4 razloga zašto je moj UC gastroenterologist najbolji

Kad sam prvi put s dijagnozom ulceroznog kolitisa (UC), ne sjećam se da sam bio samo prestrašen.

Pokušao sam biti jak jer nisam htio uplašiti svoju obitelj više nego što su već bili. Imala sam 17 godina stalno bolesna i sada se suočila s kroničnom bolesti koja mijenja život. Nastavio sam vidjeti isti liječnik koji me dijagnosticirao tijekom svog tjednog boravka u lokalnoj dječjoj bolnici, ali zato što se specijalizirao za pedijatrijsku gastroenterologiju, njegovu praksu više nisam mogao vidjeti nakon što sam navršila 19 godina.

Prošle su godine, a dok sam uvijek želio pronaći drugog stručnjaka, nastavio sam odugovlačiti. Gurnuo sam otkriće drugog liječnika sve dok mi tijelo ne dopusti da ga više gurnem.

Moj je život već činio poput neprestanog bljeska, ali moje zdravlje je zauzvrat zauzeto za 2014. godine. Moj je menadžer inzistirao da razgovaram s našim liječnikom na licu mjesta, a iako sam se bojala mišljenja, nevoljko ju je vidjela. Bila je zaprepaštena koliko brzo moje zdravlje opada i poslalo me u hitnu službu, čak i pružajući hitnu pomoć. Rekao sam joj da je dobro voziti, ali je obećao da će ići ravno tamo.

Prije nego što sam otišla, dala je još jednu uputnicu: ime i broj lokalnog gastroenterologa (GI). Rekla je da je prijatelj i govorio vrlo visoko o svom poslu. Zakazao sam sastanak s njegovim uredom i redovito ga vidim.

Evo nekih od razloga zašto je moj GI najbolji - tako da možete znati što tražite u svom.

1. On je orijentiran na rješenje

Ako moj GI ne zna odgovor, siguran sam da će ga pronaći. Bilo je nekoliko prilika tijekom našeg vremena zajedno kada stvari nisu išle prema planu.

No, bilo da je riječ o neuspjelom tretmanu ili pitanju da nije siguran kako odgovoriti, moj se GI uvijek poduzimao. Od savjetovanja s kirurgom da se savjetuje s njegovim nadređenim, moj se liječnik nikada nije bojao priznati kad mu je trebalo drugo mišljenje ili više istraživanja o nekoj temi. Nikada nije bilo vremena kada se nije vratio s nekom vrstom rješenja.

2. Profesionalan je

Osobno, radije bih imao liječnika koji je stručnjak za prijatelja. Dok smo izgradili odnos, volim da moj GI ne dopušta vanjskim čimbenicima da utječu na njihova mišljenja i sposobnost liječenja.

Moj je cilj uvijek bio dovoljno zdrava da bi živio nešto pristojan način života u kojem UC nema kontrolu. Moja GI to razumije. Ne mogu uvijek biti jaki, pa mi treba liječnik koji može ostati mirno i usredotočen kroz uspone i padove mog stanja. Moj GI radi upravo to.

3. Koristi personalizirani pristup

Kad vidim GI, osjećam se kao čovjek, a ne broj ili samo drugi pacijent. Kad ulazi u sobu, ne osjećam se pod pritiskom ni u žurbi. Posjet ćemo započeti jednostavnim razgovorom. Volim da ne moram ostaviti posjet osjećaju kao da nemam dovoljno vremena ili nisam bio u stanju dobiti potrebnu pažnju.

4. Surađuje

Volim da moj liječnik ne ugrožava drugo iskustvo. Kao što je ranije spomenuto, moj GI nema smisla konzultirati druge liječnike kada mu treba drugo mišljenje.

Također uvijek uzima u obzir svoje mišljenje i istraživanje. Zajedno donosimo odluke; moja zdravstvena skrb nije samo jedna osoba koja propisuje, a drugu koja uzima lijekove. Mi smo partneri s jednim zajedničkim ciljem.

Izlet

Svaka pacijentova potreba i sklonost bit će različita. Nažalost, na zdravstvenu skrb nema pristupa jednoj veličini, a teško je naći i lijepog liječnika. Ali u mom slučaju osjećam se sretnim što imam takav nevjerojatan GI i tim u mom kutu.


Shawntel Bethea je dijagnosticirana ulcerativni kolitis kod 17 godina starosti. Sada je 25 godina blogerica i pacijentica koja radi na normalizaciji i destigmatiziranju razgovora koji se odnose na upalnu bolest crijeva i mentalno zdravlje. Možete pronaći više Shawntelovog rada na ChronicallyStrong.com.