juha se kuha na laganoj vatri. Važno je ne propustiti trenutak uklanjanja pjene kako juha ne bi bila zamućena. Za plemenitu juhu od lososa sa vrhnjem, blatni juha nije katastrofa, ali prozirnost ipak utječe na okus riblje juhe. Specifičan riblji miris uklanja se zajedno s pjenom. Vrijeme kuhanja - do četrdeset četrdeset i pet minuta - voda bi trebala biti zasićena hranjivim tvarima.

Istovremeno s skupom kostiju kuhaju se glave i repovi ribe, korijenja i začina. Dodaju se radi poboljšanja arome juhe od lososa s vrhnjem, ali istovremeno pazite da miris komplementarnih sastojaka nije dominantan. Pri dodavanju začina uzima se u obzir sadržaj masne ribe - za masnu riblju juhu na finskom, s vrhnjem, trebat će vam više začina.

Sam losos, unatoč ogromnoj prehrambenoj vrijednosti, smatra se ribom srednje masne kiseline, ali, s obzirom na to da sastav jela uključuje i masnu komponentu - vrhnje, malo povećanje sadržaja začina neće biti na mjestu.

Izravno za kuhanje juhe možete koristiti oprano i oguljeno povrće cijelo, a zatim, nakon što je juha spremna, izvadite je iz tave. Dalje se povrće reže, ovisno o receptu. Svježe, zeleno lišće najbolje je baciti na tanjur prije posluživanja.

Odabir ribe za riblju juhu također je važan. Općenito, vjeruje se da što se više riba koristi za kuhanje, ukusnije je i slađe uho. Takvo uho naziva se tim, uz obaveznu naznaku glavne vrste ribe koja se koristi u njegovoj pripremi.

Naravno, najbolje uho od lososa, sa vrhnjem, pravi se od svježe ribe, a poželjno je da se riba ulovi ne na putu za mrijest, a ne na umjetnom mjestu uzgoja. U slučajevima kada se uho od lososa na finskom, sa vrhnjem, priprema od smrznutog lososa, filete spustite u kipuću vodu bez prethodnog odmrzavanja i kuhajte ne više od dvadeset minuta kako meso lososa ne postane previše tvrdo i hrapavo.

Kako dodati kremu na uho

Za finsku riblju juhu s vrhnjem prisutnost vrhnja važnija je od sadržaja masti u njima. Činjenica je da u razumijevanju Finca uho može biti ili s mlijekom - radnim danom, ili s vrhnjem - u praznicima. S dodavanjem svježeg mlijeka u kipuću vodu, u pravilu, nema problema. Krema je druga stvar. Bez obzira na njihov sadržaj masti, uvijek postoji opasnost od pokvarenja posuđa jer se zbog temperaturnih razlika može uvijati. Da se to ne bi dogodilo, prije zadebljanja uha na finskom, s vrhnjem, oni se prethodno zagrijavaju ili prokuhaju, a zatim preliju u kipuće uho. Možete koristiti i drugi način: u maloj količini tople juhe razrijedite malo brašna ili škroba, dodajte ovu masu u kremu, a zatim je prelijte u tavu. U drugom slučaju, uho od lososa, sa vrhnjem, ispostavit će se gušće i kaloričnije.

Karelijsko ili irsko uho za mlijeko priprema se na malo drugačiji način. Da bi se postigao kremasti okus riblje juhe u ovim kuhinjama koristi se kombinacija mlijeka i maslaca. Ova metoda daje gotovo jednak rezultat kao s finskim uhom, s vrhnjem, s tom razlikom da se u tim receptima koriste neki dodatni sastojci.

Juha od lososa s vrhnjem ili ribljom juhom - ime nije važno za okus. Okus ovog jela i njegovo dostojanstvo možete procijeniti samo pokušavajući ga kuhati prema bilo kojem od predloženih recepata.

Recept 1. Svečana ekipa uši od lososa, s vrhnjem i prosojem, na ruskom

Krompir se može koristiti za pripremu ove riblje juhe, ali žitarica će u kombinaciji s vrhnjem stvoriti gotovu i vrlo skladnu kombinaciju, gdje će krumpir biti suvišan. Konačna odluka je na volji kuhara. Krenimo od recepta za juhu od lososa sa vrhnjem, u tradicionalnom ruskom stilu. U pripremi takve riblje juhe, ruska peć bit će uspješno zamijenjena plinskom ili električnom pećnicom.

