Crohnova bolest: dating 101

Crohnova bolest može se pojaviti kod ljudi u bilo kojoj dobi. Obično se pojavljuje u kasnim tinejdžerima i ranih 20-ih godina, što je za mnoge od premijera.

Bez obzira na dob, Crohnova dijagnoza može biti teška, pogotovo ako ste pojedinačni. Ako se pridružite Crohnovoj bolesti, možda ćete se zapitati kada biste trebali reći datum o svom stanju. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da krenete u navigaciju svjetskom svijetu.

Društveno umrežavanje za Crohnovu

Jedna od mogućnosti kada se upoznava s Crohnovim je povezivanje s drugima s istim problemima. Moguće je da su imali i poteškoće u datiranju i razumjeti ćete ono što prolazite. Internetski forum za osobe s Crohnovim može biti savršeno mjesto za početak. Web-lokacije društvenih mreža kao što su Ostodate.com ili MeetAnOstomate.org također mogu biti sjajna mjesta za susret s drugima.

Međutim, važno je napomenuti da su neka istraživanja pokazala da Crohnova bolest može imati genetsku vezu. Određene promjene u genetskom kodu čine se nekim ljudima osjetljivijima na razvoj upalnih bolesti crijeva, poput Crohnova. Budući da se genetske veze još uvijek istražuju, osobe starijih od trudnoće s Crohnovima možda će radije dati datume izvan Crohnove zajednice kako bi smanjile potencijalni rizik od bolesti u svojoj djeci. Ali zapamtite, kako se tijelo bavi genetskim informacijama nikad nije bilo jasno.

Suočavanje s simptomima tijekom datiranja

U prvih nekoliko mjeseci nakon dijagnoze, lakše ćete se držati podalje od novih odnosa dok naučite upravljati svojim simptomima. Možda ćete morati potrošiti puno vremena kako biste bolje razumjeli svoje simptome i kako se nositi s njihovim uspovima i padovima. Kao i bilo koja kronična bolest, nakon što razvijate vlastiti sustav upravljanja za življenje s Crohnovim, možda ćete bolje prilagoditi nekoga drugome u vaš život.

Jedno od najvećih problema s kojima se možete rukovati rano je razbijanje. S obzirom na nepredvidljivost flare-up-a, može vam pomoći da imate plan za rješavanje ovog potencijalno stresnog aspekta Crohnova. Imajući partner koji može biti fleksibilan i spreman je napraviti posljednje minute promjene može biti značajna korist i pružiti potrebnu podršku.

Kada reći partneru

Jedna od najtežih odluka jedne osobe s bilo kojom kroničnom bolesti je kada treba reći novoj osobi u svom životu o njihovom stanju. Iako vjerojatno nije razgovor za prvi datum, važno je rano otkriti ako je to netko s kim se možete pouzdati u osobne podatke.

Nakon što ste na nekoliko datuma i čini se kao da biste i dalje željeli nastaviti da vidite tu osobu, vjerojatno je dobro da se pojavi tema. U početnom razgovoru o bolesti, držite je što je moguće jednostavnije. Nema smisla otkriti intimne detalje dnevnih simptoma. Jednostavno objasnite bolest i što to znači za vas i vaš svakodnevni život. Pobrinite se da vaš partner zna da to ne mora biti u dobrom odnosu.

Ako vaš datum ima više pitanja, preporučujemo im da ih uputite na jednu od mnogih informativnih web stranica o Crohnovom. Tu su i brošure i činjenice koje možete preuzeti prije razgovora.

Suočavanje s onima koji se ne mogu nositi

Nisu svi ugodno s nekim tko ima bolest. Bolje je znati ovo prije, a ne kasnije u vezi, kada ste stvorili privitak. Ne zaboravite da ste, kad ste bili na početku svog Crohnova, učinili sve što vam je bilo iskreno o svom zdravlju.

U nekim situacijama, međutim, možete početi upoznavati nekoga tko vam izgleda dobro sa svojom bolešću sve dok vam zapravo ne doživite flare ili komplikacije. Iako može biti bolno imati osobu koju ste odgojili da se iznenada povuče s vama, imajte na umu da to nije vaša krivica i da svatko nema sredstva za pružanje vrste podrške koja vam je potrebna. Dugoročni partner bi trebao biti onaj koji želi biti s vama kad ste zdravi i kad ste bolesni. Sjeti se da će svatko doživjeti bolest u nekom trenutku u životu. Važno je pronaći nekoga tko će tamo biti tamo, bez obzira na to.

Postoji mnogo prepreka i izazova datiranja kada imate Crohnova bolest, ali budite strpljivi. Važno je da se okružite ljudima koji vas razumiju i podržavaju bez obzira na to kako bolest može utjecati na vaš život.

Što je to odnijeti?

Datiranje je često ispunjeno izazovima, a Crohnova bolest može dodati još jedan sloj složenosti. Međutim, dobro informirana o Crohnovom stanju i komuniciranju vlastitog iskustva s tom bolesti može biti korisna. To uključuje pronalaženje potrebne pomoći od onih važnih za vas. Kad budete spremni, iskrenost s vašim datumom može ukloniti partnera koji u njemu nema dugoročno. Reći svom novom partneru može vam također pomoći da pronađete nekoga tko će vam pružiti podršku i brigu o vama, na način koji je zdrav za vas i vas.

Gledaj video: Can Diet Cure Autoimmune Diseases? Dr Michael Greger (Travanj 2020).