Mogu li mačići imati hranu za odrasle: kako odabrati pravu? Je li moguće mačićima hranu za odrasle - kontraindikacije

Svaki uzgajivač trebao bi znati da, stječući kućnog ljubimca, mora mu pružiti sve potrebno, uključujući i kvalitetnu prehranu. Dakle, kupnja hrane u trgovini ili hrana namijenjena osobi može značajno naštetiti krznenom kućnom ljubimcu. U tom slučaju može poslužiti kvalitetna posebna hrana. Stoga se mnogi vlasnici pitaju: je li moguće da mačići imaju hranu za odrasle i neće li mu naštetiti takvim prijelazom?

Ovim ćemo se pitanjem pozabaviti detaljnije.

Mogu li mačići imati hranu za odrasle: suhu ili mokru?

Prvo morate odrediti kakvu vrstu hranjenja.

1. Mokra hrana Podijeljeni su u 2 vrste: vrećice koje sadrže dovoljno vlage u obliku juhe ili umaka s komadima hrane i konzervirane hrane, pakirane u metalnim limenkama različitih veličina, mogu se čuvati mnogo dulje od vreća.

2. Suha hrana - Ovo je savršeno uravnotežena prehrana, sadrži najmanje vode (ne više od 12%) i izvrsna je kako za male tako i za odrasle mačke. Suha hrana za životinje prilično je ekonomična, ima dug rok trajanja i ne gubi okus. Životinje ga mogu jesti cijeli život, jer sadrže gotovo sve potrebne komponente. U pravilu, na pakiranju uvijek stoji u kojoj se dobi mačić može dati.

Imajte na umu da ako mačku hranite suhom hranom, uvijek trebate staviti posudu u kojoj će biti svježa čista pitka voda. Potreban je tako da trbuh uvijek može piti "krekere" s kvalitetnom vodom.

Je li moguće mačiće hranom za odrasle: koje su više koristi?

Većinu uzgajivača zanima kako odabrati pravu hranu za svog ljubimca. Većina veterinara preporučuje hraniti vaše kućne ljubimce prirodnom hranom i posebnom hranom. Davanje hrane "izvan stola" nije preporučljivo, jer ljudska hrana ima znatno niži sadržaj proteina od mačje hrane. Iz tog razloga, kako bi prehrana vašeg kućnog ljubimca bila što prikladnija, trebate znati koliko hranjivih sastojaka mače treba potrošiti.

Prema preporukama, malim mačićima se ne preporučuje davanje odrasloj hrani do navršene 6 godine života. Što se tiče suhe hrane, dopušteno je uključiti u prehranu od 2-3 mjeseca. Također imajte na umu da morate započeti s premium hranjenjem, oni su mnogo bolji za životinje, jer su uravnoteženiji za njihovo zdravlje.

Je li moguće mačiće hranu za odrasle: korisna svojstva

Malom mačku treba povećana količina proteina, vitamina i drugih korisnih komponenti u usporedbi sa zrelom mačkom. Kalcij i fosfor potrebni su za formiranje kostiju i zuba, vitamini - za razvoj vida.

Budući da je mačka majka u pravilu do 2 mjeseca bavi hranjenjem svoje djece, nakon toga odgovornost za njihovu hranu snose vlasnici, pa moraju biti svjesni svih osobitosti prehrane kućnog ljubimca. S pojavom mačića u dobi od 2 mjeseca, oni počinju sve aktivnije znatiželje o tome što jede njihova matična mačka. Dakle, donosimo kako pravilno hraniti male mačiće za njihov puni razvoj?

Mogu li mačići imati hranu za odrasle: kako se hraniti?

Na pitanje o pravilnoj prehrani mačaka, to ne znači da ćemo govoriti samo o posebnoj hrani za hranu. Svaki veterinar zna da je najbolja hrana od malih nogu prirodna.

Naravno, u početku mačić jede isključivo majčino mlijeko. Kad beba napuni mjesec dana, možete uključiti u njegovu prehranu dječju formulu ili mlijeko u prahu, koje prvo treba razrijediti prokuhanom vodom. Što se tiče samog mlijeka, preporučuje se započeti s kozom, postepeno dodajući kravu u nju. Ako je kozu prilično teško pronaći, možete je zamijeniti kravljim mlijekom razrijeđenim vodom.

Dakle, navikavajući se na mlijeko, dijete će početi jesti razne žitarice, povrće, kuhanu ribu, meso. Korisno je žumance uključiti u mlijeko i žitarice svaki dan. Ne zaboravite, ovo razdoblje je vrlo važno za zdravlje vašeg ljubimca, jer ako u ovoj dobi poremetite rad u njegovoj probavi, problemi s tim zabrinut će mačku do kraja života.

Može se reći da je prehrana kućnog ljubimca vrlo slična hrani kod beba. Čitava dijeta je mekana, mljevena, drobljena, poslužuje se u malim obrocima 5-6 puta tijekom dana. Nakon 2 mjeseca, popis proizvoda se "grubo obrađuje", jer mu se dodaje sirovo povrće, komadi mesa i ribe, skuta i slično.

Savjet! Ne biste trebali držati zdjelu s hranom uvijek punom, mali mačići još nisu u stanju kontrolirati svoje stanje sitosti, a ne košta ih ništa kako bi se doveli do prejedanja.

Ako nemate dovoljno vremena za ručno kuhanje mačje hrane, možete koristiti gotovu hranu. Međutim, u ovom slučaju treba vrlo pažljivo pogledati njegovu marku i kvalitetu. Činjenica je da hrana loše kvalitete vrlo često sadrži sintetičke komponente, što očito neće imati koristi za kućnog ljubimca.

Međutim, davanje bebi izuzetno suhe hrane, čak i ako je vrhunska, nije u potpunosti istinito. Činjenica je da takav pristup može biti posljedica razvoja gastrointestinalnih bolesti u odraslih mačaka. Dakle, za mačića u 2-3 mjeseca, hrana iz zdjelice za odrasle može se nazvati apsolutno normalnom i čak preporučljivom. Ali nemojte zaboraviti da su posebna hrana i dalje hranjivije i uravnoteženije u sastavu.

Stoga je najbolja opcija za male mačke kombinirana prehrana, koja će uključivati ​​prirodne proizvode, konzerviranu hranu i suhu hranu. Što se tiče krekera, najbolje ih je koristiti jednom dnevno.

Sada znate da je davanje malim mačićima hranu za odrasle moguće, ali samo od određene dobi. Volite svoje kućne ljubimce i oni će vam uvijek uzvratiti!

Možete se detaljnije upoznati s ovom problematikom pomoću sljedećeg videa:

Pogledajte video: STIGAO JE SIMBA. Kako sprijateljiti odrasle mačke sa mačetom (Studeni 2019).