Za juhu možete uzeti dvije do tri ili više vrsta riječne ili morske ribe. Ako je riba riječna, dodajte votku na kraju kuhanja juhe kako biste uklonili miris blata. Za morsku ribu dodavanje votke nije potrebno. Vrhunac ovog recepta je priprema riblje juhe u keramičkim posudama, ali prvo, riblji juha se kuha u redovitoj neoksidirajućoj tavi, bez poklopca - kao što je u principu kuhano svako uho.

sastojci:

Za riblje zalihe:

• Kruški šaran, smuđ, kormilo 1,7 - 2 kg

• Luk

• Korijen: peršin, mrkva, peršin

• Voda 3 l

• začini: lišće, lovor; babura paprika

• Vodka 50 -150 ml

Za riblju juhu:

• Svježe, sjeckani zeleni kopar

• Mljevena kaša150 g

• Sjeckani luk 250 g

• losos (fileta) 0,8 kg

• sol

• Jaja 2 kom.

• Žumanjka tučena vodom 1 kom.

• Mrkva, mljevena 100 g

• Krema za piće 400 ml

• Brašno 350 g

• Kiselo vrhnje sa niskom masnoćom (za tijesto) 125 g

• Voda (za tijesto) 100 ml

Redoslijed pripreme:

Očišćena, bez škrge, udubljenja i ljuskica, mala se riba opere tekućom vodom, stavi u tavu i prekri se hladnom vodom. Juha se kuha na vrlo sporoj vatri, neprestano uklanjajući pjenu. Kad se formiranje pjene zaustavi, ulijte 50 ml votke u svaku litru vode i malo prokuhajte. Nakon toga se 2-3 prosječna luka, isprana, bez gornjeg sloja obloga i odsječena korijenom, stave u tavu u cjelini. Mrkva i peršin također su cijele. Začinite lovorovim lišćem i nekoliko graška papra - mirisnim i crnim paprom. Kuhajte oko 20 minuta, nakon čega juhu pažljivo filtrirate. Dok se juha kuha, tijesto se mijesi kao za knedle od kiselog vrhnja, vode, jaja i brašna, dodajući mu sol. U svaki lonac stavite žlicu oprane proso, luk i mrkvu. Na vrh položite komade lososa, izrezane na trakice ili kockice, sol i papar, ako je potrebno. Po vrhu pospite ribu svježim, nasjeckanim koprom. Kremu dovedemo do vrenja i ulijemo u vruću juhu - sve se zajedno opet skuha. Gotovu juhu od ribe i mlijeka izlijte u posude, napunite ih ¾ volumenom. Krugovi, malo veći od promjera lonca, izrezani su iz tijesta razvaljenog u rezervoar i probušeni nožem kako bi para mogla slobodno izaći tijekom pečenja. Posude su prekrivene kolačem od tijesta, a površina je podmazana smjesom žumanjka i vode. Posude se šalju u prethodno zagrijanu pećnicu (160 ° C) dok tijesto ne porumeni.

Recept 2. Uho na finskom jeziku, s kremom - studentska i antikrizna opcija

Predložena opcija s ribljom juhom zaista će pomoći u raznovrsnosti jelovnika učenika, a što je najvažnije, neće trebati puno vremena. Ovaj je recept autentična, ekonomična verzija srdačnog obroka. Zapravo je losos dobar, ali uglavnom je to losos. A prirodni losos, u vlastitom soku, iz limenke je božica studentskom proračunu. Ovo jelo je slično finskoj ribljoj juhi s vrhnjem, napravit će pravi kremasti okus i smrznute kocke ribljih zaliha, koje se mogu pripremiti unaprijed iz svake male ribe ulovljene, recimo, vikendom provedenim na odmoru na lokalnom ribnjaku.

sastojci:

• Krema, pije se 250 ml

• Losos, prirodni (konzervirani) 2 limenke

• Bujon juha, riba 1,5 l

• Mrkva 150 g

• Ghee 75 g

• Ulje, rafinirano 30-50 ml

• Krompir 250-300 g

• Korijen celera ili stabljika 50 g

• Sjeckani kopar, svjež 70 - 80 g

• brašno

• Luk, nasjeckan 200 g

• Začini

• Limun, sok ½

Priprema:

