Calorie vs Carb counting: Pros i Cons

Što su brojanje kalorija i brojanje ugljikohidrata?

Kada pokušavate izgubiti težinu, brojanje kalorija i brojanje ugljikohidrata su dva pristupa koja možete poduzeti.

Brojanje kalorija uključuje primjenu načela "kalorija u, kalorija van". Za izgubiti težinu, morate izgorjeti više kalorija nego što jesti. Prema Mayo Clinic, spaljivanje 3.500 kalorija više nego što se u njoj može biti jednako jedna funta izgubljena. Da biste izgubili kalorije u broju težine, postavili biste dnevni cilj za unos kalorija. Primjer bi mogao biti rezanje 500 kalorija dnevno. Tijekom tjedna, ovo bi iznosilo oko 1 funta izgubljene težine.

Brojenje ugljikohidrata je način prehrane koji uključuje brojanje ugljikohidrata koje uzimate za vaše obroke i zalogaje. Ugljikohidrati, poput škroba, slatke i rafinirane hrane, mogu biti zajednički izvori masnoća i praznih kalorija u prehrani osobe. Naglašavanjem zdravih, nižih ugljikohidratnih izbora, osoba će idealno jesti na način koji promiče gubitak težine.

Kao i brojanje kalorija, pristup koji uzimate na brojanje ugljikohidrata ovisi o vašem dnevnom ugljikohidratnom cilju. Jedan primjer bi mogao biti dobiti oko 45 posto vašeg unosa kalorija svaki dan od ugljikohidrata. Ako jedete 1.800 kalorija dnevno, to bi bilo oko 810 kalorija iz ugljikohidrata ili 202,5 ​​grama dnevno. Tada biste ih dijelili svojim dnevnim obrocima i laganim obrocima. Opći primjer mogao bi biti 45 grama ugljikohidrata po tri obroka dnevno i 30 grama ugljikohidrata po dva zalogaja dnevno.

Svaka metoda gubitka težine ima svoje prednosti i nedostatke, a jedna od njih može vam se svidjeti više od druge s obzirom na sveukupne obrasce prehrane. Moguće je uključiti razmatranja iz svakog pristupa za gubitak težine.

Čitanje oznaka hrane pomoću oba pristupa

Čitanje etiketa hrane važan je dio prehrambenog pristupa. Kada koristite pristup za brojanje kalorija, čitate kalorije po posluživanju. Dio "po porciji" je važan razlog. Hrana koju razmišljate o jelu može sadržavati više od jednog posluživanja. Trebali biste to uzeti u obzir.

Ugljikohidrati su također navedeni na etiketi hrane. Tri unosa su za ugljikohidrate:

 • Ukupno ugljikohidrata znači ukupni broj ugljikohidrata prisutnih u hrani.
 • Dijetalna vlakna je količina hrane koja sadrži dijetalna vlakna i stoga se ne probavlja. Vlakna mogu dodati skupnu količinu na stolicu i učiniti da se osjećate punije, duže. Zdravija hrana, poput voća, povrća i cjelovitih žitarica, obično je veća u vlaknima.
 • šećeri su ugljikohidrati koji će se slomiti u šećere i vlakna. Dok neke hrane, kao što su voće, naravno imaju šećere, drugi imaju šećere dodan u njih. Budući da višak šećera može značiti dodatne kalorije, špijun šećera u krvi i "prazne" kalorije koje vam ne pomažu da se osjećate punim, obično želite izbjeći ove namirnice.

Pros od prebrojavanja kalorija:

 • Možete jednostavno pročitati prehrambenu oznaku i dobiti broj koji će se računati prema dnevnom unosu.
 • Niska kalorijska prehrana može pogodovati zdravstvenim uvjetima poput visokog krvnog tlaka i kongestivnog zatajenja srca.

Prepreke brojanju kalorija:

 • Brojanje kalorija ne uzima u obzir vaše prehrambene potrebe, samo unos kalorija.
 • Rezanje kalorija na nezdravu razinu (obično manje od 1.500 do 1200 kalorija dnevno) može biti štetan način za izgubiti težinu.

