Što uzrokuje velike nosne pore i što možete učiniti?

Što su pore pore?

Porozne pora su otvori folikula kose na vašoj koži. Prilagođeni tim folikulima su lojalne žlijezde. Ove žlijezde proizvode prirodno ulje koje se naziva sebum koji vašu kožu vlazi s vlagom.

Dok su pore potrebna za zdravlje kože, mogu doći u različitim veličinama. Naravne porcije su prirodno veće od onih koje se nalaze na drugim dijelovima vaše kože. To je zato što su sebacealne žlijezde ispod njih veće. Također imate veću vjerojatnost da imate proširene pore nose ako imate masnu kožu. Povećane nosne porcije su također genetski.

Nažalost, ne možete ništa učiniti da biste doslovno smanjili velike pore pore. Ali postoje načini na koje možete pomoći da ih napravite pojaviti manji. Pročitajte kako biste saznali sve krivce iza povećanih nosnih pora i što možete učiniti kako biste ih spriječili.

Što uzrokuje da se poremećaji nosa pojave veći?

Nose pore su inherentno veće. Ako se pore na nosu zaglave, to može postati vidljivije. Začepljene pore obično se sastoje od kombinacije sebuma i mrtvih stanica kože koje se nalaze ispod folikula dlake. To stvara "čepove" koji tada mogu otvrdnuti i povećati zidove folikula. S druge strane, to može učiniti pore vidljivijom.

Više pojedinačnih uzroka začepljenih pore i proširenja uključuju:

 • akne
 • višak proizvodnje ulja (uobičajeno kod masnih tipova kože)
 • nedostatak pilinga, što uzrokuje nakupljanje mrtvih stanica kože
 • povećana vlaga
 • toplina
 • Izlaganje suncu, pogotovo ako ne nosite zaštitu od sunca
 • geni (ako vaši roditelji imaju masnu kožu i velike nosne pore, vjerojatno ćete imati isti)
 • hormonske fluktuacije, kao što su tijekom menstruacije ili puberteta
 • konzumiranje alkohola ili kofeina (to može isušiti vašu kožu i dovesti do povećane proizvodnje sebuma)
 • loša prehrana (dok nikakva pojedina hrana nije dokazala da uzrokuje akne, smatra se da biljke temelje na prehrani za zdravlje kože)
 • ekstremni stres
 • siromašne navike za njegu kože (kao što nisu pranje lica dva puta dnevno ili nošenje šminke na bazi ulja)
 • suhe kože (ironično, suhe kože mogu uzrokovati porte vidljiviji zbog povećanja proizvodnje sebuma i nakupljanja mrtvih stanica kože na površini kože)

Kako očistiti i ukloniti pore na nos

Prvi korak u rješavanju pore nosa je osigurati da su čisti. Ulje, prljavština i šminka mogu dovesti do začepljenih pore nosa.

Uklonite sav šminku prije spavanja

Nosite bezoledogene proizvode koji ne sadrže ulje ne daju vam prolaz za uklanjanje šminke za vrijeme spavanja. Čak i većina kozmetičkih proizvoda za šminkanje može začepiti vaše pore ako ih ostavite preko noći.

Vaš prvi korak u otklanjanju pore nosa je kako bi bili sigurni da su bez kozmetike prije odlaska u krevet. Također biste trebali ukloniti šminku prije pranja lica kako bi se osiguralo da sredstvo za čišćenje može učinkovitije raditi u nosu pore.

Očistite dva puta dnevno

Čišćenje uklanja sve ostatke šminke, kao i ulja, prljavštinu i bakterije iz vaših pore. Idealno, trebali biste to raditi dva puta dnevno. Možda ćete morati ponovno očistiti tijekom dana, nakon što radite.

Masna koža služi najbolje s nježnim sredstvom za čišćenje koja je gel ili vrhnje. To će pomoći u čišćenju nosa, bez iritacije, što ih čini još vidljivijima.

Koristite pravu hidratantnu kremu

Iako vaše pore nose mogu stvarati više sebuma, još uvijek trebate pratiti svaki čišćenje s hidratantom. To sprečava bilo kakvo sušenje koje može pogoršati poremećaje nosa. Potražite vodeni ili gel-based proizvod koji neće začepiti vaše pore. Provjerite neke od najboljih moisturizers lica na tržištu.