Odmrznite juhu tako što ćete je odložiti na sito prethodno obloženo gazom ili ubrusima za jednokratnu upotrebu - na ovaj način možete dobiti najtransparentniji juhu ako nije oguljena prije zamrzavanja. Dio juhe, oko 0,5 l, ostavite da se razrijedi brašno i vruće vrhnje. Prvo brzo promiješajte juhu, ulijte u nju par žlica brašna, a zatim je unesite u kremu koja počinje ključati.

U kipuću juhu bacite oguljeni i narezani krumpir. Bacite oguljeni korijen celera u tavu. Može se kuhati cijela da juha postane mirisna, a zatim je ukloniti, ali može i sitno protrljati. Dodajte lovorov list i malo mješavine mljevenih paprika. Dok se povrće kuha, u ulju sitno sjeckani luk i naribana mrkva. Izvadimo lovorov list i korijen celera, koji je uspio dati miris bujonu. Gotovu paseru prebacimo u tavu, odmah zajedno s sokom pošaljemo umućeno vrhnje i sadržaj limenke. Po potrebi uklonite spinalne dijelove iz lososa. Odmah nakon vrenja, juhu začinite finski, kremom, limunom i iscijedite sok iz nje. Prije posluživanja pospite nasjeckan kopar u tureen.

Recept 3. Juha od lososa s vrhnjem - krem ​​juha s mesnim okruglicama od ribe

Ovo jelo je teško pripremiti. Ali i najzahtjevniji kušači bit će zadovoljni rezultatom. Najviše muči dio je priprema mesnih okruglica, ali oni su vrhunac jela.

sastojci:

• Klasični riblji juha - 3 L

Za mesne okruglice:

• 1 jaje

• 0,8 kg lososa, bez kostiju

• Luk 100-120 g

• 200 g kuhane riže

Za juhu:

• Rennet sir 250 g

• 15-20 g krumpirovog brašna

• 1 luk

• 50 ml rafiniranog ulja (po mogućnosti maslinovo)

• 300 ml vrhnja za piće

• 150 g mrkve

Redoslijed pripreme:

Ako pripremimo jelo uvjetno podijelimo na tri dijela, tada će stvari ići brže.

Koncentrirani juha priprema se kao i obično. Neko vrijeme odložite gotov i procijeđen juhu.

Iz drugog dijela proizvoda pripremamo nadjev, žličicom oblikujemo kuglice. Prokuhajte ih u juhi i također ih ostavite na stranu. Nastavljamo s pripremom kreme. Pirjajte povrće u tavi do mekanog, dodajte im škrob razrijeđen vodom. Zatim se sir i vrhnje tuku u blenderu, smjesi se doda prava količina juhe kako bi se dobila konzistencija umaka. Ovdje se baca pirjano povrće. Dovedite kremastu masu do vrenja i u nju pošaljite mesne okruglice. Krema - juha je spremna i ostaje je da je ukrasite prije posluživanja.

Recept 4. Juha - juha od lososa, s nadjevom od vrhnja i rajčice, na norveškom jeziku

Priča šuti o tome gdje su se i u receptu lososove uši, s vrhnjem, rajčice pojavile kao sastojak, ali riba s dresingom od rajčice nije manje ukusna. Sljedeći recept je norveška verzija. Ovo jelo ima dvije metode kuhanja. U prvom utjelovljenju svo se povrće baca u kipuću vodu, bez prženja, a u drugom se malo pusti u loncu, koristeći bilo koje ulje, povrće ili vrhnje. Zajedno sa lososom, dozvoljena je pastrmka.

sastojci:

• Krema, masna (najmanje 30%) 400 ml

• Rajčica blanširana 400 g

• Voda 1,9-2,0 L

• Mrkva 300 - 350 g

• Losos, pastrmka (fileta) - oko 1 kg

• luk 200 g

• Smjesa mljevenih paprika i soli

• Krompir 350 - 400 g

• Lovorov list

• Prolazno ulje (u skladu s metodom br. 2)

• svježe zelje i klinovi limuna (za posluživanje)

