Rutinska kultura sputuma

Što je rutinska kultura sputuma?

Kada imate infekciju dišnog sustava ili poremećaj povezan s plućima, vaša pluća proizvode gustu tvar poznatu kao sputuma. Ova tvar može otežati disanje, uzrokovati kašljanje i baciti bakterije. Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, vaš liječnik može preporučiti kulturu iskašljaja.

Ovaj brz, relativno bezbolan test pomaže laboratorijskim tehničarima proučavati bakterije ili gljivice koje bi mogle biti uzgajane u vašim plućima i uzrokuju ispljuvak. To im može pomoći da pronađu uzrok bolesti.

Često najteži dio kulture sputuma dobiva dovoljno materijala u uzorku sputuma za testiranje.

Što koristi test?

Sputum se skuplja u donjim dijelovima vaših pluća i bronha, koji su putevi poput cijevi koji prolaze kroz zrak kako bi došli do pluća. Simptomi koji ukazuju na potrebu testiranja kulture sputuma uključuju:

 • kašalj
 • groznica ili zimice
 • umor
 • bolovi u mišićima
 • poteškoće s disanjem
 • bol u prsima
 • zbunjenost

Test može otkriti što može uzrokovati kašalj i druge simptome. To uključuje:

 • bronhitis
 • apsces pluća
 • upala pluća
 • tuberkuloza
 • Kronična opstruktivna plućna bolest
 • cistična fibroza

Određene štetne bakterije, virusi ili gljivice mogu uzrokovati respiratorne uvjete. Određivanjem onoga što može uzrokovati vaše simptome, vaš liječnik može pronaći najbolje lijekove za liječenje infekcije.

U nekim slučajevima, vaš liječnik može naručiti kompletnu količinu krvi kako bi se utvrdilo jesu li bijele krvne stanice povišene. Ovo povećanje bijelih krvnih stanica može ukazivati ​​na infekciju.

Kako se test izvodi?

Kultura sputuma zahtijeva minimalan napor s vaše strane. Jednostavno trebate ponuditi uzorak za laboratorij da ispita. Od vas će se tražiti duboko kašljanje da bi se ispljuvalo s pluća.

Saliva koja se može pojaviti kada se netko zatraži kašljanje obično je iz usta i gornjih dišnih puteva i nije koristan za ovaj test.

Međutim, postoji nekoliko tehnika koje možete pokušati dobiti dobar uzorak sputuma.

Pijenje dovoljno tekućine može pomoći u odstranjivanju sekreta i olakšati iskašljavanje sputuma. Vaš liječnik može tražiti da isperete usta čistom vodom da biste dobili osloboditi od bilo koje druge bakterije i dodatne sline.

Od vas će se tražiti da ispljuvate pljuvačku u malu čašu. Laboratorij treba najmanje 2 mililitara sputuma za ispitivanje. Duboko kašalj iz pluća možda ćete morati uzeti tri duboka udisaja prije nego što snažno kašljujete.

Ako imate problema s kašljem dovoljno sputuma, vaš liječnik možda će pokušati dotaknuti prsa kako bi popustio ispljuvak. Može vam također dati inhalaciju poput pare koja vam pomaže da iskašljate uzorak.

Kako se tumače rezultati?

Nakon što napravite uzorak sputuma za analizu, treba ga odložiti u laboratorij u roku od jednog do dva sata od kašljanja. Laboratorij će postaviti uzorak na posebnu ploču koja ima hranjivu tvar koja pomaže bakterijama ili drugim patogenima prisutnim u vašem sputumu.

Laboratorij može izvoditi niz testova kako bi utvrdio je li rast bakterija, virus ili gljiva. Zapamtite da neke bakterije prirodno rastu u vašem dišnom putu bez da uzrokuje bolest. Laboratorij će odrediti koja od bakterija vas čini bolesnima i koja vas dobro održava.

Laboratorij će zatim dati vašem liječniku izvješće s rezultatima.

Koji su rizici testiranja?

Kada se ne osjećate dobro, duboki kašalj povezan s kulturom sputuma može se osjećati neugodno. Nakon uzimanja uzorka može doći do neke nelagode u prsima.

Međutim, nema rizika povezanih s kulturom sputuma. Ako ste imali abdominalnu operaciju, vaš liječnik može vas uputiti da zadržite jastuk na trbuhu prije kašljanja kako biste smanjili nelagodu u trbuhu. Ova tehnika je poznata kao splinting.