Krokusi: uzgajaju lukovice u vrtu. Sadnja i briga o krokusima - najbolji proljetni primrosi (foto)

U rano proljeće, krokusi su prvi koji su otvorili svoje krhko cvijeće. Dobro se ističu na golom tlu, privlačeći pažnju. Uz njihovu pomoć stvaraju svijetle čistine, koje u proljeće započinju cvjetnu paradu. Krhki i nježni cvjetovi ne trebaju posebnu njegu, ali neka se pravila moraju pridržavati prilikom sadnje i njege.

Opis i karakteristike izvorskih prvoroga, fotografija

Neke sorte crocusa navedene su u Crvenoj knjizi, mogu se naći u planinama Krima i na Kavkazu. U vrtlarstvu se uzgajaju hibridni krokusi raznih boja: plava, bijela, žuta, lila i dvobojna.

Listovi crocusa rastu u grozdu, pojavljuju se istovremeno s cvijetom ili kasnije. Cvjetovi cvjetaju sunčanog dana, a po oblačnom vremenu ili navečer zatvoreni su. Razdoblje cvatnje traje do mjesec dana, ponekad i manje. Više ovisi o vremenskim prilikama. Krokusi su biljke s malim lukovicima čija visina ne prelazi 10 cm. Visina nekih hibrida može doseći 15 cm. U većini vrsta cvijet je jednostavan u obliku čašice, postoje sorte s dvostrukim cvjetovima.

Svijetle i osjetljive krokuse s pravom se nazivaju proljetnim primrozama. Da bi grane mogle ugoditi svom izgledu, potrebno je odabrati koru s desne strane, o kojoj ovisi daljnji razvoj biljke.

Sadnja crocusa: kako odabrati koru

Uspjeh uzgoja crocusa ovisi o pravilno odabranom sadnom materijalu. Lukovice je bolje kupiti u kolovozu ili rujnu, kada su u mirovanju.

Na što treba paziti pri kupnji:

• Žarulja ne smije biti labava i letargična. Zdravi sadni materijal je gust i težak.

• Nema proklijalih korijena ili procesa.

• Odbacite koruzu s mehaničkim oštećenjima. U njima se naseljavaju štetočine i patogeni, što će dovesti do infekcije cijele sadnje.

• Na zdravoj žarulji nema tragova truleži i tamnih mrlja.

Prije sadnje crocusa, lukovice se očiste od starih ljuskica i dezinficiraju. Čuvaju se u otopini kalijevog permanganata ili posipaju pepelom.

Uzgoj crocusa: izbor mjesta za primrose

Prije sadnje crocusa u cvjetnom vrtu, vrijedi odabrati prikladno mjesto na kojem će se biljke osjećati ugodno.

Ovim cvjetovima je potreban prostor jer brzo rastu. Pročišćavanje crocusa trebalo bi biti dobro osvijetljeno i zagrijano od proljetnog sunca. Cvijet se uzgaja na otvorenim površinama ili pod drvećem, gdje u proljeće ima dovoljno svjetla za rast i razvoj.

U modernom dizajnu koristite grupne zasade crocusa na travnjacima, travnjacima ili u vrtu. Cvjećari često uzgajaju krokuse na mavarskom travnjaku. Glavni uvjet je dobra rasvjeta, tek tada će se zemlja brzo zagrijati nakon što se snijeg otopi, a krokusi će ugoditi lijepim cvjetanjem.

Koje je tlo potrebno za sadnju krokesa

Ovi cvjetovi su neutralni prema tlu, ali ne podnose močvarna područja i stajaću vodu. Cvijet dobro raste na ilovitim i pjeskovitim ilovastim tlima. Hranjivi aditivi u obliku mineralnih gnojiva dodaju se previše iscrpljenom tlu.

Kada se krokuse sadi u otvoreno tlo, rupe se začinju trulim gnojem i humusom. Odvod u obliku drobljenog kamena, šljunka ili drobljene opeke položen je na dno podzemne jame. Pijesak i treset dodaju se teškom tlu.

Krokusi dobro podnose sušu, ali višak vlage dovodi do propadanja korijena, pa prilikom sadnje ne smijemo zaboraviti na drenažu. Ovo je jedan od važnih uvjeta pri uzgoju krošnje na otvorenom terenu.