Priprema:

Sve povrće za juhu je riblja juha, pere se, oguliti i sitno nasjeckati u norveškom stilu. Zanimljivo je da za ovu juhu od juhe ne treba dugo kuhati juhu, jer za nju uzimaju samo file plemenite ribe i prvo ga ocijede kipućom vodom. Fileti se kuhaju nekoliko minuta, nakon čega se blanširana riba prebaci u tavu u kojoj se već kuha krompir. Riba se treba kuhati ne više od dvadeset minuta, pa je krumpir potrebno tako sitno izrezati da se može kuhati istovremeno s velikim komadima ribe. 7-10 minuta prije kraja kuhanja uho se začinjava začinima i solju, ostatak pripremljenog povrća položi. Spremna riba izvađena je žlicom s ribljom juhom i prebačena na tanjur. Juha se tuče mikserom, doda se kuhana krema i ulije u tureen. Riba se reže na manje komade i stavi u juhu od juhe, ukrašavajući nasjeckanim zelenilom i kriškama limuna.

Recept 5.Finska riblja juha sa vrhnjem - "lohikeitto"

Jelo finske kuhinje koje je već postalo poznato ima sve više interpretacija na temu finske riblje juhe s vrhnjem. Na Internetu postoji mnogo načina za kuhanje "lohikeitto". Vjerojatno se u gradu s gotovo istim imenom ova riblja juha u svakoj kući priprema na drugačiji način, poput mnogih jela svjetske kulinarstva. Bez traženja autorstva, nudimo jednu od njegovih mogućnosti.

sastojci:

• 1 kg lososa (fileta)

• 1,2-1,5 kg dijelova crvene ribe (greben, rep, glava)

• 2 velika luka (1 kom za juhu)

• Voda 2-2,2 L

• 4 krumpira

• krema (33%) 0,75 L

• Rafinirano ulje (za cijeđenje)

• 100 g nasjeckanog kopra (za posluživanje)

• sol

• 1 velika mrkva, mljevena i 1 kom. - cijela, za juhu

• 3 lovorova lista, papar, sol

Priprema:

Zalijte rep, glavu i greben hladnom vodom i, dok juha ne prokuha, uklonite pjenu. Dodajte lovorov list, mješavinu papra i crnog papra (grašak); istresti luk i mrkvu cijelu. Filtrirajte gotov juhu, ostavljajući samo bistru tekućinu za juhu. U promućenu juhu stavimo riblji file i kuhamo ga dok ne omekša. Izvadimo ribu i bacimo krumpir u kipuću juhu, a nakon pet do sedam minuta luk i mrkva propirjamo. Kuhani file narežemo na kockice i pošaljemo u tavu, nakon čega slijedi povrće. Dodajte sol i ulijte u tankoj struji, miješajući, ugrijanu kremu. Pokrijte uho poklopcem i odložite oko 15 minuta. Sjeckani kopar, tradicionalno, dodajte prilikom posluživanja.

Recept 6. Slatko uho od lososa, sa vrhnjem i rižom, kozak

Ovu vrstu riblje juhe od lososa sa vrhnjem, kao i za bilo koju slatku riblju juhu, karakterizira značajan sadržaj narezane mrkve. Nije tajna da ovaj usjev korijena sadrži značajnu količinu šećera, koji jelima stvarno dodaju ne samo slatkoću, već i lijepu boju.

sastojci:

• Set male ribe za juhu (hrpa, štuka) - 2 kg

• Filet lososa - 0,7 kg

• Voda 3,0 l

• Krompir, nasjeckan 0,5 kg

• Krema, nemasna 1,0 l

• riža 120-150 g

• Vodka 200 ml

• Luk, 200 g

• Mrkva 450-500 g

• Korijen - celer i peršin

• Svježi, nasjeckani peršin

• Sol, lovorovi listovi, paprike

Priprema:

