Sindrom bolova postmctektomije: što biste trebali znati

Sindrom boli kod postmctektomije

Nije neobično imati bol i nelagodu nakon bilo koje vrste operacije, uključujući mastectomiju.

Većina žena ima neku razinu boli u danima i tjednima nakon operacije dojki. Mnogi i dalje imaju čudne senzacije mjesecima ili čak godinama. Kada bol traje više od nekoliko mjeseci i počinje utjecati na kvalitetu života, naziva se sindrom boli od postmctektomije.

Ova vrsta kronične boli može se dogoditi nakon radikalne mastectomije, modificirane radikalne mastectomije i operacije za očuvanje dojki, koja je poznata kao lumpectomija.

Pročitajte više o liječenju i upravljanju sindromom postmaterektomije.

Koji su simptomi sindroma boli od postmctektomije?

Ako imate sindrom boli od postmctektomije, možda imate uporni ili povremeni bol u vašem:

 • grudi
 • pazuho
 • ruka
 • rame

Pored boli, možete osjetiti i neke od ovih simptoma:

 • utrnulost
 • trnci
 • teške svrbež koji se ne može olakšati trljanje ili grebanje
 • gori osjećaj
 • povećana osjetljivost na bol ili hiperalgeziju
 • bol u strijeljanju
 • fantomska bol u dojkama

Imajući kroničnu bol može dovesti do drugih zdravstvenih problema.

Na primjer, bolove od ruku ili ramena mogli bi vas prisiliti da favoriziraju jednu ruku čak i ako niste svjesni da to radite. To može dovesti do smrznutog sindroma ramena. To također može povećati rizik od razvoja limfedem, stanje u kojem limfna tekućina ne ispušta ispravno. Zbog nakupljanja tekućine može doći do otečavanja vaše ruke.

Trajna bol može također dovesti do nesanice, ostavljajući vas iscrpljen i osjetljiviji na bolest.

Zašto se to dogodi?

Nije jasno zašto se to događa nekim ženama, ali ne i drugima.

Tijekom mastectomije, neki živci u prsima moraju biti odrezani. Vjerojatno je sindrom boli od postmctektomije posljedica oštećenja živaca.

Tko će najvjerojatnije dobiti ovo?

Između 20 i 30 posto žena koje imaju kirurgije dojke razviju sindrom boli od postmctektomije.

Vjerojatnije je da će se pojaviti kod žena koje:

 • imala je potpunu disekciju limfnih čvorova u odnosu na biopsiju limfnih čvorova sentinel
 • primili su zračenje
 • imao je kemoterapiju
 • imao hormonsku terapiju

Kavkazne žene su pod nižim rizikom za sindrom post-masektomije od žena od drugih rasa.

Trebam li vidjeti svog liječnika?

Trajna bol ili nelagoda nakon mastectomije ne znači da se rak vratio ili da je nešto pošlo po zlu tijekom operacije. Ne biste se se ipak trebali pitati. Ako imate bol ili druge simptome koji se ne poboljšavaju, dobro je vidjeti svog liječnika o tome. Vaš liječnik vjerojatno započinje pregledavanjem kirurškog područja kako bi se osiguralo da ispravno iscjeljujete.

Kada bol uključuje ruku ili rame, vaš liječnik može provjeriti da ne razvijaš ograničenja u kretanju ili kretanju. Ako je vaša sposobnost da pomaknete ruku ili rame je ograničena, s vremenom može postati teže i bolnije premjestiti to rame. To može dovesti do smrznute ramene.

Vaš liječnik bi vas također želio vrednovati za limfedem, što je potencijalna nuspojava uklanjanja mastectomije i limfnog čvora. Blokirani limfni sustav sprječava drenažu i uzrokuje nakupljanje tekućina. To može dovesti do oticanja u prsima ili rukama. Vaš liječnik može napraviti ovu dijagnozu na temelju vaših simptoma i njihovih fizičkih nalaza.

Rješenja za zdravstveno partnerstvo

Dobiti odgovore od doktora u minutama, bilo kad

Imate li medicinska pitanja? Povežite se s liječnikom s certifikatom, iskusnim liječnikom online ili telefonom. Pedijatri i drugi stručnjaci dostupni su 24 sata dnevno.

Kako se to tretira?

Prvo, vaš liječnik će pokušati shvatiti odakle dolazi bol.

Za probleme s ramena, niz dnevnih vježbi pokretnih pokreta može poboljšati fleksibilnost i smanjiti bolove ramena. Rad s fizičkim terapeutom može biti od pomoći. Ako razvijete zamrznutu ramenu, vaš liječnik može vas uputiti i na ortopedist.

