Koji su začini potrebni za pilaf. Zašto ne stavite pastu od rajčice u pilaf

Pilaf se uvijek priprema od mesa s rižom, ali iz nekog razloga ima toliko mnogo ukusa! Naravno, rezultat uvelike ovisi o dodanim začinima. U azijskim zemljama tome se posebna pozornost pridaje. Isti pilaf ne miriše na rižu ili mrkvu. Ima posebnu aromu i okus koji se ne može zaboraviti. Što biste dodali u kotlu?

Klasični začini za pilaf

Naravno, možete samo otići i kupiti supermarket u supermarketu na kojem piše "Začin za pilaf." Prema zadanim postavkama trebala bi se savršeno uklopiti u jelo. Ali to se ne događa. Prvo, pilaf se kuha s različitim mesom. Nije dobro začiniti piletinu jednim začinom i koristiti je za janjetinu. Drugo, vrećice često uopće nisu naznačene. Ponekad koriste presušene začine, smeće iz bilja, a ne svježe sjeme. Ako prikupite sve začine odvojeno i miješate, tada će aroma biti puno svjetlija, kao i okus.

Klasične proporcije po 1 kg riže:

 • 1 žličica slatka paprika;
 • 5 bobica borovnice;
 • 1 žličica mješavine paprika;
 • 0,5 tsp kumin;
 • 0,5 tsp šafran;
 • 1 glava češnjaka (5-8 klinčića).

Često se šafran zamjenjuje kurkumom. Usput, to su različiti začini, nemojte ih zbuniti. Također, ljubitelji zira ponekad ga dodaju puno više, to je stvar osobnog ukusa. U uzbekistanskom pilafu dodatno su prisutni kiseli korijander i korijander. Sve ove začine unose se u kotlu tijekom pripreme pilafa. Ako za budućnost trebate miješati začine, tada se koriste samo suhi sastojci. Ne treba dodavati mokru hranu, brzo se propada.

Zanimljiva činjenica. Veliki broj začina i ljute paprike počeo se dodavati pilafu ne radi ukusa, već kao konzervansa. Bilo je vrlo teško držati jelo u vrućim istočnim zemljama bez hladnjaka, pa su ga mještani pokušali napraviti na ovaj način.

Začini za pilaf s različitim mesom

Kakvo se meso priprema s klasičnim pilafom? Na ovo pitanje nema odgovora, sve ovisi o zemlji, religiji, kulinarskim preferencijama. Stoga se začini koriste različito za svaku vrstu. Ako se ranije pilaf s janjetinom i masnim repom smatrao klasikom, sada su opcije s peradom, govedinom, pa čak i svinjetinom vrlo popularne. Zašto ne naglasiti njihov ukus?

Što se može dodati:

 • Pilaf s piletinom. Osim zira i šafrana, možete dodati malo mljevenog timijana, prstohvat bosiljka i nasjeckane ljute čili paprike. Ponekad zalijepe cijelu svježu ili osušenu podlogu.
 • Pilaf s janjetinom. Osim klasičnog seta začina, ružmarin i bosiljak idealno će se uklopiti u njega. Možete koristiti svježe grančice ili suho zelje.
 • Pilaf sa svinjetinom. Možete to učiniti sa standardnom mješavinom začina, ali sumy, ružmarin, list metvice pomoći će ojačati okus ovog mesa. Uobičajeno je da se ovom mesu dodaje lovor.
 • Pilaf s janjetinom. Možete se snaći sa standardnim setom začina, ali pire od smreke bit će koristan u ovom pilavu, možete dodati malo timijana i, svakako, bobica drva ili bobica borovnica.
 • Pilaf s puretinom, Nježno dijetalno meso ne može se nadopuniti velikim brojem začina. Takav pilaf dovoljan je šafran, kurkuma, možete samo sipati curry začin.

Sušeno voće u pilavu? Možeš!

