Kako upravljati spazama leđa tijekom trudnoće

Trudnoća može biti uzbudljivo vrijeme za trudnice, ali kao što donošenje djeteta u svijet otvara mnogo novih vrata, trudnoća može dovesti do novih, ponekad neugodnih osjeta za majku koja će biti. Jedna od najčešćih pritužbi tijekom trudnoće je bol u leđima i, posebno, leđne grčeve.

"Trudnoća je poput savršene oluje za bolove u leđima i grčeve", objašnjava dr. Steve Behram, OB / GYN sa sjedištem u Rockville, Maryland. "Općenito govoreći, trudnoća može učiniti žene podložnijima generaliziranim mišićnim grčevima bilo gdje, uključujući i leđa".

Što uzrokuje grčeve?

Postoji nekoliko različitih objašnjenja zašto povratak spazamima utječe na trudnice. Prvi razlog je možda najočitiji: dobitak težine. Trudnoća može uzrokovati da žena dobije značajnu težinu, osobito u trbušnoj regiji tijela. To mijenja žensko središte gravitacije i nastoji prilagoditi držanje.

Dok su grčevi u leđima često bezizražajni iritacije, oni također mogu biti simptomični za neke dodatne komplikacije.

"Ponekad je bol koju je bol od kontracepcije maternice tumačila kao bol u leđima i leđne grčeve", kaže Behram. "Kontrakcije maternice mogu uzrokovati bolove na leđima."

Važno je utvrditi je li vaša bol u leđima uzrokovana kontrakcijama maternice. Kontrakcije maternice mogu biti znak preranog rada. Kalifornijsko sveučilište, San Francisco, preporučuje da potražite medicinsku pomoć ako se kontrakcije maternice odvijaju šest ili više puta unutar sat vremena, sa ili bez dodatnih znakova upozorenja. U stvarnom radu, kontrakcije dulje, jače i bliže. Ponekad, kontrakcije se osjećaju samo u donjem dijelu leđa, što znači da bol može biti kontrakcija. Vrijeme im.

Ikacija, koja je bol uzrokovana živčanim živacom koji povezuje donji dio leđa na svakoj nozi kroz kukove, također može biti pogrešno dijagnosticiran kao leđni spazam. Obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom ako su vam leđni spazmi praćeni zračenjem boli u jednoj ili obje noge.

Mogu li se riješiti grčeva?

Pa kako se eliminiraju spasmi ili smanjuju njihovu frekvenciju? Behram sugerira primjenu topline ili leda na donji dio leđa kratkim trajanjem (ispod 10 minuta) kada osjetite grčeve.

Rješenja za zdravstveno partnerstvo

Dobiti odgovore od doktora u minutama, bilo kad

Imate li medicinska pitanja? Povežite se s liječnikom s certifikatom, iskusnim liječnikom online ili telefonom. Pedijatri i drugi stručnjaci dostupni su 24 sata dnevno.

Opuštanje i masaže također mogu biti izuzetno korisni. "Pacijenti trebaju raspitati se i biti sigurni da je njihov masažni terapeut ovjeren u poruci za trudnoću i ima odgovarajuću opremu za mame očekivane", predlaže Behram. Akupunktura može ublažiti neke nelagode izazvane leđnim grčevima.

Istezanja također mogu ublažiti grčeve, no očekivane majke trebaju nastaviti s oprezom. Behram preporučuje da ga održite jednostavnim s nekom laganom nogu koja se podiže u položaju zaustavljanja. Prekomjerno istezanje leđnih mišića može pogoršati grčeve i dovesti do još više nelagode.

Fizikalni terapeuti već godinama koriste transkutanu stimulaciju električnog živca (TENS). Žene koje su radile koristile su TENS kao neinvazivnu metodu upravljanja bolovima u trudnoći. Pronađeno je da je TENS siguran i jeftin tretman za bolove u leđima u kasnoj trudnoći. TENS jedinice dostupne su za kupnju u jednokratnu uporabu i punjive jedinice.

Behram upozorava na liječenje grčeva s lijekovima, ističući: "Većina lijekova se ne može sigurno koristiti tijekom trudnoće".

Srećom, leđni spazmi tijekom trudnoće obično su samo smetnja, a ne uzrok alarmu. Budite sigurni da provjerite sa svojim liječnikom ako spazmi postaju češći ili bolniji.

Gledaj video: Suzanne Powell - Despierta humanidad. No hay tiempo - CIRCAC - México (Travanj 2020).