Zašto moja beba plače nakon hranjenja?

Moja druga kćer bila je ono što je moja najstarija smatrala "preljubnicom". Ili, drugim riječima, plakala je. Puno.

Plač s djetetom činilo se da se pojačava nakon svakog hranjenja i osobito noću. Bili su to paklenski sati između mraka i zore kada je moj suprug i ja uzvratio hodajući po kući s njom u rukama, moleći se i, uglavnom u mom slučaju, zujanje jer nismo mogli utješiti naše dijete.

Nisam to znao u mojoj snu, ali moje kćer plače nakon hranjenja nije bilo tako neuobičajeno. U kombinaciji s njezinim čestim pljuvanjem, bilo je to prilično klasični slučaj kolika. Čolić, zajedno s nekoliko drugih uobičajenih uvjeta, može biti krivac ako i vi imate "preljub" na svojim rukama.

Kolik

Colic, u tehničkom smislu, jednostavno znači "plačući, mukotrpno dijete koje liječnici ne mogu shvatiti".

OK, tako da to zapravo nije definicija, ali u biti, to se svodi na to. Britanski medicinski časopis (BMJ) navodi jedan kriterij za koliku bolest: dijete koje plače barem tri sata dnevno tri ili više dana tjedno i ima manje od 3 mjeseca. Provjerite, provjerite i provjerite.

Nema jednog poznatog uzroka kolike. Čak i stvarna klinička učestalost kolike, koju procjenjuje BMJ da bude oko 20 posto svih beba, može biti lukav. Jedna studija je utvrdila da majke mogu pogrešno identificirati svoje bebe kao da imaju koliku veliku većinu vremena, pa je važno izbjegavati brzo označavanje bebe kao "kolika" i pokušavajući shvatiti što je temeljni problem problema. Čak i stvarni medicinski "kolika" je samo jedan pojam koji može imati mnogo različitih uzroka.

Refluks kiseline

Jedan od onih uzroka kolike u bebama je zapravo refluks kiseline, stanje poznato kao gastroezofagealna refluksna bolest ili GERD. Sada kada je moja kćerka "crier" 5, često se žali na bol u trbuhu i zbog toga je morala proći niz testiranja s gastroenterologom, liječnikom specijaliziranim za GI sustav.

Na našem prvom sastanku, prvo pitanje koje je pitao me je bilo da ima kolik kao bebu i ako pljune puno, a oboje sam praktično vikao: "Da, kako si znao ?!"

Objasnio je da se refluks kiseline ili GERB mogu manifestirati kao kolik u bebama, bol u trbuhu u školskoj dobi, a kasnije kao stvarna bol u žgaravicama kod adolescenata.

Ako vaša beba ne dobiva ispravnu težinu, izgleda da pospiše intenzivnije nakon hranjenja, a puno se pljuje, možda biste trebali razgovarati sa svojim liječnikom o testiranju na GERB. Dok mnoge novorođenče pljuje, manje ima stvarni GERB, što može biti uzrokovano nerazvijenim preklopom između jednjaka i želuca ili višoj normalnoj proizvodnji želučane kiseline.

U većini slučajeva, dijagnoza refluksa dojenčadi jednostavno se temelji na simptomima vašeg djeteta. Ako vaš liječnik sumnja u ozbiljan slučaj, međutim, postoji nekoliko različitih testova koji zapravo dijagnosticiraju refluks djeteta, što može uključivati ​​uzimanje biopsije beba crijeva ili korištenje rendgenske snimke za vizualizaciju bilo pogođenih područja opstrukcije.

Osjetljivost hrane i alergije

Neke bebe, osobito dojenče, mogu biti alergične na određene čestice hrane koje jedu njihove majke. Akademija za dojenje primjećuje da je najčešći prekršitelj proteina kravljeg mlijeka u majčinom mlijeku, ali čak i prava alergija je vrlo rijetka - samo se oko 0,5 do 1 posto isključivo dojenih beba misli da su alergični na protein kravljeg mlijeka , Drugi najčešći krivci, prema ABM-u, jesu jaja, kukuruz i soja, u tom redoslijedu.

Ako vaša beba pokazuje simptome ekstremne razdražljivosti nakon hranjenja i ima druge simptome, poput krvavih stolica (krvne žile), trebali biste razgovarati s pružateljem usluga skrbi o testiranju na alergije.

Osim prave alergije, došlo je do nekih dokaza da bi nakon malih alergenskih dijeta tijekom dojenja (u osnovi izbjegavanje tih alergičnih hrane, kao što su mliječni proizvodi, jaja i kukuruz), mogli biti korisni za dojenčad s kolikom u prvih šest tjedana života. Američka akademija za pedijatriju također primjećuje da određena hrana, poput križnog povrća (misli: sirova brokula) i čokolade, povezana je s prekomjernom iritacijom novorođenčadi.

U našoj situaciji otkrio sam da mliječni proizvodi, kofein i određeni voćni plodovi pogoršavaju plač i pišanje moje kćeri, tako da sam uklanjajući tu hranu iz moje prehrane, uspjela sam smanjiti njenu nelagodu.

Ako imate dijete sa stomakom, možda biste htjeli isprobati bilo što kako bi vam olakšalo plačanje bebe, pa ako ste znatiželjni vidjeti je li vaša prehrana utječe, možete započeti prijavom hrane u časopisu hrane i zapisujući reakcije vašeg djeteta nakon svakog obroka. Zatim možete eliminirati jednu hranu odjednom i vidjeti je li smanjenje unosa određene hrane čini razliku u ponašanju beba. Samo pazite na to da je prava alergija rijetka i budite sigurni da nadgledate sve dodatne simptome, kao što je krv u njezinom krilu.

Rješenja za zdravstveno partnerstvo

Dobiti odgovore od doktora u minutama, bilo kad

Imate li medicinska pitanja? Povežite se s liječnikom s certifikatom, iskusnim liječnikom online ili telefonom. Pedijatri i drugi stručnjaci dostupni su 24 sata dnevno.

Plin

Ako vaša beba puno plače nakon svakog hranjenja, to može biti jednostavno nakupljanje gutanja zraka tijekom jela. Posebno djeca hranjena bocama mogu biti sklonija gutanju puno zraka tijekom hranjenja, što bi moglo zamagliti plin u trbuhu i biti neugodno.

Općenito, bebe hranjene bebe gutljaju manje zraka dok jedu jednostavno zbog načina na koji jedu. No, svako dijete je drugačije, pa čak i bebe hranjene dojkama, možda će morati biti pokvarene nakon hranjenja.

Pokušavajući držati bebu uspravno nakon hranjenja i nježno se bacajući iz dna leđa i gore kroz ramena da rade mjehurići plina gore i van.

Formula

Ako je vaša beba hranjena formulom, izmjenjivanje formule koju koristite može biti jednostavno rješenje za bebu plaču nakon hranjenja. Svaka formula je malo drugačija i određene robne marke čine formule za osjetljive tumore bebe.

Gledaj video: Beba prohodala nekoliko minuta nakon rođenja… Svi u bolnici zanijemili ! (Travanj 2020).