Riža se pere i natapa najmanje pola sata. Povrće na kockice, uključujući mrkvu, ali sitnije. Operite ribu za juhu, uklonite nepotrebne dijelove. Zander, ako je cijeli, izrezan je na filete i sekundarne dijelove. U gotovu juhu ulijte votku. Fileti smuđa se kuhaju sa lososom, nakon što se kosti iz juhe filtriraju. Za juhu uzimaju i dio luka i mrkve kako bi ih skuhali s korijenom peršuna i celera u cjelini. Nakon filtriranja file se skuha u yushki, izvadi se i baci da se krumpir prokuha prije nego što prokuha. Krompir se hvata prorezanom žlicom i pire iz njega, nakon čega se vraća u lonac zajedno s mrkvom, rižom i lukom. Izrezani file dodan je zadnji i ostaviti da prokuha. Na kraju kuhanja vruća krema se ulije u uho i ostavi da se ukuhava 8-10 minuta, prekriveno poklopcem. Gotova juha prelivena je biljem i poslužuje.

Recept 7. Amber krem ​​juha od lososa sa vrhnjem

Šafran čini jantarno uho od lososa, koje se vrlo dobro kombinira ne samo s okusom crvene ribe, već i s mliječnim sastojcima.

Sastav proizvoda:

• Pribor za ribu od 2 kg

• Masna krema 0,4 L

• losos 500-600 g

• Krompir 700 g

• sol

• Korijenje: mrkva, luk, peršin, komorač

• Začini: set bibera od paprike, šafrana, lovorov list

• Voda 1,8 l

Priprema:

Juha od juhe i riblji fileti kuhaju se kako je gore opisano. U pripremljenoj i procijeđenoj juhi kuhajte svo povrće, dok potpuno ne omekša. Šafran se dodaje u kuhanu kremu. Povrće nasjeckajte mikserom, uz postepeno dodavanje vrućeg vrhnja i malo ohlađenog ribljeg luka. Uho se dovodi do kremaste konzistencije, nakon čega se mora pustiti da prokuha. Lagano kuhajte, neprestano miješajući, da ne biste „pobjegli“ i da ne izgori. U gotovu krem ​​juhu dodaju se komadići ribljeg fileta i zelje.

Recept 8. Uho od lososa, sa vrhnjem, u irskom stilu

Postoje recepti za šampanjac s ribljom juhom. Pljeskavica na irskom, sa škampima i dagnjama, ne manje izvrsna.

sastojci:

• Dimljena pogača ili slanina - 100 g

• losos (fileta) 400 g

• krupna mrkva 150-200 g.

• Ghee 50 g

• Bijeli luk 150 g

• Krompir 300 g

• krema s niskom masnoćom 15% 400 ml

• Škampi i dagnje, bez krila 0,5 kg

• suho vino, bijelo 250 ml

• sol, kajenski i crni papar

• kopar

Priprema:

Na salvetu rasporedite pržene kriške slanine. Pripremamo sve povrće i plodove mora - ogulimo, isperemo i narežemo. U ghee pržite sitno sjeckani bijeli luk, mrkvu i krumpir. Vino prelijte škampi i dagnje; kuhajte još pet minuta. Filtriramo rezultirajuću juhu, izdvojimo plodove mora. U juhu dodajte 300-400 ml vode, a u tavu pošaljite komade slanine, povrća i ½ dijela vrhnja. Kuhajte dok ne omekša. Zatim bacite filete lososa (losos), kockice i morske plodove. Ponovo kuhajte, dok riba nije spremna i ulijte ostatak vrhnja. Gotova jela bi se trebala zgušnjavati. Začinite začinima, a pri posluživanju - svježim koprom.

Finska juha od ribe s vrhnjem - korisni savjeti i trikovi

• Da biste uhu od lososa dali nevjerojatan okus, s vrhnjem pripremite juhu s velikom uporabom ribljeg glavice, začinjenog korijena. Istodobno, promatrajte mjeru za očuvanje okusa i mirisa ribe.

• Kad dodajete povrće za pripremu ribljeg juha, sitno ga sjeckanje nije potrebno.

• Prije pilinga, dobro ga operite. Veliki segmenti luka zasićeće uho sokom, a njegova ljuska će dati privlačnu boju.

• Da biste dobili zasićen, koncentriran, proziran juhu, bez izražene riblje arome, kuhajte uho u otvorenoj posudi, izbjegavajući brzo ključanje.

Pogledajte video: Krem juha od krumpira, poriluka i brokule s vrhnjem za kuhanje - Fini Recepti by Crochef (Listopad 2019).