Kako rezati kandže mačiću? Zašto kućnom ljubimcu treba manikura, kako i kako pravilno izrezati kandže kako ne bi naštetila mačiću

Rezanje kandži mačića nije lak, ali izvediv zadatak. Spretnost, uporaba posebnih alata za mačku manikuru i sposobnost pronalaska pristupa životinji pomoći će da se nosi s tim.

Zašto rezati mačiće kandže

Samo rezervacija: stezaljke za namještanje i tapete neće uštedjeti. Da bi se postigao ovaj cilj, postoji samo jedan način - rana i kompetentna obuka životinje do točke kandži. Doista, odmah nakon što se kandže podrezuju, mačić će ih početi ponovno oštriti. U mačjoj je prirodi. I ovdje ovisi o vlasniku da kućni ljubimac to radi na strogo određenom mjestu.

Zašto vam onda treba izrezati kandže? Mačke koje žive isključivo kod kuće i uopće ne izlaze, imaju kandže koje rastu brže od svojih lutalica. Zašto? Da, zato što ulične životinje aktivno bruse kandže, trče po zemlji, kamenjem, asfaltom, penju se drvećem. Kod kućnog ljubimca kandže postaju toliko duge da ih počinje prilijepiti za prostirke, prostirke i presvlake. Primijetili smo da je mačić gurnuo kandžu u gomilu hrpe tepiha i nismo ga mogli izvući - znači da je vrijeme da započnemo manikiranje kućnog ljubimca.

Također, s predugim i oštrim kandžama, mačić može ogrebati vlasnike, zaboravljajući tijekom igre. Ovo je još jedan argument u korist klipinga, pogotovo ako u kući ima mala djeca.

Da bi se mačji nokti održali u redu, dovoljno ih je rezati dva puta mjesečno na prednjim nogama, a jednom mjesečno na stražnjim nogama. Ali ako mačić živi u selu ili seoskoj kući, vlasnici ga puste u šetnju, bolje je odbiti obrezivati ​​kandže. U suprotnom, kućni ljubimac će ostati na ulici bez prirodnog lijeka.

Kako rezati kandže mačića - odaberite alat

Obične škare ili set za žensku manikuru neće raditi - samo će secirati kandže mačića. Za provođenje ovog postupka postoje posebne kandže, mogu se naći u trgovini za kućne ljubimce. Postoji nekoliko vrsta:

Šiška za nokte, Izvana, to su sasvim obične male škare, na čijim se noževima izrađuju posebni utora. Prikladno je staviti mačji kandž u njih.

Giljotina. Naziv odražava princip djelovanja - oštro sječivo doslovno odreže kandžu. Mnogi vlasnici mačaka odabiru ovu mogućnost zbog oštrine i pouzdanosti oštrice. Međutim, postoji i minus - kada mehanizam radi, nije vidljivo koliko dugo komad kandže odrezuje. U nedostatku iskustva i odgovarajuće vještine, možete previše odsjeći i ozlijediti kućnog ljubimca.

Sekači za kresanje noktiju. Jednostavan za upotrebu i siguran. Ovaj je alat opremljen čepom koji pomaže urezivanju kandže na određenu duljinu. Također, takav rezač kandži ima osigurač, neće dozvoliti da se noževi otvore samostalno kada se ne koriste.

Postoji i profesionalni alat - električna brusilica, kojom se kandže mljeve. Kod kuće se rijetko koristi, češće se može naći u salonima za životinje.

Za tanke i meke kandže malog mačića, škare sa škarama bit će sasvim dovoljne, možete odabrati i sjekač. Ali giljotinu je bolje ostaviti da podreže tvrde kandže odrasle životinje. Prije kupnje, preporučljivo je procijeniti koliko je instrument prikladan, kako vam odgovara u ruku. Pa, ako postoje gumirane ručke, kako ne bi kliznule. I sigurno se oštrice moraju izrađivati ​​od kvalitetnog čelika i oštro izoštriti.

Kako rezati kandže mačiću - pripremajući se za postupak

Odlučili smo se za alat. Prije početka postupka mora se dezinficirati - obrišite ga alkoholom. Također morate biti spremni za zaustavljanje krvi, na primjer, vodikov peroksid i pamučna vuna ili pamučni jastučići. Pomoću netočne frizure, kandže mogu iskrvariti, kako to izbjeći, govorit ćemo malo niže.

Pola uspjeha, ako ne i više - odaberite pravi trenutak. Ne biste trebali ni pokušati rezati kandže mačića koji trči, tjerati životinju, držati je silom. Manikura će trebati biti učinjena tijekom života mačke. A ako će ga iz djetinjstva povezati s neugodnom senzacijom kod kućnog ljubimca, ovaj će postupak postati prava muka i za mačku i za njene vlasnike.

Najbolje vrijeme za šišanje kandže je kada je mačić umoran od aktivnih igara, dovoljno je pun, postaje zaspan. Uzmite dijete u naručje, milite, smirite. Unaprijed potražite pomoćnika - bit će mnogo lakše ako jedna osoba mače drži i odvlači pažnju, a druga odrezuje kandže. Također je potrebno odabrati dobro osvijetljeno mjesto za postupak i ne zaboravite oprati ruke.

Kako rezati kandže mačića - postupak rezanja

Da bi postupak prošao bez boli i krvi, morate razumjeti kako djeluje mačja kandža. Pritisnite mačji vrh prsta, otpustite kandžu i pogledajte svjetlo. Ponovno je vidljiv ponovni rast roga i ružičaste pulpe u kojoj se nalaze krvne žile i živčani završeci. Kako ne biste oštetili pulpu i ne nanijeli bol ljubimcu, trebate se odmaknuti od ružičastog dijela kandže za par milimetara.

Teže je ako su mačići kandže tamni i pulpa je teško vidjeti. Ovdje slijedite pravilo "bolje manje". Odrežite samo malo ili povjerite oticanje kandži veterinaru. Ovaj se postupak provodi u gotovo svim klinikama.

Dakle, postupak skraćivanja kandži kod kuće izgleda ovako:

• nježno držeći mačićevo stopalo, prstom pritisnite i oslobađajući kandžu.

• odmaknite se nekoliko milimetara od pulpe, stavite rezač kandže okomito i odrežite oštri zakrivljeni vrh kandže, pravilan kut rezanja vidljiv je na slici:

• slično režemo sve kandže, moguće je i dodatno obraditi mjesto posjekotine datotekom za nokte.

Ne zaboravite da mačke imaju peti prst na prednjim nogama, a kandža na njemu također treba njegu. U redu je ako odjednom ne možete mačiću istrgnuti sve kandže odjednom. To se može učiniti na nekoliko pristupa. Glavna stvar je da je postupak što udobniji i sigurniji za kućnog ljubimca.

U videu možete vidjeti kako se odvija proces rezanja kandži mačaka:

Pogledajte video: KAKO SE MAČKAMA SEKU NOKTI (Studeni 2019).

Loading...