Kada posaditi krokuse u vrtu (foto)

Mnogo ovisi o ispravnom vremenu slijetanja. Kasna sadnja dovodi do činjenice da se nekorijenjena lukovica zimi smrzava. Ako se sadi prerano, biljke mogu klijati i prije zime i umrijeti.

Datumi sadnje ovise o raznolikosti krokesa koji se uzgajaju u vrtu. Postoje jesensko-cvjetne i proljetno-cvjetne biljke. Dubina sadnje ovisi o veličini lukovice.

Jesenski cvjetajući hibridi sadi se u proljeće. Optimalno razdoblje slijetanja je od početka svibnja do početka lipnja.

Proljetni hibridi sadi se u jesen, od druge polovice rujna do kraja listopada.

Mnogi rasadnici prodaju cvjetajuće hibride jesenskog bilja. Sadnja takvog cvijeta treba se odvijati prema posebnim pravilima.

1. Na grmovima odrežite sve lišće i stabljike. To će biljci omogućiti brže prilagođavanje novim uvjetima.

2. U godini sadnje najvjerojatnije neće doći do cvatnje, ali sljedeće će godine biti svjetlije.

Crokuse morate kupiti prije cvatnje jer znatno iscrpljuje biljku i treba joj godinu dana da se oporavi. Daljnji rast i razvoj uvelike usporavaju.

Kakva je briga potrebna krokusima (foto)

Cvijet poput crocusa ne zahtijeva posebnu njegu. Dovoljno je pravovremeno ga oploditi i iskopati lukovice. Ljeti biljka ne treba obilno zalijevanje.

Crocus je bolje oploditi u razdoblju aktivnog rasta - u proljeće. Granule mineralnih gnojiva raspršuju se izravno na snijeg, koji padaju u tlo i postupno njeguju cvijet. Također je korisno hraniti krokuse organskim gnojivima. Nanesite humus i treset. Tijekom razdoblja cvatnje korisno je uvesti gnojidbu fosforom i kalijem.

Razmnožavanje krokusima

Krokusi formiraju kćerne lukovice, koje su posađene iz matične biljke. Ova metoda razmnožavanja omogućuje vam u potpunosti očuvanje svih sortnih kvaliteta mladog cvijeta.

Transplantacija kćernih lukovica provodi se svake četiri godine. U ovom slučaju, broj djece izravno ovisi o veličini matične žarulje. Što je veća, to se na njoj formira više djece. Plitka sadnja pomoći će povećati broj lukova kćeri. Mlade biljke nakon transplantacije cvjetaju nakon nekoliko godina.

Ne vrijedi zanemariti transplantaciju, inače cvjetovi i lukovice kroketa postaju manji ili čak potpuno nestaju.

Zašto kopati lukovice

Kada se brine za krokus, ne smijemo zaboraviti na iskop. Provodi se ovisno o sorti biljke. Krokuse se preporučuje godišnje iskopati, nakon što se lišće u potpunosti osuši i započne razdoblje dormura.

Nakon kopanja lukovice se sortiraju i odbacuju bolesni i oštećeni. Zatim uklanjaju stare ljuske, ostatke korijena i polažu ih u skladište. Lukovice treba čuvati u dobro prozračenom prostoru na temperaturi do 20 stupnjeva do sadnje.

Uzgoj krokesa bez kopanja dovodi do zadebljanja gnijezda, bolesti i nedostatka cvatnje.

Problemi s uzgojem crocusa na otvorenom terenu (foto)

Sve biljke lukovice imaju svoje slabosti.

• virusne infekcije;

• gljivične infekcije;

• pokvarenje glodavaca.

Sadnja oštećenih grmova dovodi do infekcije virusnim bolestima, koje se očituju svijetlim mrljama na lišću i pupoljcima. Cvjetovi postaju ružni i ne otvaraju se. Takve se biljke odbacuju, a mjesto sadnje tretira se dezinfekcijskim sredstvima.

Loša briga i nepridržavanje uvjeta za uzgoj crocusa dovodi do gljivičnih bolesti. Lukovice omekšavaju i postaju neupotrebljive. Kao profilaksa, kora se suši i čuva posebnim sredstvima prije skladištenja.

Glavni štetočine lukovica su miševi, zečevi i drugi glodavci. Pronalaze žarulje, kopaju, jedu. Često se za sadnju crocusa i drugih lukovica koriste posebne košare koje štite biljke od glodavaca.

Pogledajte video: Krokusi - Ainars Bumbieris (Listopad 2019).