Mnogi znaju za orijentalni pilaf sa suhim voćem, neki ga čak i prakticiraju. Stvarno grožđice, suhe marelice, suhe šljive se savršeno uklapaju u jelo, naglašavaju okus crvenog mesa, daju nove note. Ponekad se dodaju sušena dunja, pa čak i kruške.

Što trebate znati:

 • Nema potrebe dodavati puno sušenog voća, 100-150 grama ili jedna velika šaka dovoljna je za lonac s pilafom.
 • Prije upotrebe temeljito isperite suho voće.
 • Osušene marelice i suhe šljive, ali se može upotrijebiti u cijelosti.
 • U zirvak nije potrebno dodavati suho voće, oni samo postaju kiseli. Takvi sastojci uvode se u kotlu zajedno s rižom.

Također možete pronaći mogućnosti za istočni pilaf s orasima, sjemenkama, sezamovim sjemenkama. Oni imaju pravo na postojanje, ali tijekom kuhanja ti sastojci često mijenjaju svoj ukus. Stoga je bolje dodati ih u gotovo jelo, možete ih prethodno pržiti u suhoj tavi.

Usput, pored suhog voća, armenskim pilafima dodaju se i graševina. Ali ni u kojem slučaju ne u kotlu. Već posipaju jelo na stolu. Ispada vrlo lijepo, svijetlo i neobično.

Kako dodati začine

 • Suhe začine se obično uvode u zirvak. Kad se zagrijavaju, otkrivaju okus, natopite meso.
 • Sjemenke, poput zira, mogu se zasebno lagano pržiti u suhoj tavi ili napraviti s lukom u ulju prije dodavanja drugih sastojaka.
 • Sol se dodaje u zirvak, ali ne na samom početku. Pustite da meso omekša, a zatim ga možete začiniti.
 • Češnjak se ubrizgava cijelom glavom, uklanjajući gornju prljavu ljusku. Klinčiće nije potrebno čistiti ili rastavljati. U zirvak možete dodati malo suhog ili nasjeckanog češnjaka, on sigurno neće pokvariti pilaf.
 • Ako se začini ne čine baš mirisnim, preporučuje se mljevenje u mortu s prstohvatom soli, tek nakon toga dodajte u kotlić.

Što se ne može dodati pilafu

Pilaf jako voli začine i začine, ali ne sve vrste. Neki proizvodi to mogu jednostavno pokvariti. Ali iz nekog razloga se i dalje dodaju u jelo, a zatim se uzrujavaju zbog rezultata.

Što se ne može dodati pilafu:

 • Osušeni kopar, kilantro. Pri kuhanju ovo zelje mijenja svoj okus, pokvari rižu, prekida aromu mesa. Ima smisla posipati svježim biljem gotov pilaf ili ponuditi bilje zasebno na tanjuru.
 • Beli papar. Suha paprika - da, svježa, smrznuta, konzervirana paprika - ne. Povrće pilafa spada pod iznimku, ali bolje ih je ovom riječju ne nazivati, to je samo riža s povrćem.
 • Pašteta od rajčice Koliko ga dodaju domaćice! U pilafu nema mjesta za rajčicu. Svijetla boja i bogata aroma postižu se prženjem mesa, mrkve, održavanjem šafrana, kurkume.

Pazite s lovorovim listom.

Ne treba ga mljeti i dodati u ukupnu masu. U većini recepata za pilaf uopće možete učiniti bez lovora. Ako želite, onda bacite 1-2 lista na vrh. Ni u kojem slučaju se ne produbljujte, ne posustajte u zirvaku. U suprotnom, pilaf će imati neugodnu gorčinu, neobičan aftertast. Ako slijedite pravila, onda se lovor dodaje samo pilavu ​​sa svinjetinom.

Pogledajte video: Senza Glutene pasta alla Tonno di Rio mare by Heidi Gluten Free pasta (Studeni 2019).

Loading...