Dijabetes tipa 2 i disfunkcija erekcije (ED): Postoji li veza?

Je li to uobičajeno?

Iako dijabetes i erektilna disfunkcija (ED) su dva odvojena stanja, oni imaju tendenciju da idu ruku pod ruku. ED je definiran kao poteškoća u postizanju ili održavanju erekcije. Muškarci koji imaju dijabetes imaju dva do tri puta veću vjerojatnost za razvoj ED. Kada muškarci dobi od 45 godina i pod razvojem ED mogu biti znak dijabetesa tipa 2.

Dijabetes se javlja kada previše šećera cirkulira u krvotoku. Postoje dvije glavne vrste dijabetesa: dijabetes tipa 1, koji utječe na manje od 10 posto onih koji imaju dijabetes i dijabetes tipa 2, koji čini preko 90 posto slučajeva dijabetesa. Dijabetes tipa 2 često se javlja kao posljedica prekomjerne težine ili neaktivnosti. Oko 30 milijuna Amerikanaca ima dijabetes, a oko polovice muškaraca.

Procjenjuje se da 10 posto muškaraca u dobi od 40 do 70 godina ima teške ED, a još 25 posto ima umjereno ED. ED obično postaje češći kao muškarci, iako to nije neizbježan dio starenja. Za mnoge muškarce, drugi zdravstveni uvjeti, kao što je dijabetes, pridonose vjerojatnosti razvoja ED.

Što kaže istraživanje

Medicinski centar Sveučilišta u Bostonu izvijestio je da će oko polovice muškaraca s dijagnozom dijabetesa tipa 2 razviti ED unutar pet do deset godina njihove dijagnoze. Ako ti muškarci imaju i bolesti srca, njihovi izgledi da postanu impotenti još su veći.

Međutim, rezultati studije iz 2014. pokazuju da ako imate dijabetes, ali prihvatite zdraviji način života, možete smanjiti simptome dijabetesa i poboljšati svoje seksualno zdravlje. Ove životne navike uključuju jesti uravnotežena ishrana i dobivanje redovite vježbe.

Što uzrokuje ED kod muškaraca s dijabetesom?

Veza između dijabetesa i ED povezana je s vašim cirkulacijom i živčanim sustavom. Loše kontrolirane razine šećera u krvi mogu oštetiti krvne žile i živce. Oštećenje živaca koji kontroliraju seksualnu stimulaciju i odgovor može spriječiti sposobnost čovjeka da dostigne dovoljno čvrstu erekciju da bi imali spolni odnos. Smanjeni protok krvi od oštećenih krvnih žila također može doprinijeti ED.

Čimbenici rizika za erektilnu disfunkciju

Postoji nekoliko čimbenika rizika koji mogu povećati vaše šanse za komplikacije dijabetesa, uključujući ED. Vi svibanj biti više u opasnosti ako:

 • imaju slabo uspio šećer u krvi
 • su naglašeni
 • imaju tjeskobu
 • imaju depresiju
 • jesti lošu prehranu
 • nisu aktivni
 • su pretili
 • dim
 • piti prekomjerne količine alkohola
 • imaju nekontroliranu hipertenziju
 • imaju abnormalni profil lipida u krvi
 • uzeti lijekove koji navode ED kao nuspojavu
 • uzimate lijekove na recept za visoki krvni tlak, bol ili depresiju

Dijagnostika erektilne disfunkcije

Ako primijetite promjenu učestalosti ili trajanja erekcije, obavijestite svog liječnika ili dogovorite sastanak s urolom. Možda neće biti lako podnijeti te probleme s liječnikom, ali nevoljkost da to učini samo će vam spriječiti da dobijete pomoć koja vam je potrebna.

Vaš liječnik može dijagnosticirati ED pregledavanjem vaše povijesti bolesti i procjenom vaših simptoma. Vjerojatno će obaviti fizički pregled kako bi provjerili moguće probleme živaca u penisu ili testisima. Testovi krvi i urina također mogu pomoći u dijagnosticiranju problema poput dijabetesa ili niskog testosterona.

Možda će vam moći propisati lijekove, kao i vas uputiti liječniku specijaliziranom za seksualnu disfunkciju. Postoji nekoliko mogućnosti liječenja za ED. Vaš liječnik vam može pomoći da pronađete najbolju opciju za vas.

