Kako hraniti mačića domaćom hranom, što je moguće i apsolutno nemoguće? Kako hraniti mačića: domaćom hranom ili suhom hranom?

Uzgajivači koji su odlučili odnijeti mačića svojoj obitelji trebali bi razumjeti da od trenutka kada dođe do njih moraju preuzeti potpunu odgovornost za njegovo zdravlje i život. Ovdje je vrlo važno pitanje njegova prehrana.

Mnogi se ljudi koji se odluče za kućnog ljubimca prvi put pitaju: kako nahraniti mačiće domaćom hranom, kakvu je hranu dopušteno jesti i je li moguće bez suhe hrane?

Na ova i druga pitanja možete odgovoriti u sljedećem članku.

Kako nahraniti mačiće domaćom hranom bez mačke?

Majčino mlijeko je ključ za zdravlje svake bebe, ali ako je mala životinja bila odbijena od majke u ranoj dobi, možete je hraniti bez ovog proizvoda. Dakle, mnogi vlasnici daju svojim ljubimcima posebnu mliječnu smjesu kupljenu u trgovini za kućne ljubimce. Morala bi hraniti dijete barem u prvih 10-12 dana od rođenja.

Obično kravlje mlijeko ne smije se mačićima dati do mjesec dana, jer njihovo tijelo još uvijek nije spremno u potpunosti ga probaviti. Ovo je pravilo relevantno i za Britance i za kućne ljubimce drugih pasmina.

Hraniti novorođenčad treba biti pomoću pipete ili posebne bočice s puderom. Međutim, ovdje je bolja druga opcija, jer mačiće treba obučiti sisati, što je prirodni refleks.

Dakle, mačića možete hraniti smjesom mlijeka u bočici dok on ne dobije refleks usisavanja hrane. Da biste to učinili, stisnite nekoliko kapi u usta i odmah pričvrstite bradavicu - gladan kućni ljubimac odmah će shvatiti što treba učiniti. Pored glavnog obroka, može mu se dati topla, čista voda putem šprice ili pipete.

Kako hraniti mačića domaćom hranom, preporuke

Mačke su prvenstveno grabežljivci, pa bi u njihovoj prehrani veći dio proizvoda trebao biti ispunjen životinjskim proteinima, a to se odnosi i na prehranu malih mačaka. Naravno, njihova prehrana ne bi se trebala sastojati samo od ribe ili mesa. Možete koristiti uravnoteženu hranu za prehranu, gdje sastav sadrži masti, vitaminske i mineralne dodatke i ugljikohidrate.

Također morate promatrati određeni način rada. Mačići u dobi od 1,5-2 mjeseca mogu se uzimati od majke i prenijeti na pet obroka dnevno do navršetka 4 mjeseca. U dobi od 6 mjeseci možete preći na četverodnevnu dijetu, do 8 - tri obroka dnevno. Dakle, mačka postupno prelazi na hranu 1-2 puta dnevno.

Odabir prave hrane za kućne ljubimce prerogativ je uzgajivača. Ali prvo, trebali biste utvrditi sve prednosti i nedostatke domaće hrane u usporedbi s kupljenom hranom.

Kako hraniti mačića: domaćom hranom ili suhom hranom?

Domaća hrana ne bi trebala biti monotona i loše kvalitete, to je najvažnije na što prije svega treba obratiti pažnju. Mačku morate početi navikavati na domaću hranu s mladih noktiju, jer kućni ljubimac koji je navikao jesti izuzetno suhu hranu teško će biti zainteresiran za domaću hranu, a on će je hladno postupati. Možda iz radoznalosti želi pojesti nešto sa stola svojih gospodara, ali ne možete računati na više.

Usput, vrlo je nepoželjno navikavati životinju na hranu koju jedu vlasnici. To je zbog činjenice da uzgajivači, na taj način, mogu stvoriti puno problema svom ljubimcu koji su povezani sa probavom. A vjerojatnost da će mačka početi prositi je vrlo velika, jer će se naviknuti i odbiti će je biti vrlo teško.

Također je zabranjeno davati tečne dimljene, slane ili kisele proizvode, ma koliko ukusni bili. Posebnu pozornost treba posvetiti pilećim kostima. Činjenica je da su njihovi rubovi vrlo oštri i lako mogu probiti probavne organe životinje.

Prehrana svih mačaka, od običnih kućnih ljubimaca do elitnih pasmina, mora uključivati ​​travu. To je zbog činjenice da se mačke cijelo vrijeme ližu, pa se s vremenom u želucu počinje nakupljati vuna, što se može eliminirati biljnim sastojcima. Može se sijati u plastične posude, uzgajati na prozoru ili kupiti u gotovom obliku.

Nažalost, domaća hrana ne uključuje često sve tvari potrebne za pravilan rast. Iz tog razloga trebali biste se posavjetovati sa svojim veterinarom o tome koje vitamine i minerale morate uključiti u svoju prehranu.

Kako nahraniti mačku domaćom hranom: što mogu učiniti?

Ne zaboravite da hrana koju ostavite u zdjeli za kućnog ljubimca treba ostati na sobnoj temperaturi, odnosno, ne previše hladna ili vruća.

Također obratite pažnju na konzistenciju hrane - najbolja opcija bila bi ako se prve porcije poslužuju u obliku kaše, dok bi čvrsti komadi trebali biti odsutni. Kod kuće se to može učiniti blenderom ili običnom žlicom povrća.

Prehrana za malog kućnog ljubimca trebaju biti sljedeći proizvodi:

• meso (sirovo, kuhano, opečeno ili smrznuto). Općenito, pusto meso bi trebalo biti u regiji od 60-75% u dnevnoj prehrani;

• jetra (u idealnom slučaju jednom tjedno ili dva);

• kaša. U čistom obliku kućnog ljubimca najvjerojatnije ih neće zanimati, stoga bi svakako trebali dodati određenu količinu mesa ili povrća u omjeru kaša-meso 1 prema 2;

• povrće (svježe ili kuhano);

• jaja (samo žumance). Sirova žumanjka treba dodati prehrani kućnog ljubimca jednom tjedno. Jaja prepelice također su dobra opcija kojom se, za razliku od piletine, može hraniti cijela mačka;

• fermentirani mliječni proizvodi s niskim udjelom masti;

• pivski kvas;

• ulje. Stručnjaci savjetuju da ne koristite biljno ulje, radije dajte prednost vazelinu.

Domaća hrana je od velike važnosti u prehrani malog mačića, pa pokušajte ga što ranije priviknuti na takvu hranu, to će vam pomoći da izbjegnete mnoge probleme s njegovim zdravljem. Možete saznati više o tome kako pravilno hraniti mačića iz sljedećeg videozapisa:

Pogledajte video: Koja Je Najgora Hrana Za Štence? Izbjegnite Opasnu Hranu Za Štence (Studeni 2019).