Žensko zdravlje srca: nove smjernice Američke udruge srca

Zamislite ovo: komplikacije trudnoće mogu predvidjeti buduće srčane bolesti ili moždani udar kod žena i predstavljaju rizik upravo tamo gore, uz napuhavanje vježbi stresa koji se koristi za dijagnosticiranje bolesti srca. Depresija može biti i čimbenik, ali ovdje postoji potez: depresija sebe ne povećava rizik od srčanih bolesti, ali ne slijedi liječnički savjet jer ste depresivni mogu predstavljati prijetnju.

Slušajući raspravu o konferencijskim pozivima o novim smjernicama za žene Američke udruge srca (AHA) i nova kampanja usmjerena na žene američke vlade bila je oku. Rizik povezan s trudnoćom nije baš novo, ali ovo je prvi put da se odbor Odbora za AHA odlučio usredotočiti na to. Rizici uključuju visoki krvni tlak tijekom trudnoće (tzv. Preeklampsija), dijabetes tijekom trudnoće (odlazi nakon što se dijete rodilo, ali se kasnije može vratiti u životu, osim ako žene budu oprezne u svom zdravlju), imati bebu koja je malena za gestacijska dob i krvarenje tijekom trećeg tromjesečja. Liječnici još uvijek ne znaju zašto te komplikacije signaliziraju srčane probleme, napomenuo je dr. Lori Mosca, dr. Sc., MPH, voditeljica odjela za pisanje smjernica, upravo zato što predstavljaju upozorenje da vaš vaskularni sustav ne funkcionira idealno , Dr. Mosca je rekao da povijest preeklampsije samo udvostručuje rizik od moždanog udara, srčanih bolesti i opasnog zgrušavanja u venama tijekom pet do 15 godina nakon trudnoće.

Što se tiče depresije, smjernice pozivaju liječnike da se žene vide za taj zajednički problem kao dio sveukupne procjene rizika za kardiovaskularni sustav.

Nove smjernice također su označavale reumatoidni artritis i lupus kao čimbenike rizika, jer im je uključena upala, kao što je to kod bolesti srca. Među ostalim preporukama:

  • Ograničite unos soli na manje od 1.500 miligrama dnevno (to je osobito važno za afroameričke žene jer imaju tendenciju da budu sklonija visokom krvnom tlaku osjetljivom na sol).
  • Ograničite unos šećera na pet porcija tjedno (ovo je namijenjeno za obuzdavanje pretilosti, što je faktor rizika za bolesti srca).
  • Izbjegavajte hormonsku nadomjesnu terapiju za prevenciju srčanog i moždanog udara (ne pomaže); smjernice su također otkrile potrebu za takvim dodatcima kao folna kiselina, antioksidativni vitamini i beta-karoten za prevenciju kardiovaskularnih bolesti.
  • Niska doza aspirin može biti zaštitna za žene koje već imaju bolest srca, ali se ne preporuča za druge žene mlađe od 65 godina.

Možda je najvažnija vijest koju sam čula na konferencijskom pozivu došao iz Ph.D. Suzanne Haynes iz Ureda za zdravlje žena u američkom Ministarstvu zdravstva i ljudskih usluga. Opisuje novu kampanju vlade da pozove žene da nazovu 911 ako razviju bolove u prsima, najčešći simptom srčanog udara kod muškaraca i žena. Ispada da je prije godinu dana istraživanje pokazalo da samo 53 posto žena naziva 911 pod tim okolnostima. Zašto ne ostale? Izrazi su se kretali od: "Nisam želio zamarati ekipu hitne pomoći" da "kuća nije bila čista" ili "nisam nosila šminku" Oh, molim te! Zbog toga riskiraš svoj život?

Žene mogu razviti atipične simptome srčanog udara, uključujući gornji dio tijela bol i bol kroz ruke, ramena, vrat, čeljust i gornji trbuh. Kratkoća daha je još jedan znak, kao što je neobičan ili neočekivan umor. Osumnjičeni da ti simptomi mogu značiti srčani udar "kada su iznenadni, neuobičajeni ili duboki, nešto što nikad prije niste osjećali u svom životu", rekao je dr. Haynes.

Ako se to dogodi, zaboravite kuću, make-up i osjetljivost posade broda. Nazovite 911.

Koliko ste zabrinuti zbog vlastitog rizika od srčanih bolesti?

SPOJI TOČKE

Vladina kampanja za dobivanje više žena da pokupite telefon ako razviju simptome srca naziva se "Nazovite 911. Ne propustite pobijediti". Da biste saznali više o srčanim bolestima u žena, pogledajte Žene srca i Američko udruženje srca. Za više vijesti o zdravlju srca pogledajte i naše postove na blogu "Nova formula za žene srčanog ritma", "Zdrave gume mogu spriječiti srčani udar", "Kako mediteranska dijeta pomaže srcu".