Angioplastika Nakon srčanog udara: Rizici i prednosti

Što je angioplastika?

Angioplastika je kirurški postupak za otvaranje krvnih žila koje opskrbljuju krvlju srčanom mišiću. Te krvne žile također su poznate kao koronarne arterije. Liječnici često obavljaju ovaj postupak odmah nakon srčanog udara.

Postupak se također naziva i perkutana transluminalna koronarna angioplastika ili perkutana koronarna intervencija. U mnogim slučajevima, liječnici nakon angioplastije stavljaju stent koronarne arterije. Stent pomaže u zadržavanju protoka krvi i arteriji od sužavanja.

Nakon angioplastije unutar prvih sati nakon srčanog udara može smanjiti rizik od komplikacija. Vrijeme može biti presudno. Što brže primate liječenje zbog srčanog udara, to je manji rizik od zatajenja srca, drugih komplikacija i smrti.

Angioplastika također može ublažiti simptome bolesti srca ako niste imali srčani udar.

Kako se izvodi angioplastika?

Liječnici obično izvode ovaj postupak dok ste pod lokalnom anestezijom. Prvo, rezaju u vašu ruku ili prepone. Zatim stavljaju kateter s malim balonom na napuhavanje na kraju u vašu arteriju. Korištenje X-zraka, video i posebnih boja, vaš liječnik vodi kateter u blokiranu koronarnu arteriju. Kad je u položaju, balon se napuni da bi proširio arteriju. Masni naslage ili plak se guraju prema zidu arterije. To briše put za protok krvi.

U nekim slučajevima kateter je također opremljen mrežom od nehrđajućeg čelika, nazvanom stent. Stent služi za držanje krvne žile otvorene. Može ostati na mjestu nakon što je balon ispuhan i uklonjen. Kada balon izađe, vaš liječnik može također ukloniti kateter. Postupak može potrajati pola sata do nekoliko sati.

Koje su prednosti angioplastije nakon srčanog udara?

Prema Društvu za kardiovaskularnu angiografiju i intervencije, angioplastika za liječenje srčanog udara štedi živote. To je učinkovit način da se krv ponovno pritišće u srce. Što prije vaš liječnik vraća vaš krvni tlak, to će manje oštećenja vašeg srčanog mišića. Angioplastika također ublažava bolove u prsima i može spriječiti kratkoću daha i druge simptome povezane s srčanim udarom.

Angioplastika također može smanjiti vjerojatnost da vam je potrebna više invazivna operacija premosnice otvorenog srca, što zahtijeva znatno duže vrijeme oporavka. Nacionalna zdravstvena služba primjećuje da angioplastika može smanjiti rizik od drugog srčanog udara. To također može povećati vaše šanse za preživljavanje više od lijekova koji razbiju krvne ugruške.

Koji su rizici?

Svi medicinski postupci dolaze s određenom količinom rizika. Baš kao i mnoge druge vrste invazivnih postupaka, možete imati alergijsku reakciju na anesteziju, boju ili neke od materijala koji se koriste u angioplastiji. Neki drugi rizici povezani s koronarnom angioplastikom uključuju:

  • krvarenje, zgrušavanje ili modrice na točki umetanja
  • tkiva ožiljka ili krvnih ugrušaka koji nastaju u stentu
  • nepravilan rad srca ili aritmija
  • oštećenje krvne žile, srčanog ventila ili arterije
  • srčani udar
  • oštećenja bubrega, osobito kod ljudi koji imaju prethodne probleme s bubrezima
  • infekcije

Ovaj je postupak također povezan s rizikom moždanog udara, ali je rizik nizak.

Rizici angioplastije u hitnim slučajevima nakon srčanog udara su veći od onih angioplastike izvedenih pod različitim okolnostima.

Angioplastika nije lijek za blokirane arterije. U nekim slučajevima, arterije mogu opet biti uske ako se plak ponovno nakuplja u arteriji ili u prethodno postavljenom stentu. To se naziva restenoza. Rizik od restenoze je veći kada vaš liječnik ne koristi stent.

Nakon postupka

Nakon srčanog udara, vaš će liječnik objasniti kako održavati zdrav stil života. Uvijek uzimajte lijekove kako je propisao vaš liječnik. Ako ste pušač, sada je vrijeme za prekid. Smetnje uravnotežene prehrane i vježbanje svakodnevno mogu pomoći snižavanju krvnog tlaka i razinu kolesterola u krvi. Zdravi načini života također mogu smanjiti vaše šanse za srčani udar.