Duboko očistite pore s maslinom od gline

Glinene maske pomažu u izvlačenju čepova u vašim pore i također mogu pomoći u stvaranju manjih pora. Za najbolje rezultate koristite dva do tri puta tjedno. Ako je ostatak lica na strani sušionika, slobodno koristite glinu masku samo na nosu.

Izglapa mrtve stanice kože

Koristite pilingom dva do tri puta tjedno kako biste dobili osloboditi od mrtvih stanica kože koji mogu začepiti vaše pore. Ključ je ovdje da masažete proizvod na nos i pustite proizvod da učini teška podizanja - pročišćavanje pilinga u vašoj koži samo će uzrokovati daljnje pogoršanje.

Ostali OTC proizvodi i koraci

Također možete čistiti pore nose:

 • uljna matrijala
 • salicilnu kiselinu
 • listovi s uljem
 • noseće trake
 • noncomedogenic krema za sunčanje

Kako napraviti pore pore izgledaju manji

Usprkos čišćenju vaših nosnih pora, geni, okoliš i vaš tip kože još uvijek će ih učiniti vidljivijima. Razmotrite sljedeće tretmane koji vam mogu pomoći da se pore nose manje. (Imajte na umu da može potrajati nekoliko tjedana ili dulje da biste vidjeli potpune rezultate.)

OTC acne proizvodi

Proizvodi s aknima bez recepta (OTC) obično imaju salicilnu kiselinu ili benzoil peroksid. Ovo potonje može biti korisno ako imate aktivnu prepreku akni na nosu, ali to ne čini mnogo za smanjenje veličine pora. Salicilna kiselina je daleko korisnija na ovom području, jer sušila mrtve stanice kože duboko u pore, uglavnom bez njih.

Kada se koristite tijekom vremena, salicilna kiselina može pomoći da vam se pore pokažu manjom na vašem nosu, tako da zadrže mrtve stanice kože i ulje u zaljevu. Samo budite sigurni da ne pretjerujete, jer to će isušiti vašu kožu. Jedna ili dvaput dnevna uporaba salicilne kiseline koja sadrži sredstvo za čišćenje, toner ili spot tretman dovoljna je za liječenje velikih pore.

Mikrodermoabrazija

Mikrodermoabrazija je tamer verzija profesionalnih dermabrasion tretmana koje možete dobiti u medicinskom spa centru i bez oštrih nuspojava. Koristi mješavinu malih kristala ili dijamantnih kristalnih vrhova koji pomažu uklanjanju gornjeg sloja vaše kože. Tijekom procesa uklanjaju se sve mrtve stanice kože i ulja na površini vaše kože.Kućni mikrodermoabracijski set možete koristiti jednom tjedno - samo budite sigurni da ga ne upotrebljavate istog dana kao i bilo koje glinene maske ili pilinga, jer će ovo isušiti nos.

Kemijski peeling

Poznato je da se kemijski peeling također smanjuje pojavu pore. Poput tretmana mikrodermoabrazija, kemijski peels također uklanja gornji sloj kože. Teoretski, stanice kože koje se nalaze ispod gornjeg sloja kože bit će mekše i ravnomjernije. Čak i ravnomjerniji izgled izgleda da će pore nose manje izgledati. Ovaj vodič za početnike kemijskih pilinga kod kuće može vam pomoći da započnete.

Glikolna kiselina je najčešći sastojak kemijskih pilinga. Citrijske, mliječne i jabučne kiseline su druge opcije dostupne na tržištu. Svi pripadaju klasi tvari pod nazivom alfa-hidroksi kiseline (AHAs). Može potrajati s pokušajima i pogreškama kako biste utvrdili koji AHA djeluje najbolje za vaše nosne pore.

Izlet

Ključ za "skupljanje" nosnih pora je čuvati ih čistima i neopterećeni bilo kakvim krhotinama. Ako nemate sreće kod tretmana kod kuće, potražite savjet svog dermatologa. Mogu čak i ponuditi profesionalne tretmane, kao što su kemijski peels lijekova, laserski tretmani ili dermoabrazija.

Гледай видеото: Best Speech You Will Ever Hear - Gary Yourofsky (Travanj 2020).