Ako niste iskusili simptome ED-a, ali imate dijagnozu s dijabetesom ili srčanim bolestima, trebali biste razmotriti mogućnost buduće dijagnoze s vašim liječnikom. Oni vam mogu pomoći odrediti koje preventivne korake možete poduzeti upravo sada.

Check out: Krvni testovi za erektilnu disfunkciju "

Rješenja za zdravstveno partnerstvo

Dobiti odgovore od doktora u minutama, bilo kad

Imate li medicinska pitanja? Povežite se s liječnikom s certifikatom, iskusnim liječnikom online ili telefonom. Pedijatri i drugi stručnjaci dostupni su 24 sata dnevno.

Liječenje erektilne disfunkcije

Ako imate dijagnozu s ED, vaš će liječnik vjerojatno preporučiti oralni lijek kao što su sildenafil (Viagra), tadalafil (Cialis) ili vardenafil (Levitra). Ovi lijekovi na recept pomažu u poboljšanju protoka krvi u penisu i uglavnom su dobro tolerirani od strane većine muškaraca.

Imati dijabetes ne smije ometati vašu sposobnost uzimanja nekog od tih lijekova. Ne reagiraju negativno s lijekovima na dijabetesu, kao što su Glucophage (metformin) ili inzulin.

Iako postoje i drugi ED tretmani, kao što su pumpe i implantati penisa, najprije trebate probati oralni lijek. Ovi drugi tretmani obično nisu tako učinkoviti i mogu uzrokovati dodatne komplikacije.

pogled

Dijabetes je kronično zdravstveno stanje koje ćete imati za život, iako se i tip 1 i dijabetes tipa 2 mogu dobro kontrolirati kroz lijekove, pravilnu prehranu i vježbu.

Iako ED može postati trajno stanje, to obično nije slučaj kod muškaraca koji imaju povremene erektilne poteškoće. Ako imate dijabetes, još uvijek ćete moći prevladati ED kroz način života koji uključuje dovoljno sna, pušenje i smanjenje stresa. ED lijekovi se obično dobro podnose, i mogu se koristiti za mnogo godina kako bi se prevladali bilo ED problema.

Kako spriječiti erektilnu disfunkciju

Postoji nekoliko promjena načina života koje možete učiniti ne samo da pomažu u upravljanju dijabetesom, već i da smanjite rizik od ED. Možeš:

Kontrolirajte šećer u krvi kroz prehranu, Smetnje dijabetesa prihvatljive prehrane pomoći će vam da bolje kontrolirate razinu šećera u krvi i smanjite količinu oštećenja krvnih žila i živaca.Pravilna prehrana usmjerena na održavanje razine šećera u krvi može poboljšati razinu energije i raspoloženje, što može pomoći smanjiti rizik od erektilne disfunkcije. Vi svibanj uzeti u obzir rad s dijetetičar koji je također certificirani dijabetes edukator pomoći prilagoditi svoj stil jela.

Smanjite potrošnju alkohola, Pijenje više od dva pića dnevno može oštetiti vaše krvne žile i doprinijeti ED. Biti čak blago opijen također može otežati postizanje erekcije i ometati seksualnu funkciju.

Prestani pušiti, Pušenje utire krvne žile i smanjuje razinu dušičnog oksida u vašoj krvi. To smanjuje protok krvi u penis, pogoršava erektilnu disfunkciju.

Budi aktivan, Ne samo da vam redovito vježbanje može pomoći u kontroli razine šećera u krvi, već također može poboljšati cirkulaciju, smanjiti razinu stresa i poboljšati razinu energije. Sve to može pomoći u borbi protiv ED.

Dobiti više spavanja, Umor je često kriv za seksualnu disfunkciju. Osiguravanje dovoljno spavanja svake noći može smanjiti rizik od ED.

Držite razinu stresa dolje. Stres može ometati seksualno uzbuđenje i vašu sposobnost da dobijete erekciju. Vježbanje, meditacija i odgađanje vremena za rad stvari koje uživate mogu vam pomoći da zadržite razinu stresa i smanjite rizik od ED. Ako razvijete simptome anksioznosti ili depresije, posavjetujte se sa svojim liječnikom. Možda će vas moći uputiti terapeutu koji vam može pomoći da radite kroz sve što vam uzrokuje stres.

Gledaj video: Лечение эректильной дисфункции? как лечить и вылечить эректильную дисфункцию у молодых мужчин? (Travanj 2020).