Akupunktura i klimakterijumom

Pregled

Klimakterij je stalni završetak vašeg razdoblja. Perimenopauza je raspon vremena koje dolazi prije tog cilja. Obje su prirodne faze svakog ženskog reproduktivnog ciklusa. Tijekom pristupa menopauzi, jajnici tvore manje estrogena. Vaša razdoblja rastu nepravilno prije zaustavljanja. Promjena hormona u vašem tijelu uzrokuje simptome poput vrućih treptaja i noćnih treptaja. Ti se simptomi pojavljuju dok se vaše tijelo prilagođava tome da više nema razdoblja. Više od 80% žena doživjelo je ove simptome.

Postoji nekoliko metoda liječenja i home lijekova koji tvrde da bi ti simptomi manje ometali vaš život. Jedan od tretmana koje istraživači proučavaju je akupunktura. Postoji sukobljen dokaz o tome što akupunktura može učiniti za svoje tijelo tijekom menopauze. Ali čini se da postoji nekakav dogovor da akupunktura radi bolje nego uopće ne liječenje.

Potencijalne prednosti akupunkture

Akupunktura ne može zaustaviti ili usporiti početak menopauze. No dokazi sugeriraju da se može riješiti određenih simptoma povezanih s menopauza, na primjer:

  • Akupunktura može ograničiti težinu i pojavu vrućih treptaja.
  • Akupunktura također može pomoći u borbi protiv nuspojava usporavajućeg metabolizma.
  • Neke studije su pokazale da akupunktura u kombinaciji s boljom prehranom može pomoći u upravljanju pretilosti.
  • Iako akupunktura nije izravno proučavana za liječenje suhoće vagine, jedna studija sugerira da akupunktura može dovesti do povećanog libida i zdravije ravnoteže hormona.

Veza između depresije, anksioznosti i menopauze je složena. Međutim, znamo da se gubitak estrogena odnosi na gubitak drugog hormona, serotonina. Serotonin je prirodno pojačano raspoloženje i regulator emocije, a manje od toga znači da neke žene u perimenopauzi imaju veći rizik za mentalno zdravstveno stanje poput depresije. Ako imate nuspojave mentalnog zdravlja menopauze, kao što je depresija i anksioznost, akupunktura može pomoći u ublažavanju simptoma oboje.

Potencijalne nuspojave i ograničenja

Akupunktura možda neće raditi za svakoga tko ga pokuša. Važno je započeti liječenje otvorenim umom. Akupunktura donosi neke rizike. Vi svibanj imati neki bol nakon akupunktura liječenje. Neki ljudi izvješćuju da su im simptomi umora ili boli pogoršali nakon dobivanja akupunkture. Postoji i mogućnost ozljede organa ili infekcije nakon liječenja.

Prema Mayo klinici, akupunktura je općenito nisko-rizik postupak sve dok ste posjetili licenciranu i renomiranu akupunkturu klinici. Ako imate pacemakera ili poremećaj krvarenja, razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što pokušate akupunkturom za simptome menopauze.

Opće smjernice za akupunkturu

Savjeti za akupunkturu uključuju:

  • Prije vašeg prvog akupunkturnog sastanka, obavite neka istraživanja i pitajte ljude o klinici koju idete.
  • Provjerite jeste li posjetili licenciranog praktičara.
  • Ako u bilo kojem trenutku izgleda da je objekt prljava, ako ste neugodni ili ako izgleda da praktičar koristi igle koje nisu potpuno nove iz paketa, napustite ured i ne idite naprijed s liječenjem.
  • Većina akupunkturnih tretmana počinje raspravom o simptomima i rezultatima koje biste željeli vidjeti iz liječenja.
  • Vaš liječnik može preporučiti tretmane jednom ili dva puta tjedno za početak, s tretmanima koji se razdjeljuju svaka dva tjedna nakon što se simptomi poboljšaju.
  • Budući da većina osiguravatelja smatra akupunktura kao izborni tretman, možda ćete ga morati platiti iz džepa. Obavezno komunicirati s odjelom za naplatu o troškovima koji su povezani s akupunkturom.

pogled

Akupunktura je alternativni tretman za simptome poput vrućine i anksioznosti, ali ne može zamijeniti savjet liječnika. Pobrinite se da komunicirate sa svojim OB / GYN-om ili liječnikom opće prakse o težini vaših perimenopauze i simptoma menopauze. Ako imate vaginalni krvarenje duže od godinu dana nakon prestanka vašeg razdoblja, ako imate kroničnu bol ili simptome depresije, ili ako imate ozbiljne promjene raspoloženja koja utječu na vaš život, moglo bi doći vrijeme razmotriti druge oblici liječenja.

Klimakterij je prirodni dio starenja, ali ne morate zanemariti svoju bol ili trpjeti u tišini. Razgovarajte sa svojim liječnikom o sintetskim hormonima, antidepresivima s niskom dozom i drugim opcijama koje bi mogle poboljšati vaše simptome.