Kako nahraniti britanskog mačića? Odabiremo proizvode za hranjenje i pravimo kompletnu prehranu za britansko mače

Mačić je poput malog djeteta, za njegov dobar rast i puni razvoj nužna je pravilna prehrana. Kako odabrati obrok za mačića britanske pasmine, što je korisno i što je apsolutno nemoguće za ovu smiješnu plišanu bebu?

Kako hraniti britanskog mačića: odredite vrstu hrane

Domaća hrana ili pripremljena hrana? Što je bolje za čistokrvnu britansku mačku? Nema konsenzusa oko toga, čak ni među uzgajivačima. Premium industrijska stočna hrana dobro je uravnotežena s nizom elemenata u tragovima, njegova tekstura razvijena je uzimajući u obzir starost životinja. Mnogi proizvođači prave posebne namirnice za britanske mačke.

Domaća hrana privlači vlasnike svojom prirodnošću. Kuhajući sami za mačića, uvjereni smo u svježinu proizvoda, odsutnost nepotrebnih aditiva. Međutim, treba imati na umu da domaća hrana za životinju nije juha i mesne okruglice koje ljudi jedu. Kuhanje za kućnog ljubimca morat će se obavljati odvojeno, kao i dopunjavanje prehrane posebnim vitaminskim kompleksima. Čistokrvnom mačiću vrlo je teško uravnotežiti sadržaj vitamina i minerala u domaćoj hrani za čistokrvnog mačića.

Kakvu vrstu hrane odabrati ovisi o vlasnicima. Najispravnije je kad britanskog mačića izvadite iz stoke i raspitate se o čemu se dijete hrani. Ako je određena industrijska hrana, potrebno ju je dati barem prvi put.

Treba imati na umu da do tri mjeseca britanski mačić stavlja samo mokru hranu, počinju se prenositi na suho postupno. U 3 mjeseca dodajte 10% sušenja, za pola godine - 30%, a prema dobi od jedne godine britanski se obrok već sastoji od 70% suhe hrane. Istodobno, sušenje i mokra konzervirana hrana trebaju biti istog proizvođača.

Nakon što su preferirali gotovu hranu, usredotočite se na premium i super premium klasu, jeftine marke štede na kvaliteti sastojaka i donose životinji više štete nego koristi. Hranu birajte prema dobi i pasmini. Neophodno - posuda s uvijek čistom pitkom vodom koja je u javnom prostoru.

Ako vlasnik vrtića, gdje uzimate mačića, preferira njegovu kuhanu hranu, saznajte koje namirnice dijete već jede, kako ih pravilno obraditi, u kojem omjeru dati. Dobar uzgajivač sigurno će dati savjet o prehrani malog Britanca.

Kako hraniti britanskog mačića: dozvoljeni proizvodi

Pedigree mačke su selektivnije u hrani od svojih uličnih kolega. A njihova je probava osjetljivija. Stoga, odlučite hraniti britanskom mačiću domaćom hranom, odgovorno pristupite izboru proizvoda.

Među dozvoljenim proizvodima, prije svega, meso. Mačka je još uvijek grabežljivac, a ni Britanci nisu iznimka. Mačiću se može dati sirova ili sjeckana govedina sirova. Prvo morate držati meso u zamrzivaču najmanje 24 sata, a još bolje tri dana. Tako ćete biti sigurni da je sirova govedina sigurna za dijete. Prije nego što takvo meso date mačiću, oljuštite ga kipućom vodom. Od 3 mjeseca u prehranu možete uključiti i kuhanu i sitno nasjeckanu piletinu, od 4-6 - puretinu, zeca, janjetinu.

Pored mesa, u prehrani britanskog mačića uvršteni su i sljedeći proizvodi:

• mlijeko (samo do navršenih šest mjeseci, kasnije se prestaje apsorbirati);

• mliječna kaša;

• kuhani pileći žumanjak;

• konzervirano dječje meso (pire krumpir);

• prirodni sir;

• kiseli proizvodi;

• vrhnje;

• mliječni proizvodi;

• povrće (osim krumpira);

• kuhana morska riba.

Važno! Svako posluživanje hrane treba biti svježe, hrana ne smije ostati u posudi.

Kako nahraniti britanskog mačića: zabranjena hrana

Britanskim (i svim ostalim mačićima) strogo je zabranjeno ribu dati ribama. U njemu je previše malih kostiju koje mogu ozbiljno naštetiti bebi. Uz to, riječna riba često je zaražena opasnim parazitima. Za čistokrvne purice - samo visokokvalitetna morska riba i samo u kuhanom obliku, dok pažljivo uklanjaju sve kosti.

Sa mlijekom također nije tako jednostavno. U mačaka se normalno apsorbira tek do šest mjeseci starosti. Dalje, preferiramo fermentirane mliječne proizvode.

Mačićima i odraslim mačkama ne smije se dati svinjetina. Ovo je vrlo teško meso, slabo se probavlja.

Zabranjeni proizvodi za britansko mače uključuju i:

• slatkiši;

• luk i češnjak (izazivaju razvoj anemije kod mačaka);

• kiseli krastavci i dimljeno meso;

• svježe meso.

Kako nahraniti britanskog mačića: napravite dijetu prirodnom hranom

Odmah rezervirajte da se rasadnici čistokrvnih mačića najčešće prodaju najranije od tri mjeseca. U ranijoj dobi bebe jedu majčino mlijeko, od otprilike 3-4 tjedna počinju ih hraniti kašama od mlijeka, vrhnjem, a zatim dodaju skut, govedinu i posebnu vlažnu hranu za mačiće. Razmotrit ćemo prehranu britanskog mačića koji je već u kući novim vlasnicima, to jest od tri mjeseca.

Dakle, možete dati malo Britancu:

Dnevno: sirova govedina, odmrznuta i oljuštena kipućom vodom, sitno sjeckani ili u obliku mljevenog mesa. Također svaki dan možete uključiti u prehranu dječji mesni pire.

3-4 puta tjedno: sirovo ili kuhano meso kunića, puretine, janjetine. Ako je damo sirovu, svakako je držite u zamrzivaču najmanje 24 sata, a zatim je prelijte kipućom vodom i sitno je usitnite.

2-3 puta tjedno:

  • kuhana piletina, možete dodati i pileću zalihu;
  • pileći žumanca (kuhano ili sirovo, pomiješano s sirom ili kefirom);
  • fermentirani mliječni proizvodi - prirodni, bez ikakvih dodataka.
  • 1-2 puta tjedno:
  • sirovo ili kuhano povrće: mrkva, kupus, bundeva, tikvice.
  • žitarice - riža, heljda, zobena kaša;

Jednom tjedno:

  • kuhana piletina ili govedina iznutrice (jetra, želuci, srce, jezik, bubrezi);
  • sir s niskim udjelom masti;
  • kuhani file morske ribe;

Obavezno stavite zdjelu s čistom pitkom vodom za dijete, a u prehranu uvrstite i kvalitetne vitamine za mačiće.

Uz pravilnu uravnoteženu prehranu, mali plišasti purp izrast će u prekrasnog, impozantnog i najvažnije zdravog predstavnika britanske pasmine.

Pogledajte video: Slatka Mačići Kompilacija - Najbolje Mačka Videa - 720P (Studeni 2019).