Najbolji Calor Counter Aplikacije od 2016 "

Kontrola porcija u oba pristupa

Prilikom prebrojavanja kalorija, određivanje unosa kalorija jednostavnim promatranjem ili pamćenjem unosa hrane nije tako jednostavno. Iako svakako možete kontrolirati poredak čitanja čitanjem veličina posluživanja na etiketi hrane, količina kalorija nije tako lako poznata.

Kontrola porcije je vrlo veliki dio brojenja ugljikohidrata, jer vam možda uvijek nemate naljepnicu s prehranom. Dijeteri koji broje ugljikohidrate često će zapamtiti određene dijelove kako bi lakše odabrali hranu. Na primjer, sljedeća hrana obično ima oko 15 grama ugljikohidrata:

 • jedan dio kruha
 • jedan mali komad voća, poput jabuke ili naranče
 • 1/2 šalice konzervirane ili svježe voće
 • 1/2 šalicu škroba povrća, kao što su kuhani kukuruz, grašak, lima grah ili pire krumpir
 • 1/3 šalice tjestenine
 • 1/3 šalice riže
 • 3/4 šalice suhog žitarica

Neke namirnice, kao što su ne-starchy povrće (kao salata ili špinat), su tako niske u ugljikohidratima da ih neki ljudi ne mogu računati.

Medicinski uvjeti za svaki pristup

Liječnici obično ne preporučuju nisku kalorijsku prehranu za bilo koje određeno zdravstveno stanje. Međutim, niskokalorična prehrana može imati koristi većini zdravstvenih stanja, poput visokog krvnog tlaka ili kongestivnog zatajenja srca.

Brojenje ugljikohidrata je pristup onima koji imaju dijabetes tipa 1 i tipa 2 obično koriste za održavanje stalne razine šećera u krvi tijekom dana. Oni s dijabetesom možda trebaju uzimati inzulin, tako da njihova tijela mogu koristiti ugljikohidrate za energiju. Korištenjem pristupa računanja ugljikohidrata, oni su bolje predvidjeti koliko će inzulina biti potrebna.

Pros odbrojavanje ugljikohidrata:

 • Ovaj pristup može biti koristan za one koji moraju paziti na unos ugljikohidrata, kao i osobe s dijabetesom.
 • Možete jednostavno pročitati prehrambenu oznaku i dobiti broj koji će se računati prema dnevnom unosu.

Prepreke brojanju ugljikohidrata:

 • Nisu sve namirnice sadrže ugljikohidrate. Na primjer, porculan odrezak nema ugljikohidrata, ali je vrlo visok u masti i kalorija.
 • Gledanje samih ugljikohidrata ne jamči zdravu prehranu.

Takeaways za svaki pristup

Odluka o zdravijem jelu je pozitivna, bez obzira da li je to pristup putem niskokalorične ili niske ugljikohidrate. Imajte na umu ove misli za svaki pristup:

 • Ako odaberete nisku kaloriju, ne dopustite da kalorije prođu previše nisko u pokušaju bržeg gubljenja težine. To će vam se osjećati slabo. A vaše tijelo ima zaštitne mehanizme koji vam mogu zapravo zadržati gubitak težine ako jedete premalo.
 • Ako odaberete brojanje ugljikohidrata, morat ćete uspostaviti prosječni dnevni broj kalorija i postotak kalorija iz ugljikohidrata.
 • Nutricionistički "zdravije" hrana najbolji su izbor u oba pristupa: voće, povrće, cjelovite žitarice, mahunarke i mršavih bjelančevina obično su vaše najbolje mogućnosti.

Vaše prehrambene potrebe mogu se povećati na temelju vaše visine, težine i dnevne vježbe. Razgovarajte s liječnikom ili dijetetičarom kako biste prvo uspostavili zdravo unos ugljikohidrata i kalorija za vaše zdravlje.

Gledaj video: Calorie vs. carb counting: pros and cons (Travanj 2020).