Nijedan lijek za limfedem nije dostupan, ali posebne vježbe i masaža mogu pomoći u protoku limfne tekućine i pomoći u liječenju.

Drugi tretman za limfedem je kompresija, koja pomaže u premještanju limfne tekućine. Postoje dva načina kompresijske terapije. Jedan je s pneumatskim kompresijskim rukavima koji je povezan s pumpom da stvara povremeni tlak. Drugi je nositi posebno opremljenu kompresiju.

Za bol zbog upale kože, probajte topikalni reljef za bol, poput kapsaicina (Qutenza, Theragen, Rezil), u obliku losiona, kreme ili gelova. Ako primate zračenje, pitajte svog onkologa zračenja za savjete o njezi kože.

Možete liječiti bolove živaca s reljefima protiv bolova. Ako to ne funkcionira, možda će vam biti korisni lijekovi protiv boli koji se tiču ​​receptusa.

Studija 2014. otkrila je da zvjezdani blok ganglija zajedno s ketaminom uspješno smanjuje bol nakon mastectomije. Također je poboljšan raspon gibanja u ramenu. To je smanjilo potrebu za analgetičkim lijekovima. Zvjezdani blok ganglija je lokalni anestetik koji vaš liječnik može ubrizgati u živčano tkivo u vratu. Obično je potrebno niz injekcija kako bi učinkovito liječili bol.

Kronična bol obično zahtijeva višestruki pristup. Alternativne ili komplementarne terapije koje mogu biti korisne uključuju:

 • akupresura
 • akupunktura
 • masaža
 • vježbe opuštanja
 • transkutana stimulacija živaca

Održavanje cjelokupnog zdravlja pomoći će vam u vašoj sposobnosti da upravljate boli. Zato je važno redovito održavati hranjivu ishranu i vježbu. Ovo će također pomoći da bolje spavate noću.

Obavijestite svog liječnika ako imate nesanicu zbog kronične boli.

Koja je dugoročna perspektiva?

Situacija svake osobe je drugačija.Vaše cjelokupno zdravlje, dob i životni stil utječu na kroničnu bol zbog mastectomije.

Može se upravljati sindromom postmaterektomije. Radite sa svojim liječnikom kako biste pronašli terapije za kontrolu boli koje vam najbolje odgovaraju.

Internet svibanj isto tako pomoći u mrežu s drugima koji su imali rak dojke ili kronične boli. Za više informacija o grupama za podršku na vašem području, obratite se Američkom udruženju za rak ili Američkom udruženju kroničnih bolova.

Povežite se s našim rakom dojke Facebook zajednice za pouzdane odgovore i toplu podršku "

Savjeti za postmaterektomiju

Nakon mastectomije važno je slijediti postoperativne upute kirurga i prijaviti nuspojave. Evo još nekoliko stvari koje morate imati na umu:

Nosiš protezu dojke prerano može biti bolno

Bilo da ste u procesu rekonstrukcije ili ne, možda ćete biti u iskušenju da prije no što nosite grudnjak ili prsnu protezu. To može biti neugodno ili čak bolno. Vaš prsima treba vremena da se izliječi, a vaša će koža biti nježna nekoliko tjedana. Vaša koža može biti još osjetljivija ako imate zračnu terapiju na prsima.

Moći ćete nositi grudnjak i laganu pjenastu dlaku prije prelaska na protetsku dojku. Slijedite vašeg kirurškog savjeta o tome kada učiniti te promjene.

Morate masirajte područje ožiljaka

Nakon zavoja i uklanjanja post-operativnih odvoda, vaš kirurg će vas savjetovati o tome kako masirati prsa u području ožiljaka. To pomaže omekšati prianjanja koja mogu uzrokovati bol. Svakodnevno nježno trljanje također pomaže da se desenzibiliziraju nježne površine.

Pokret je koristan

Može se teško razmišljati o pokretu kada ste u boli, ali važno je nastaviti s pokretanjem ruku i ramena. Učvrstite točku da se protežu i okreću ruke nekoliko puta dnevno. To će vam pomoći u održavanju fleksibilnosti i sprječavanju krutosti.

Vaša rutina može čekati

Može biti primamljivo pokušati se prebrzo vratiti na svoju uobičajenu rutinu nakon mastectomije. No, vrlo je važno dati tijelu vremena da se odmorite i oporavite. Rushing proces može vas vratiti i produžiti vrijeme oporavka.