Peti prsti štenad na zadnjim nogama: trebaju li ih biti uklonjeni? Kako je uklanjanje

Bez obzira na pasminu i dob psa, ima pet prstiju na prednjim udovima i četiri na stražnjim nogama. Međutim, često se na stražnjim nogama mogu vidjeti peti nožni prsti (stigli). U većini slučajeva rosa se može opaziti kod vanjskih životinja.

Što peti prst ima kod pasa?

Trenutno je prisutnost petog prsta kod štenaca atavizam (znak koji je postojao i kod dalekih predaka pasa - vukova, a potreba za tim nedostaje u ovoj fazi evolucije).

Prisutnost rosišta nije patologija, a kod nekih pasmina, na primjer, francuski ovčar, pas Guiren, Nenetski husky, smatra se znakom čistoće porijekla.

Za lovne pasmine peti prst može postati ozbiljna prepreka pri kretanju kroz šume, gustine, visoku travu.

Rosice se mogu lijepiti za grane, travu i druge prepreke, uzrokujući da pas zadrži bolne ozljede. S tim u vezi, veterinari preporučuju uklanjanje rosa.

Kako izgledaju peti prsti?

Na prednjim udovima, peti prsti čvrsto se postavljaju na šape, imaju tri falange i izgledaju prilično razvijeno. Rosice na prednjim nogama uklanjaju se izuzetno rijetko, jer ne miješa se s psom u svakodnevni život i ne pridonosi ozljeđivanju. Na zadnjim udovima mogu se potpuno razviti rosnice, ili imaju izgled malog nabora. Najčešće se peti prsti sastoje od jedne ili dvije falange. U pravilu, peti prsti štenaca na stražnjim udovima vrlo su strše i skloni su se zalijetati za prepreke pri hodanju, zbog čega kod životinja nastaju ozljede.

Trebam li ukloniti peti prst štenad na zadnjim nogama?

Uklanjanje petog obruča na stražnjim udovima kod pasa nije obvezan postupak. Odluku o uklanjanju petog prsta donosi vlasnik životinje. Većina vlasnika tetrapoda ne žuri ukloniti rosnjake iz svog ljubimca. Za pse koji ne sudjeluju u lovu ili na izložbama te su životinje u pratnji, nema hitne potrebe za operacijom. Međutim, ponekad se vlasnici odlučuju na operaciju, jer dewclaws stvaraju prepreku prilikom rezanja, kupanja ili češljanja kose.

Vlasnici izložbenih pasmina u pravilu uklanjaju pete prste štenadima nekoliko dana ili tjedana nakon rođenja. Pas s rosnjacima ne smije imati mogućnost sudjelovanja na izložbama kao to se smatra ozbiljnom kvarom.

Postoje i medicinske indikacije za uklanjanje rosa:

• gangrena;

• Nekroza tkiva;

• Osteosarkom;

• Osteomijelitis.

Kako se uklanja vađenje petog prsta?

Vrlo često se operacija uklanjanja petog prsta štenad provodi tijekom prvih sedam dana nakon rođenja. Kako se štene ne bi osjećalo bol, koristi se lokalna anestezija. Ako rosišta nisu uklonjena iz šteneta u prvom tjednu života, trebali biste pričekati dok ne navrši tri do četiri mjeseca života. Ako je vlasnik odlučio ukloniti peti prst u kasnijoj dobi, potrebno je koristiti opću anesteziju, što može negativno utjecati na zdravlje psa u budućnosti. Pri uklanjanju petog prsta u odrasle životinje mogu se pojaviti poteškoće zbog snažnog pričvršćivanja falangi na kosti metatarusa.

Postupak uklanjanja rosa kod pasa jednostavan je i ne traumatičan. I štenad i odrasli psi lako podnose takvu operaciju. Prije operacije veterinar provodi analgeziju (lokalna anestezija koristi se kod štenaca prvog tjedna života, a opća anestezija koristi se u starijoj dobi). Za operaciju se koriste samo sterilni instrumenti. Prilikom zašivanja rane veterinar najčešće koristi samoregulirajući materijal i tako psa oslobađa potrebe za uklanjanjem uboda nakon 7-10 dana. Cijeli postupak traje ne više od 30 minuta.

Vrlo je važno da se peti prsti štenaca uklone pravilno i u potpunosti. Ako prst ima dobro oblikovane zglobove, a tijekom operacije se neće u potpunosti ukloniti, kako štene raste, na stražnjoj šapi će se pojaviti defekt. U vezi s tim, vrlo je važno da profesionalac ukloni operaciju petog prsta. Mnogi vlasnici štenaca ne vide ništa komplicirano u operaciji i izvode je kod kuće. Međutim, to je prepuno raznih komplikacija, počevši od štetnog bola od šteneta, završavajući pogrešnim uklanjanjem petog prsta, što će rezultirati ponovljenim operacijama u odrasloj dobi. U veterinarskoj ambulanti provode se sve potrebne sanitarno-higijenske mjere s ciljem sprečavanja prodiranja infekcije u ranu - kabinet se priprema za medicinske manipulacije, a kirurški instrumenti se dezinficiraju. Osim toga, ako se u bolnici dogodi alergijska reakcija na komponente anestezije, liječnik će moći pružiti životinji potrebnu pomoć. Stoga ne biste trebali riskirati zdravlje šteneta i provesti postupak uklanjanja rosa samostalno.

Njega rose

Ako je vlasnik životinje odlučio ne uklanjati rosne kosti na zadnjim nogama svog četveronožnog prijatelja, trebali biste znati pravila o brizi za takve prste. Osnovna njega se provodi na isti način kao i s ostalim prstima psa - potrebno je pravodobno izrezati kandže. Pored toga, trebali biste pažljivo nadgledati da pas ne ozlijedi rosne košulje tijekom aktivnih igara na otvorenom, lova ili tijekom normalne šetnje. Ako kandže na petom prstu ne rastu pravilno, što uzrokuje nelagodu kod životinja ili pas često ozljeđuje prst, trebali biste razmotriti postupak uklanjanja rosa.

Vlasnik štene mora odlučiti o uklanjanju rosa. Istovremeno, treba voditi računa o načinu psa, vjerojatnosti sudjelovanja na izložbama, o pasmini, te također razmotriti hoće li rosice ometati redovito njegovanje (šišanje, češljanje itd.).

Pogledajte video: KASANDRA (Studeni 2019).

Loading...